Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Mysteriózní
  • Horor

Oblíbení režiséři (10)

Karel Kachyňa

Mistr filmové poezie, který dokázal i nezáživné, tendenčí či naopak zase hodně depresivní příběhy natočit nádherným způsobem ve víru příjemného kouzla a melancholie.
Nezapomenu na ty filmové zážitky, když jsem poprvé viděl příběh malého Adama, jak už zase skáče přes kaluže, na "prvorepublikové" lásky mezi kapkami deště, vzestup i pád jednoho obchodníka s láskou ke krásným srncům či rozlučkové představení Posledního motýla před zabouchnutím dvířek transportního vlaku smrti.

Když se řekne Kachyňa, vybavím si obyčejně nějakou tu filmovou scénu uprostřed přírody a dramatický příběh z pohledu dítěte. Povětšinou ještě za doprovodu neopakovatelné hudby Zdeňka Lišky či Luboše Fišera.

 

TOP 5Už zase skáču přes kaluže / Kočár do vídně / Vlak do stanice Nebe  / Robinsonka  / Lásky mezi kapkami deště

Claude Lelouch

Ten, který ve většině filmů nabízí kus velké filozofie, přesto se na jeho film může dívat i méně náročný divák...
..a vychutnat si třeba jen tu hlavní rovinu z vícevrstevnatého příběhu...
Ten, který nám ukazuje, jak můžou být i největší politické okamžiky pro běžného člověka zcela nepodstatné...
..zatímco jiní režiséři zobrazují, jak je jedinec malý oproti těm velkým dějinám...
Ten, který si sám píše scénáře, filmy produkuje a občas působí i v úloze kameramana...
..zkrátka dělá pokaždé svůj autorský film...
Ten, který byl oceněn Oscarem za film Muž a žena, nicméně čím více Lelouchových filmů vidím,
       tím mne jeho nejslavnější (ač ve vývoji tvorby zásadní) připadá pomalu jako ten nejméně zajímavý...
Ten, který dokáže slavné herce obsadit i do zcela nečekaných poloh..
...například Lina Venturu do role zloděje v převleku za staříka v Šťastném novém roku...
Ten, který si propašuje reflexi politické situaci i tam, kde se to zdá s ozhledem na žánr téměř nemožné..
... třeba i do crazy komedie (Dobrodružství je dobrodružství) nebo sci-fi o mimozemšťanech (Ať žije život)...
Ten, u jehož filmů je obras i problém určit žánr, protože ty obvykle hodně kombinuje, což ale ve výsledku u Lelouche většinou není na škodu – pan režisér se nám snaží poukázat, že ani naše životní příběhy se nikdy neodehrávají pouze v jedném „žánru“...
Ten, u něhož je díky filmům jasné, že má nejen silný vztah k dějinám, ale miluje i humor a skvělou hudbu..
..... ano, vážené dámy a pánové – Claude Lelouch.

 

TOP 5Šťastný nový rok / Dobrodružství je dobrodružství / Celý jeden život / Ať žije život / Jedni a druzí

John Frankenheimer

Dynamická vyprávění příběhů o lidech na dráze pohutných osudů, mnohdy v situacích smrtelného nebezpečí... skoro pokaždé s neotřelou kombinací excelentně zrežírovaných akčních scén a hluboce propracované psychologii postav, tak jak mě pan režisér poprvé zaujal ve svém dramatu o trojici parašutistů The Gypsy Moths.
*** Komorní životopisní snímek Ptáčník z Alcatrazu řadím mezi vůbec nejlepší americké filmy, které jsem měl dosud spatřit. Přidám-li k tomuto snímku ještě pár nasledujících a vzpomenu-li u toho na nezapomenutelné výkony Lancastera, Hackmana nebo Montanda, nemám problém zařadit Johna Frankenheimera do desítky nejoblíbenějších režisérů a částečně pozapomenout u toho i na režisérovy pozdější umělecké propady v 80./90. letech.  

