Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční

Recenze (29)

plakát

Rick a Morty (2013) (seriál) 

Neuvěřitelnej biják, kde každá z postav vč. zvířat, emzáků i kytek má nějakou tu duševní poruchu. Skvělý tempo si drží po celou dobu. Rick jako osobnost asi nikdy nebude mít moje sympatie, ale seriálová role mu sedne skvěle a kdo by nechtěl mít strejdu s portálovkou? A jedno poučení na závěr: Pokud se vám seriál nelíbil gratulujeme vám. Jste v pubertě, alkoholici, duševně nemocní nebo vše v jednom a neschopní brát se s nadhledem.

plakát

Bouře duší (2019) 

První 2/3 filmu jsou takříkajíc průměrný a nebýt toho, že miluju válečný ilmy, asi bych to ani nedokoukal. Velká Říjnová tomu ale dala šťávu a tak nakonec hodnotím na roveň s 1917. Na Remarqua a západní frontu to asi nemá, ale i tak zdařilej počin. 5 hvězd za oblibu válečnejch filmů. Jinak si odečtěte 1 hvězdu. Doporučuju Lotyšům a milovníkům válečnejch filmů. Naopak nedoporučuju milovníkům Říjnový Revoluce. Mohli by být zklamaní a kapku dezorientovaní pravdou či hoaxem. Záleží na tom, jak to cítí.

plakát

Happy End (1967) 

Vladimír Menšík katem a maminkou zároveň aneb palindromická řež po česku :). Kdo si doteď myslel, že viděl vše, je na omylu. Připomnělo mi to snad jen jednu epizodu Červeného trpaslíka. Konkrétně díl Pozpátku. Zde ovšem dovedeno k dokonalosti. Příběh člověka, který nemá o kauzalitě ani ponětí s komentářem člověka, který ví o kauzalitě vše, je mistrovský nápad sám o sobě. Doporučuji všem, co hledají návod na sestavení nevěrné ženy ze zbytků :).

plakát

Půlnoc v Paříži (2011) 

Nádherný svět, který je bohužel pro mě až moc....no, kdybych já tak věděl, co mi na tom filmu vlastně nesedělo. Možná jsem se na něj jen přespříliš těšil a výsledek udělal své. Owen Wilson a Marion Cotillard mi perfektně sedli. 20. léta zbožňuju. Kavárenský povaleč jsem od svých 20 let. Humor svěží a typicky Allenovský. Jeho cestování v čase mi připomínalo nejmenovanou knihu od Hermana Hesse :). Přesto přeze všechno bylo něco špatně. Pro mě zatracená záhada a slepá ulička uprostřed nádherné Paříže.

plakát

Ztracené civilizace (1995) (seriál) 

Tady jen krátký komentář k mému hodnocení. Viděl jsem jen 10. díl seriálu Tibet - konec časů a tenhle díl bych doporučil všem, kdo se o tuhle tématiku zajímají. Sice nic nového pod sluncem, ale skvěle natočeno, sestříháno a okomentováno.

plakát

My děti ze stanice Zoo (1981) 

Syrový příběh, který nedělá kompromisy a nemaluje nic na růžovo ani na černo. Pokud lze pravdivě vylíčit život dospívajících lidí, kteří se v 80. letech vydali na cestu drog, pak opravdu jedině takto. Všichni herci mi nejdřív přišli velmi strnulí, ale s narůstající stopáží jakoby jim vrůstaly role přímo do těla. Hodně zde udělala také práce s maskami a líčením, které je na mistrovské úrovni. Kdoví, jestli by dnes šel natočit takový film. Vzhledem k nízkému věku herců by patrně rozbouřil nejedny puritánské vody. Dílo je naprosto nadčasové a kdoví jakým směrem by se ubíral můj život, kdybych v 17. letech nečetl knižní předlohu. Příležitostí jak sejít z cesty bylo za život více než dost. Tenhle film lze snad doporučit úplně všem. Rodičům, dospívajícím, učitelům....zkrátka všem, komu záleží na životě. Otázkou zůstává, co s těmi ostatními a tím nemyslím jen oběti drog. Buďte rozvážní a laskaví, ale přitom odhodlaní a nekompromisní. Nepovažuji se za radikála, ale s tvrdými drogami to jinak nejde.

