Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Komedie
  • Horor

Recenze (897)

plakát

Hříšnice - Julian (2018) (série) 

Po velmi dobré první sérii přichází trochu kvalitativní propad, i když ne tak výrazný, jako jsem čekala. Co mě hned na začátku téměř odradilo byl naprosto "creepy" chlapec, který vypadal jako něco mezi Rainmanem a panem Monkem, na každý pád jako čtyřicetiletý muž v oblečení dítěte a vyloženě mě děsil. Časem to trochu přešlo, kluk hrál teda výborně. Příběh nebyl špatný, sekta to rozhodně oživovala, Bill Pullman stejně dobrý jako v jedničce, co mě velmi příjemně překvapilo, to byla lesbická linka. Obyčejně jsem na tyhle věci fakt alergická, ale tady mi to výjimečně nepřišlo tak na sílu a navíc herečka Heather byla sympatická a přirozená a její vztah s Marin byl důležitou součástí příběhu, ne jak to bývá jindy - že je to tam navíc a pro příběh to nemá smysl. Zde je to přímo součást vysvětlení, což chválím. I tak ale byla první série ucelenější a příběh přímočařejší. A první série měla rozhodně lepší konec, tady ten konec moc negradoval a bylo to trochu "meh." I tak to ale nenudilo. Bill Pullman se zde skutečně našel, a co chválím, to je vypuštění podivné sado-maso linky z první série...

plakát

Hříšnice - Cora (2017) (série) 

Líbilo. Tuto sérii už jsem viděla dvakrát a musím říct, že hlavně díky Jessice Biel a výbornému Billu Pullmanovi se to v rámci kriminálek řadí k těm výrazně povedenějším. Postupné odhalování pravdy pomocí flashbacků a celkem dobré zvraty a propracované postavy, navíc Jessica Biel hraje opravdu dobře a spolu s Billem Pullmanem to vyloženě táhne. Líbil se mi konec, ale jak už to u podobných seriálu bývá, je předposlední epizoda dramatičtější a lepší než epizoda poslední. Rozhodně dám další série. A chválím hudební podkres.

plakát

Četnické humoresky - Svatba (2001) (epizoda) 

OBSAHUJE SPOILERY. Po nedávném opětovném zhlédnutí musím říct, že přes tragický a působivý konec je finální přestřelka natočená opravdu hrozně, a když potom Arazim v následujícím díle tvrdí Ludmile, že to byl zpackaný zákrok, tak to má tedy ve všem pravdu. Rozhodně celý zásah je naprosto neorganizovaný a samotné zastřelení Toníčka by snad nemohlo být vymyšleno hůř. Kdo má možnost se podívat, schválně ať řekne sám. Tak Toníček vybíhá ze stodoly, nese děti. Střelec prakticky stojí přímo před ním. Arazim se schovává kdesi za střelcem. Arazim pálí, Toníček běží, najednou se Arazim zarazí, narovná a místo aby mu dál kryl záda, začne na něj nesmyslně řvát "Toníčku." Mezitím střelec vyleze ze skrýše rovnou do prostoru - opět mu nikdo nevěnuje pozornost (proč Arazím, který na něj musel vidět, po něm nezačal pálit teď, místo aby řval "Toníčku" a kamsi se otáčel?") - a samozřejmě, že odpráskne Toníčka, jelikož nikoho z celé obrovské party četníku roztroušených kolem nezajímá, že jejich jediný podezřelý jen tak stojí uprostřed dvora a střílí. Nepochopila jsem. Určitě to šlo natočit lépe a důstojněji. Jinak samozřejmě jeden ze zásadních dílů, ale jak říkám - způsob té zfušované přestřelky to výrazně kazí.

plakát

Morke (2005) 

