Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Pohádka

Recenze (371)

plakát

Horká kaše (1988) 

Zajímavá sociální výpověď z československých osmdesátek. Na okraji příběhu zvrácených puberťáků terorizujících Jižní sídliště můžeme zázračně vidět i obraz světa socialistických elitářů s jejich miláčky... Obdivuji, že tohle, spolu se zastáním se metalové mládeže, prošlo cenzurou. Obě Lucie... Bílá i Benešová,  jsou skvělé.

plakát

Vrah mezi námi (1931) 

Toto fascinující krimi je skutečně dokonalé. Německá preciznost a pečlivost v organizaci pátrání obou zainteresovaných skupin jsou zde skvěle ztvárněny. Závěrečná myšlenka je prostě za všechny dlouhé věty komentářů a vybízí rodiče k ochraně svých vzácných dětí. Vynikající herecké výkony i morální dilema v předvečer nacistického Německa jsou hodny obdivu. Dílo pro vyznavače detektivního žánru, jejž nesou filmy jako Stalo se za bílého dne nebo Po stopách krve.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Ahsoka Tano je určitě úžasná postava Star Wars, ale jak hodnotit SW seriál, kdy v posledních dvou dílech začnete nějak podvědomě fandit zlu? Negativní postavy jsou mnohem charizmatičtější a mají dokonalý náboj, zatímco parta intergalaktických hipíků v čele s perským princem budí spíše pubertální dojem… Že by jen generační kolize? Zamýšlím se nad tím, proč obdivuji Mandaloriana a Boba Fetta, zatímco Obi-Wan Kenobi s Ahsokou mne zanechávají s pozdviženým obočím… Závěrem musím říci, že pojetí Star Wars očima Dave Filoniho je báječné a držím mu palce v další tvorbě. Jo, Mary Elizabeth Winstead má hezký zadeček ;-)!

plakát

Star Wars: Vadná várka (2021) (seriál) 

Opravdu musím přiznat, že Vadná várka má svou atmosféru a napětí. Mám z této další animované Disney seriálové laviny dobrý pocit, když tedy opomenu toho otravného spratka Omegu. Ale co to má společného se skutečným příběhem poctivých STAR WARS? I v Mandalorianovi se zjeví na okamžik archanděl tohoto eposu... tady nic, prázdno. Jen abych si mohl prohlédnout tuto novou věc, absolvoval jsem komplet seriál Klonové války, který se ve výsledku jevil ideově plnější než celá Várka. Pro spravení nálady musím po dvacáté znovu zhlédnout IV., V. i VI., abych se potěšil tím, o čem vlastně Hvězdné války původně jsou.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Vystrašený jako malé dítě jsem vkládal zakoupené DVD filmu Jan Žižka do svého přehrávače (abych odčinil to, že jsem nebyl v placeném kině). Tradiční středověké akční hollywood drama, které rozhodně neuráží ani svým velmi volným přístupem k české historii. Tvůrcům nezazlívám, a chápu, že když dostali jednou za 60 let příležitost, tak tam chtěli nacpat vše. Ve své podstatě další velký film z našich dějin od dob Tmavomodrého světu. Epochální výjevy opravdu nečekejte, to dnes dokáží v historické tvorbě východu snad jen Poláci a Rusové. Přesto měl Jákl odvahu a pár statečných investorů taky. Jak říkáme my judisté, netřeba pršet, stačí když kape. Jako zapřísáhlý nepřítel politicko-korektní demagogie ve filmové tvorbě, musím ocenit pohodové začlenění exotických herců v podobě uherských kumánských hord, což je pro mne stravitelné. Děkuji... Ameriko, že jsme mohli natočit tento český film.

plakát

Láva (2015) 

Tato přívětivá dojemná romantika ve mě vyvolala vzpomínky na smutný osud skvělého zpěváka Israela Kamakawiwo'ole.

plakát

Větrná hora (1955) 

Větrná hora, jak to popsat... Napínavé socialistické akční krimi, které jsem hodnotil, jak se dnes říká, bez předsudků. Pozor, dvakrát zaznělo slovo "soudruh", a jednou dokonce... no, bojím se to říct - "sovětské". Užíval jsem si nejen detektivní atmosféru, ale i skvělé obsazení. Za všechny musím zmínit Rudolfa Hrušínského, bezvadně vystupujícího v období růstu k moudré dospělosti, a Roberta Vrchotu, kterého byste si zde těžko spojili s henleinovcem Reichmanem z Uloupené hranice.

plakát

Zatoulané dělo (1958) 

Na začátku sledování jsem sahal po ovladači s tím, že tuto naivní vojenskou romantiku zasazenou do socialistického skotačení asi vypnu – „Vždyť je to sladké jak hovno z nutrie!“ Naštěstí se příběh v druhé části, stejně jako třeba u filmu Bomba, přelévá do úplně jiné roviny. Parta dělostřelců putující se svou 152mm KH vz 37 na ukázku  do Prahy zažívá neočekávané nesnáze. Komunistická kravina se mění v poměrně napínavý a dobrodružný film. Důstojník kokot prozře a se svou docela uvěřitelnou skupinkou záklaďáků dovrší putováni se ctí. Jaroslav Mareš je rošťácky dokonalý rebel a Milena Dvorská s Valentinou Thielovou jsou skutečně překrásné. Docela se zamýšlím, jestli mi víc vadí to, co nám cpali ve filmech dřív, nebo to co nám cpou teď, kvóty jako kvóty.