plakát

Forrest Gump (1994) 

Příběh tak geniálně prostý, jako sám Forrest a přesto neznám tvrďáka, kterého by tenhle chlapík nedojal byť na vteřinu k slzám. Přiznávám, že co se týče filmů, tak se nechám dojímat a psychicky vydírat velice snadno :). Forrest je plný klišé, ale byl prvním filmem, který tak úspěšně spojil všechna klišé, přidal pár geniálních nápadů a vše zasadil do velice kompaktního a silného příběhu. Vynikající film, kde snad nelze vyzdvihnout jeden konkétní obor. Ať už jde o režii, střih, herecké obsazení....vše se spojilo v jedno velkolepé a mistrovské dílo. Prestože se jedná jen o sympatie, dovolte mi vyzvednout alespoň postavu poručíka Dana (Gary Sinise). Scénka z bouře při lovu krevet mi navždy zůstane v paměti. Doporučuji k doplnění hladiny estrogenu v krvi :).

plakát

12 opic (1995) 

Beze sporu mé nejoblíbenější sci-fi spolu s Matrixem. Poněkud schizofrenní, ale o to více poutavé. Film a jeho jednotlivé detaily lze vyložit mnoha způsoby. Herecký výkon Brada Pitta zatím nejlepší, co jsem viděl. Ostatně dostal pro své herecké umění dostatečný prostor a na 100% ho využil. Film je snadno pochopitelný i po prvním zhlédnutí, neboť základní dějová linka je snadno čitelná. Ale věřte, že až po druhém jste schopni docenit všechny jeho kvality a mnohačetná řešení. Kdo to zvládne napoprvé, před tím smekám. Doporučuji beznadějným případům schizofrenie. Buď Vás to zlomí nebo navždy osvobodí :).

plakát

2001: Vesmírná odysea (1968) 

Na první zkouknutí dost nudný zážitek. Není divu. Poprvé jsem viděl tento film někdy ve 14-ti letech, ale s narůstajícím věkem čím dál tím větší pecka. Tenhle film můžete chápat ve dvou rovinách. Jednak hlavou druhak jako svého druhu abstraktní umění či poezii. Mě se osvědčilo spojení obého. Bytostně jsem nesnášel, když se nám na základní škole snažily učitelky vysvětlovat "co tím chtěl básník říci" a můj vztah k umění to zmrazilo na dlouhá léta. Jistě, básně a i tento film se dá popsat slovy, ale to podstatnější se ve velkých dílech skrývá mezi řádky a každý to vnímá či pochopí jinak. Proto o tom, dle mého, nelze psát rozbory. Velmi trefně to vystihl ve filmu Marečku podejte mi pero "hrdobec" :). Tento film a melodrama Střepy od Filipa Topola ve mě znovu probudili skrytou lásku k velkým dílům a za to díky. Vřele doporučuji těm, co nemají problém s propojením levé a pravé hemisféry :).

plakát

Matrix (1999) 

Pro mě kultovní film, který ovlivnil celý můj život. Druhý a třetí díl byl možná z filmařského hlediska méně vydařený, ale určitě doporučuju minimálně jednou zhlédnout celé,abyste pochopili, jakou filosofickou láhůdku Vám chtěli sourozenci Wachovští naservírovat. Teda pokud Vám nejde jen o bezduché akční sci-fi zasazené do postapokaliptických cyberpunkových kulis, ale i filosofický podtext celé trilogie. Nejde tu ani tak o narážky na bájné pstavy z mytologie, i když i ty Vás občas mohou navést ke správnému pochopení celé věci. Pro mě jasných 100% i přes neoddiskutovatelné filmařské výtky. Své nejoblíbenější trilogii zkrátka nemůžete dát méně. Doporučuji zejména praktikujícím budhistům a jogínům :).