Teď jsem to viděla podruhé a úplně jsem zapomněla, že přes slušnou atmosféru, nápad a herecké výkony je až k nesnesení se dívat na naprostou a až neskutečnou debilitu hlavního představitele. Kdyby to bylo o lehce retardovaném chlapci, které chce zjistit, co se skutečně stalo jeho sestře, ještě bych to brala. Ale postava Nikolaje Lie Kaase podle všeho neměla trpět duševním postižením, přesto se tak od začátku choval. A nejenom on. Film je doslova plný nepochopitelného chování postav. U skandinávských filmů snad běžné, ale tady už to bylo trochu přes čáru. Líbila se mi zápletka a nápad, ale vlastně se po celou dobu nestane nic překvapivého a to, co je tak nějak zjevné už velmi brzy, se táhne celým filmem až do konce. Následuje SPOILER. Ovšem ten konec, kdy postava Jakoba po nevím kolika prakticky důkazech, že jeho bývalý švagr je magor, psychopat a vrah, vleze k němu domů, aby si zavolal a odehraje se tato scéna??? Scéna: Magor a vrah: "Ejhle, telefon je nějaký odpojený. No, to se tady stává, asi si teď o žádnou pomoc nezavoláš, ale to se mi docela hodí, neboť vím, že mě podezíráš ze série vražd. Nedáš si moje skvělé moccacino?" A Jakob: "Cože, ty na první pohled těžce narušený mentále? Vypít něco od takového jasného psychopata, vraha a magora, který si schovává fotky svých mrtvých rodičů, které jsem našel mimochodem já, parte zavražděných manželek a právě jsem zjistil, že v mnoha případech předtím oběť napajcoval morfinem? No jasně, že si tvoje moccacino moc rád dám a vypiju ho s chutí až do dna!" Po této scéně zděšený Jakob překvapivě zjistí, že byl omámen a potácí se kamsi do moře, kde ho psychopat chce zabít, naštěstí Jakob - téměř paralyzovaný morfiem - se zničehonic zcela probere a konečně vraha ubodá. KONEC SPOILERU. Jak říkám, kdyby to od začátku MĚL být slaboduchý člověk jako třeba Forest Gump, dalo by to filmu nový rozměr. Takhle fakt jenom člověk naprosto nechápe, jak může být někdo tak blbý, ale tak velmi, velmi moc! I na filmy, ve kterých lidé musejí někdy konat jako idioti kvůli ději, bylo tohle silné kafe. Ale pozornost to udrží a Nikolaje mám ráda, takže ty tři hvězdy jsou tak akorát.

plakát

Červená tečka (2021) 

Celý komentář bude obsahovat SPOILERY! Takže... Bože, stačil kousek a jednalo by se snad o komedii, ne? Za prvé - neskutečně otravní a nesympatičtí multi-kulti protagonisté, kterým přejete to nejhorší zhruba od prvních pěti minut. Bačkora chlap, přechytralá ženská. Intro jak z nějakého Amerického zapadákova s dvěma "redneck brothers," kteří jako kdyby vypadli z Amerického masakru motorovou pilou. OVŠEM! Netrvá to dlouho a z "redneck brothers" se stanou de facto hrdinové a oběti filmu v jednom. Takže, naše dvojice naprostých idiotů se chová jako naprostí idioti a cestou jen tak mimochodem prvního redneck brothera, který je přijel zachránit, nejprve upálí světlicí a potom předhodí hladovému medvědovi, druhého prostě jenom bez váhání zabijou kamenem. Bylo mi obou opravdu líto a hned jsem si říkala, o kolik lepší film by to byl z jejich pohledu - dva lehce rasističtí balíci, kteří si jen tak v klidu na venkově vegetují, než přijede dvojice idiotů z města a nemilosrdně je rozpráší. No, a pak tu máme finální ZVRAT, který je známý asi už od půlky každému, kdo alespoň trochu přemýšlí. A ten už tomu vážně nasadí korunu, protože z dvojice idiotů udělá definitivně záporáky, a to se mi na tom filmu líbilo asi úplně nejvíc. Velice doufám, že to od Darborga byl záměr, abychom je nenáviděli a na konci jim přáli smrt (u mě to zabralo) a nikoliv, že jsme s nimi snad měli soucítit, protože pak je to celkem odvážný tah a za to klobouk dolů. Bohužel skutečný pronásledoval - přes jeho oprávněný vztek - žádné sympatie také nevzbuzuje a tak je vám vlastně úplně jedno, kdo nakonec vyhraje. Líto mi bylo pouze obou "redneck brothers," kteří v tom skutečně byli nevinně a jsou tak jediné nevinné oběti v tom masakru. Ale palec nahoru za stopáž, tyhle filmy, které mají pod hodinu a půl, mi vážně velmi chybí.

