Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Klenot světové kinematografie, o kterém jsem si myslel, že to musí být americká produkce.Skvostný, velkolepý, s rozmáchlou stopáží přes tři hodiny.Perfektní dialogy, nádherná hudba, skvělé a přesné herecké obsazení v čele s Peterem O'Toolem (jak je možné, že nedostal Oscara?? ), ale především příběh.Vzestup a pád jednoho člověka, s neskutečně pevnou vůlí, který na sebe kladl tak vysoké nároky, že se musel sám v sobě přirozeně zklamat a selhat.Válečných scén je poskrovnu, jsou krátké, ale naturalistické, přesto se divák ani na chvíli nenudí a nakonec si přeje, aby byl film delší.Lawrence, válečný hrdina a stratég, který položil základy po celé dvacáté století používané partyzánské války, si nemohl zasloužit lepší filmové zpracování.Můj film číslo jedna..

Quo Vadis

Quo Vadis (1951)

První z řady velkofilmů zlatého Hollywoodu a pro mě i film číslo jedna z těch, které jsou zasazeny do starého Říma. Kouzelný technicolorový snímek (krásně syté a výrazné barvy) podle geniální předlohy Sienkiwiczovy si mě získal hned napoprvé úžasnou výpravou, silným příběhem, i na dnešní dobu výborně zvládnutými akčními a davovými scénami a typově skvěle obsazenými herci. Takový Peter Ustinov, jeho Nero je již legendární.. Stopáž je přesně akorát, děj se nevleče, narozdíl třeba od Ben Hura.

Casablanca

Casablanca (1942)

Někde jsem četl, že tehdy to byl z hlediska Hollywoodu vlastně docela tuctový film, jakých se chrlilo desítky ročně...Ale čas Casablancu prověřil a i dnes je pro mě těžké určit, kde je její největší síla.Brilantní dialog, který nezestárl za těch 70 let ani o den?Kvalitní humor?Skvělí herci Bogart a Bergmanová?Nezáleží na tom..Kdykoliv si rád sednu a podívám se na film plný skvělých charakterů, hezké hudby, krásně naivní představy Američanů o světové válce a jako třešničku na dortu prosím patrně nejpatetičtější a nejdojemnější scénu filmu vůbec.Všichni asi vědí, o které je to řeč..Jako jediný neduh tedy nakonec vyznívá jen to, že jeden z hlavních hrdinů má bejt čechoslovák a jmenuje se typicky česky Viktor Laszlo..:)

Duna

Duna (1984)

Působivá snaha o zfilmování nezfilmovatelného.David Lynch se v některých věcech od předlohy poněkud odklonil, stejně tak bitvy, přestože vcelku výpravné, působí dnes trochu jako taškařice...ale.Film se knize přibližuje nejvíc v tom nejdůležitějším, a totiž atmosféře.Temná, dekadentní a depresivní, přesně jako to má být.Herecké obsazení je velice příjemné a neotřelé, škoda že mnozí z těchto herců už o pořádnou roli nezavadí..Na závěr si pak nechávám hudbu, která je zlatým hřebem celého filmu.Brian Eno a skupina Toto dali dohromady podle mého jeden z nejlepších soundtracků vůbec.Tenhle film je pro mě trochu srdcovka, a to paradoxně ta kratší verze, byť jsem viděl obě.Pro neznalce knižní předlohy ale určitě doporučuji tu delší, dává trochu větší smysl, přeci jen je to pořád Lynch.:)Celkově pak 90%.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Stěží vyžaduje jakýkoliv komentář film, který se se železnou pravidelností umísťuje na čelních příčkách všech možných i nemožných hlasováních či seznamech o nejlepší film vůbec. To se zkrátka musí vidět, zažít...a ne jednou. Velkolepá oslava lidské nezdolnosti a svobody se skvělými Timem Robbinsem a Morganem Freemanem...

Lady Snowblood

Lady Snowblood (1973)

Teprve až po shlédnutí Lady Snowblood dostane Tarantinův Kill Bill Vol.1 tu správnou šťávu. Akční béčko, galony kečupu cákajícího až na diváka, ústřední motiv pomsty, a nádherná truchlivá píseň Shura no hanna od Meiko Kaji. Klasika...

Hrdina

Hrdina (2002)

Asijský historický epos vyprávějící o sjednocování staré Číny vyzval na souboj Tygra a Draka a ukázal, že král může být jen jeden. Hero je skutečný velkofilm s velkolepou výpravou, která nicméně není prvoplánová, pouze zde slouží celku. Tu hlavní výhodu bych osobně viděl v úžasném vizuálním zpracování, estetické hře barev a samozřejmě pak, v choreografii soubojů, které jsou ještě o třídu lepší než ty z Tygra a Draka. Hlavní postavy příběhu jsou skuteční hrdinové v nadživotní velikosti, dotahující své umění boje až do nadpřirozených schopností. Asijské hudební motivy jen dolaďují výsledný dojem, který nemůže být jinak než na 5*. DODATEK - opravdu zde doporučuji sledovat film v původním znění s titulkami, českej dabing je především u asijských filmů zvrhlost :)

West Side Story

West Side Story (1961)

Přběh Romea a Julie ožívá na chudém předměstí New Yorku, kde spolu bojují o nadvládu nad ulicemi dva gangy mladistvých, rodilí Američané jako Jets, a tmaví portorikánci Sharks. Dnes již klasický muzikál, který získal deset Oscarů, nabízí krom úžasné a nesmrtelné hudby Leonarda Bernsteina i naprosto skvělou choreografii, na kterou je radost se koukat. Hlavní duo je sympatické, především Natalia Woodová. A mezi těmi nádhernými čísly pozvolna plyne i děj, nevyhnutelně mířící k tragickému finále. Kdo neviděl, dle mého jakoby ani nebyl.

Terminátor

Terminátor (1984)

Přiznám se bez mučení. Patrně nikdy nepřestanu obdivovat genialitu Jamese Camerona a to, jak dokázal natočit právě Terminátora. Perfektní příběh, excelentní depresívní soundtrack, krásná Linda Hamilton a ten souboj elitního vojáka se strojem..to se musí vidět. Uznávám, to je poněkud nošení dříví do lesa, tady ho nejspíš viděli všichni a mnohokrát. Triky, jak už je u Camerona zvykem, ve své době skvělé. Dnes už působí poněkud omšele, ale paradoxně to vůbec není na škodu - naopak ještě podtrhávají ponurou atmošku celého filmu.