Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Dokumentární

Zajímavosti k filmům (286)

Sbohem, baby

Sbohem, baby (2007)

Dennis Lehane, autor knihy podle níž byl stejnojmenný film Gone, Baby, Gone natočen, vycházel z vlastních zkušeností, kdy několik let jako terapeut pracoval se zneužívanými dětmi. Ostatně tyto zážitky se promítly i v jeho románu Tajemná řeka.

Neuvěřitelný Hulk

Neuvěřitelný Hulk (2008)

Hulka přivedli na svět komiksový scenárista Stan Lee a kreslíř Jack Kirby v roce 1962. Inspirací pro ně byly postavy Frankensteina a Dr. Jekylla a pana Hydea.

Kačer Howard

Kačer Howard (1986)

Režisér Willard Huyck si po finančním propadu Kačera Howarda už nikdy "neškrtnul".

Neuvěřitelný Hulk

Neuvěřitelný Hulk (2008)

Komiksový tvůrce Stan Lee původně zvolil pro Hulka šedou barvu, protože chtěl, aby barva nenaznačovala žádnou konkrétní etnickou skupinu. Kolorista Stan Goldberg měl však s šedou barvou problémy, takže se v prvním komiksovém čísle objevily různé odstíny šedé, a dokonce i zelené. Lee se poté rozhodl změnit barvu Hulkovy kůže na zelenou.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Honba za příběhem "čtvrtého Indyho" vytáhla v 90. letech na světlo světa i scénář "Indiana Jones and the Monkey King" (resp. "Garden of Life"), který napsal Chris Columbus, mj. režisér hitů Sám doma (1990) či Harry Potter a Kámen mudrců (2002). Indiana (Harrison Ford) v něm měl v Africe pátrat po ztraceném městě a pramenu věčného mládí. Scénář pocházel z roku 1984 a měl být původně použit pro třetí díl. George Lucas jej však zavrhl jako příliš nerealistický (byla v něm například scéna, v níž Indy osedlá nosorožce a vyrazí do boje s německým tankem). Myšlenka s léčivou silou pramene ovšem byla později použita pro Svatý grál v Poslední křížové výpravě (1990).

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Za kamerou se bohužel nemohla sejít celá "rodina" z předchozích dílů. Stařičkého a napůl slepého kameramana Douglase Slocomba nahradil Spielbergův aktuální spolupracovník Janusz Kaminski (musel mnohokrát shlédnout starší díly, aby věrně napodobil Slocombeův styl), který tak s režisérem točil už pojedenácté. Nedostavil se ani kaskadér Vic Armstrong, protože právě natáčel Mumii: Hrob Dračího císaře (2008), a zúčastnit se bohužel nemohl ani obrovitý Pat Roach, který hrál ve všech třech předchozích (1981, 1984, 1989) filmech (mohutného Šerpu, nacistu rozsekaného vrtulí, indického dozorce v dole, německého vojáka u vzducholodi), ale v roce 2004 zemřel. Stejně tak nás v roce 1992 opustil Denholm Elliott - představitel Marcuse Brodyho, muzejního kurátora a dlouholetého Indyho přítele. Indy (Harrison Ford) má tedy v Království křišťálové lebky nového rádce, dobrého kamaráda ze studií a současného kolegu na Marshallově univerzitě, děkana Charlese Stanfortha (Jim Broadbent).

Ruiny

Ruiny (2008)

Obsazení filmu není nijak zvlášť průrazné, ale Jenna Malone (hraje Amy) jste mohli vidět většinou v malých rolích známých filmů, jako: Kontakt, Hra snů, Návrat do Cold Mountain nebo Pýcha a předsudek. V roce 1998 byla nominovaná na Zlatý globus za roli v televizním filmu Hope.

Kačer Howard

Kačer Howard (1986)

Kačer Howard byl v roce 1986 nominován hned na 4 zlaté maliny - Nejhorší film, Nejhorší scénář, Nejhorší nová hvězda a Nejhorší vizuální efekty.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

První klapka padla na ranči Ghost, severně od Santa Fe ve státě Nové Mexiko. Pak se natáčení přesunulo na vylidněnou poušť a do Demingu, kde hangáry letecké základny z druhé světové války sloužily jako lokace pro úvodní scény. Z Nového Mexika se pak produkce přesunula na Marshallovu univerzitu (West Virginia). Nejdůležitější a nejnáročnější scény se odehrávaly v neproniknutelné džungli peruánských deštných pralesů: Indyho (Harrison Ford) dobrodružství začíná v malém městě Iquitos, přezdívaném "brána do Amazonie", což je místo na rozhraní civilizovaného světa a drsné džungle. Natočit staletou nedotknutou džungli se ukázalo jako velký problém - filmaři hledali v Mexiku, Guatemale, Jížní Americe i Portoriku a nakonec ji našli na severojižní Havaji. Většina scén ovšem vznikla v kalifornských filmových studiích.

Tvrdé palice

Tvrdé palice (2008)

Postava George Clooneyho měla svůj reálný základ ve skutečném hráči amerického fotbalu Johnym "Blood" McNaillym.

Ruiny

Ruiny (2008)

Autor a scénarista filmu Ruiny Scott B. Smith stojí za dokonalým příběhem, který zfilmoval před několika lety Sam Raimi (Spider-Man) s názvem Jednoduchý plán.

10 000 př. n. l.

10 000 př. n. l. (2008)

Po mnoha konkurzech, které tvůrce zavedly od USA přes Evropu a Jižní Ameriku až na Nový Zéland, si jednou režisér Roland Emmerich všiml plakátu k nezávislému filmu s názvem A proč já? (2005). Vzpomíná: "Uviděl jsem Stevenův obličej a hned jsem si říkal 'kdo to je?' Udělali jsme s ním kamerovou zkoušku, pak i s dalšími adepty na tuto roli, ale nakonec jsme se vždycky vrátili ke Stevenovi. Tehdy mu bylo osmnáct a když začalo natáčení, bylo cítit že si sám sebou ještě není moc jistý, ale byl dobrý. Byl jsem na něj hrdý, protože podobně jako D'Leh si v průběhu natáčení prošel vnitřním přerodem. Musel tento film táhnout - a taky se mu to povedlo, byl jsem za to velmi rád."

10 000 př. n. l.

10 000 př. n. l. (2008)

Steven Strait, který kvůli své předchozí roli musel nabrat velký objem svalové hmoty, podstoupil přísnou dietu a náročnou fyzickou přípravu, čímž ztratil 15 kg, aby se z něj stal šlachovitý lovec D'Leh.

10 000 př. n. l.

10 000 př. n. l. (2008)

Filmaře poctil svou účastí i legendární egyptský herec Omar Sharif, který se ujal role vypravěče.

10 000 př. n. l.

10 000 př. n. l. (2008)

Při rozpočtu 105 milionů amerických dolarů utržil Emmerichův film vlažnějších 94,7 mil. v Severní Americe a 270 milionů celosvětově.

10 000 př. n. l.

10 000 př. n. l. (2008)

Emmerichův biják měl jít původně do české distribuce začátkem září 2008 (stejně jako školáci a studenti do škol), distributor pak ale svůj plán pozměnil a posunul ho na říjen. Naproti tomu v sousedním Německu byl k mání již od července 2008, a to jak na klasickém DVD, tak i na Blu-rayi.

Camp Rock

Camp Rock (2008) (TV film)

Camp Rock je historicky prvním "televizákem" z produkce Disney Channel, který byl ihned po premiéře uvolněn i pro jiné kabelové televize.

Reklama