plakát

Sněžné bratrstvo (2023) 

Původní film Přežít z 1993 neznám, ale hned teď můžu říct, že vždy upřednostním film s autentickými herci než film o uruguyaském fotbalovém týmu, kde hraje Ethan Hawke. Tahle verze je velmi syrová a dle všeho celkem věrná. Líbilo se mi, jak věcně bylo naloženo s tématem kanibalismu a líbilo se mi finále v nemocnici, ale panebože - dvě a půl hodiny??? Mít to hodinu a půl, tak super, to by byla pecka. Ale dvě a půl hodiny se to zírání na bandu chudáků ve vraku letadla fakt celkem omrzí a ztratí tah na branku. Další menší neduh je, že většina herců krom vypravěče vypadá po pár dnech v letadle úplně stejně zarostle a člověk se dost ztrácí v tom, kdo je kdo. Jinak ale spokojenost, v rámci survival podle skutečné události nadprůměr, ale ta délka... Ta je prostě vážně moc.

plakát

Ještěr (2023) 

Benicio je ňuňací, miluju ho, ať už hraje v čemkoliv, ale tady mě neuvěřitelně mátlo jeho háro a pořád jsem měla dojem, že sleduju nějaký retro či parodii na padesátý léta, a vždycky mě znovu a znovu překvapilo, že je to ze současnosti. Výborná atmosféra a ze začátku příjemně mysteriózní zápletka, ale tolik, tolik neduhů! Pro mě za prvé - nepřehlednost v ději. Fakt nemám ráda dva různý prolínající se děje, kdy např. vyšetřování vraždy je sestříhaný dohromady s rozhovorem tří kamarádek, člověk se v tom moc dobře neorientuje. Dál mě velmi mrzel odklon od mysteriózní detektivky do pro mě nudných a stokrát viděných vod. A teď SPOILERY!!! Kristepane, proč? Proč to zase musel udělat manžel? Osoba nejvíc podezřelá? To teda bylo překvapení, joj, vůbec jsem to od začátku nečekala. Mimochodem, Justin Timberlake vypadal naprosto úchylně a mluví jako ženská. Dále - ta korupce a spiknutí na vyšších místech, to mě taky spíš zklamalo, podle mě by se k tak metaforickýmu ději víc hodila klasická psychologická detektivka. Některý motivy jako např. kousanec na ruce se vůbec nevysvětlily a přišlo mi, že tam byly jenom na efekt. A konečně - zkrátit aspoň o půl hodiny! Bylo to tak strašně utahaný, že jsem měla chuť to převíjet. Škoda, protože potenciál by byl. Snad příště, Singere. KONEC SPOILERŮ!!!

plakát

Chlast (2020) 