 

TOP 5Ptáčnik z Alcatrazu / Grand Prix  / Vlak / Znovuzrození / The Gypsy Moths

Jean-Pierre Mocky

...a zase mě svým filmem dostal, provokatér jeden!
Proti davu, se svérazným stylem a nadčasovými postřehy. Nestoudný kacíř, předhazující nám ve svých filmech postavy, které řeší závažné společenské problémy často originálně ilegálním způsobem, sní o lepší společnosti nebo zůstavají na její pokraji opovrhováni a utlačováni.
Ve všech směrech tvůrce svobodné, nezávislé kinematografie. Často nevyzpytatelný. V jednom filmu spolupracuje s francouzskou hereckou špičkou své doby, aby v dalším filmu předvedl sérii bůhvíkde sebraných podivínů a oblastních ochotníků. Když se mu sejde pohromadě, jako Velkém zděšení nebo Dobrovolníkovi, tolik osobitých hereckých protagonistů se vzájemně naprosto rozdílným projevem a komikou, je to často zábava sledovat.
Mocky má jako režisér rozsáhlý žánrový záběr, nejradši od něj mám osobité stylizované komedie ve jménu satiry a absurdního humoru. Neméně zdařilé jsou však i některé jeho politické a kriminální filmy.


TOP 5: Velké zděšení (aneb Město nevýslovného strachu) / Zázrakem uzdravený /
            Rubáš nemá žádný kapsy / Solo / Nezbedný farník

Costa-Gavras

Tento Řek si nejen velmi pozorně všímá politického dění v nejrůznějších krajinách světa, ale ještě ho dokáže i protavit do napínavých a rovněž umělecky pozoruhodných filmů. Costa-Gavras vás vtáhne do svých filmů kvalitně vybudovaným napětím i neklidným zamyšlením nad společností, ať už se odehrávají v jakémkoliv kraji a bez ohledu na tom, kolik jste o daných událostech doposud slyšeli.
*** Kdyby nenatočil nic jiného, než Doznání, budu si jeho jméno pamatovat, zdařilejší film o vykonstruovaných procesech v 50. letech v Československu podle mě už nikdy více nevznikl. Pan režisér ale podobných skvostů natočil daleko více a ještě si vedle nich z času na čas odskočil i do jiných žánrů od akčního thrilleru přes komorní drama až po rodinnou komedii, v nichž rovněž prokázal svůj um.

 

TOP 5: Doznání Muž navíc / Světlo ženy / Zvláštní oddělení / Amen. 

Karel Zeman

Jeden z nejhravějších géniů našeho kontinentu. Originální nasledovník velkého George Mélièse, oživovatel starých rytin i pravěkých tvorů na filmovém plátně a vypravěč dobrodružných příběhů pro děti i pro dospělé.
Filmy Karla Zemana plné fascinujících filmařských nápadů, na svou dobu neotřele kombinující techniky animované a hrané tvorby, pro mě nestárnou, naopak s lehce přibývajícím věkem je oceňuji pro jejich jedinečnost stále víc.

 

TOP 5: Ukradená vzducholoď / Na kometě / Cesta do pravěku / Vynález zkázy / Čarodějův učeň

Jiří Weiss

Tento vynikající a bohužel opomíjený režisér stihl za svou kariéru točit hned v několika zemích, od režiséra krátkých dokumentů za 1. republiky se propracoval až na tvůrce mezinárodně oceňovaných filmů, osobitých autorských snímků i zajímavých adaptací, až po pedagogickou činnost v oblasti filmu v USA...

Weissův film Taková láska z roku 1959 už déle považuju za jeden z neprávem podceňovaných domácích filmů, v němž Weiss povýšil žánr psychologického dramatu na možnost nadčasových a originálních tvůrčích nápadů. Spravedlnost pro Selvina zase za jeden z nejosobitějších televizních filmů své doby.

 

TOP 5: Spravedlnost pro Selvina /Taková láska / Zbabělec / Romeo a Julie a tma /  Třicet jedna ve stínu .... + BONUS: krátkometrážní počin Promiňte, omyl!