Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (108)

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

Dokonalý film plný úžasných hereckých výkonů, takže je těžké někoho vyzdvihovat nad ostatní, i když já osobně mám slabost zejména pro pány Hrušínského a Lohniského o Miloši Kopeckém snad netřeba mluvit. Jeho odjezd po schodech na tácku, je pro mě jednou z nejlepších groteskních scén českého filmu. Spousta hlášek už dnes zlidověla. Taky bych ocenil skvělou práci Jana Švankmajera.

plakát

Aféry mé ženy (1972) 

Film, který možná není ani tak známý ani populární. Příběhy nejsou nijak komplikované, ale mně na snímku sedí právě ona komorní a pohodová atmosféra a v neposlední řadě dobré herecké výkony, zejména ústřední dovjice. Kvalita jednotlivých příběhů je různá, seřadil bych je ai takto: 1. Suvenýr z Paříže, 2. Vražda v čertově mlýně, 3. Smrt za slunovratu.

plakát

Afrika aneb Češi mezi lidožravci (2004) (divadelní záznam) 

Před shlédnutím hry jsem z různých stran slyšel cosi o tvůrčím úpadku autorské dvojice, ale já bych se pod tyto názory nepodepsal. Je pravda, že úvodní seminář má některá hluchá místa, ke kterým však rozhodně nepatří referát o Josefu Václavu Sládkovi. Hra samotná je pak jednoduše geniální. Například scéna se sestřelováním ometáka prostě nemá chybu a její už tak vysokou úroveň na originálním záznamu ještě zvyšuje ten nepřeslechnutelný smích z publika.

plakát

Akce Bororo (1972) 

Pro mě je tohle typický případ filmu jehož název slýcháváte dlouhá léta z různých stran, ale nějak se k němu nemůžete dostat. Proto od něj hodně očekáváte, a když ho konečně zhlédnete - jste zklamáni. Prostě mi tam něco chybělo, není to špatný námět, ale jeho zpracování bylo velmi povrchní a nedotažené. Myslím, že se s tím dalo udělat víc. Dvě hvězdy za námět a herecké výkony.

plakát

Akce v Istanbulu (1975) 

Snadno zapomenutelný až tragický snímek. Představitelé západních tajných služeb jsou tu vylíčeni jako totální neschopové a naivní hlupáčci, kteří několik let sedali na lep hrdinnému Lukavskému. Netvrdím, že v historii dvojití agenti neexistovali, ale zobrazení tohoto tématu tímto filmem bylo opravdu parodické. Při sledování tohoto filmu mě napadla snad jen hláška z Četnických humoresek: Víte, kdo je to superblufdabler? To je nejspíš takovej blbec jako ty, kterej ani neví, pro koho pracuje a kdo ho platí.

plakát

Akt (1997) (divadelní záznam) 

Pokud srovnáváte hry DJC mezi sebou, mohou být některé lepší a jiné zase o něco horší. AKT bych řadil někam doprostřed, ale to stále znamená, že ho řadím nad většinu ostatní humoristické a rádoby humoristické tvorby. Většina míst se prostě nezapomíná. U Aktu mi navíc příjde velmi vyrovnaná pasáž referátů a hry, což u některých her citelně chybí.

plakát

Alibi na vodě (1965) 

Přestože po letech repríz už znáte rozuzlení, pokud máte pro detektivky ze šedesátých let slabost, tenhle film je právě pro vás. Mě na něm nejvíce potěšila atmosféra vyšetřování a dobré herecké výkony podpořené trochou humoru, někdy i černého: "Prohlédneme si v Muzeu jeden nový exponát...". Taky mám rád pěkné filmové lokace a Orlická přehrada i zámek jsou ve filmu hodně koukatelné. Nejoblíbenější scéna: Výslech Helgy Čočkové v holičství.

plakát

Anděl na horách (1955) 

Celkově scénář není příliš složitý, ale je tu spousta geniálních scén, které, podpořené skvělými hereckými výkony i v té nejmenší roličce, vytvářejí skvělou českou komedii. Některé hlášky mě dokáží pobavit i přes časté opakování. Co se politiky týče, myslím si, že agitace tu bylo minimum a každý rozumný divák ji dokáže odfiltrovat, což neplatí jen pro tento snímek ale pro celou propagandistickou kinematografii.

plakát

...a stoupej do slunce! (2003) (TV film) 

Tři hvězdy za pěkné letecké scény. Jako fanda českého potažmo československého letectví jsem rád, že tenhle film vznikl ještě před tím než MiGy-21 dosloužily. Stále mě však láká utopická představa, že někdo schopný sežene balík peněz a natočí pořádný film z prostředí našeho vojenského letectva, který se nezvrhne v milostný příběh jen proto, že to tak "diváci chtějí". S výjimkou Nebeských jezdců a částečně i Tmavomodrého světa totiž takový kvalitní snímek citelně chybí. Oba pokusy o "proudové" filmy (Pod nohama nebe a Vysoká modrá zeď) mě až pár pěkných letových záběrů těžce zklamaly zpracováním. Ale abych se vrátil ke komentovanému filmu: plný počet hvězd se z mé strany nekoná díky nepříliš dobrému příběhu a některým hereckým výkonům.

plakát

Atentát (1964) 

Tento snímek šel do oblíbených hned jako druhý po Nebeských jezdcích. Naprosto úžasná a realisticky zachycená věc. Proč se dnes takové filmy netočí? Úžasný příběh, který napsal sám život. Geniální herecké výkony, ze kterých musím vyzvednout Josefa Vinkláře v úloze Karla Čurdy. Závěrečná scéna je podle mě jednou z nejlepších akčních scén české (československé) kinematografie, která mě vždy připoutá k obrazovce. Pokud bych měl hledat nějaké chybky, tak mě mrzí zpracování událostí nejbližších minut po atentátu. Kdo se o tuto problematiku více zajímá, tak jistě ví, jak krkolomný byl útěk parašutistů z místa činu a mohlo tu být o další akční scénu navíc. Tento film je však při celkovém zhodnocení dobře zvládnutou poctou těm statečným mužům. PS: Jako milovníka zaniklých filmových lokací mě těší, že existuje snímek, který zachycuje původní podobu "Heydrichovy zatáčky". (Objevuje se též ve filmu Sokolovo).