Komentář obsahuje SPOILERY. Můj problém je zřejmě v tom, že jsem se na to podívala na doporučení mladší, nevdané a bezdětné sestry, která film uvedla jako "strašná prdel, Mads tam řádí, tančí v sáčku, učitelé věčně ožralý, no prostě super komedie." A tak jsme si to pustili na výročí svatby. Ahahaha, tak to jsme teda nečekali. Začátek - krize středního věku, vyhoření, odcizení v manželství., ponižující schůze s rodiči a žáky, Mads Mikkelsen pláče na narozeninách kamaráda. Hm, říkám si. Ta komedie se jistě brzy rozjede. Dobrý, chlapci najíždí na experiment s chlastem, pořizují si balónek, super. Pár záblesků vtipu, Mads už nepláče. Chlapci chlastají trochu víc, vtipná část s ožráním se až do extrému. Následuje: pomočení do postele na ženu a děti, ožralého Madse si syn odvádí domů, ožralý učitel tělocviku přijde na schůzi a všichni tiše čumí, hádka a rozvod, tělocvikář se omylem utopí. A já si říkám, kdy už, sakra, začne ta komedie. No, ten konečnej taneček byl skvělej. A momentálně neznám lepšího herce než je Mikkelsen. Strčí do kapsy prostě každýho a zasloužil by Oscara zhruba za každej svůj výkon, a to asi 100x víc než většina každoročních výherců. Vždycky se na něj ve filmu ráda podívám a i tady byl prostě boží. Film jako takovej byl ale jen lepší průměr. A na výročí svatby to spíš nedoporučuju.

plakát

Stranger Things - Kapitola devátá: Hon na Vecnu (2022) (epizoda) 

Nejutahanější a nejpřeceňovanější "finále," který jsem za dlouhou dobu viděla. V první sérii to začalo jako příjemný retro sci-fi s prvky hororu a neotravnou partou nerdovských dětí, tady to končí jako neuvěřitelně nafouknutá a nabubřelá telenovela plná nepřirozených plků, citových výlevů a přehrávajících, jakože vtipných postav. SPOILER: Navíc ta neskutečná srabařina tvůrců neustřelit čéšky aspoň jedné hlavní postavě, a tak se ty zbabělci zmůžou leda na to, že představí postavu novou - děsně cool outsider, samozřejmě - a obětují ho na konci, aby to mělo aspoň nějaký bodycount a nepůsobilo to tak trapně, jakože skupinka dětí je už počtvrtý schopná vyváznout strašlivému zlu ve stylu Cthulhu a neodnese si ani škrábanec. To naposledy zvládal snad jen Harry Potter, ne? A i tam nakonec zakápla pěkná řádka postav. KONEC SPOILERU. Dvě hodiny stopáže možná vypadají epicky, ale akce je tam tak dvacet minut a všechno je příšerně natahovaný. A když už se konečně něco rozjede, musí tam hned šoupnout např. toho dlouhovlasýho, tragicky nevtipnýho kripla a jeho teorii o ananasový pizze. Holt už asi nejsem cílovka. No, žádná škoda.

plakát

Anatomie (2000) 

Zlatá devadesátá, to na člověka fakt dýchne. Tohle vůbec nemuselo být tak špatný, jako to nakonec bylo - například ta podobnost s Purpurovými řekami. Ale i když Purpurové řeky měly příběh tak zmatený, že i Vincent Cassel přiznal, že vůbec nepochopil, o co tam - ksakru - šlo, měly atmosféru řádně hustou a temnou. A taky Jeana Reno. Anatomie nemá ani jedno. Pochvala patří pouze a jedině France Potente, která je sympatická a přirozená. Scénář ji (i ostatní prkenné neherce, kde vyčnívá jedině docela vtipně psychopatický Benno Fürmann) ale bohužel nutí chovat se naprosto dementně. Nepochopitelných scén se tam odehraje nepočítaně. SPOILER. Například ke konci, když Paulin bój najde Paulu svázanou na pitevním stole, namočený v tom není, ale přesto se tam jakože mezi řečí přiklátí, na pohodu jí zbaví pout a přitom něco vykládá a ani jednou se trochu nepozastaví nad tím, že Paula je paralyzovaná a svázaná na stole, a že na ní zřejmě někdo chtěl spáchat dvojitou apendektomii zaživa. No prostě jako ze života. KONEC SPOILERU. Je to spíš taková retro podívaná, béčko s pár krvavýma scénama, ale jinak celkem dost nuda.