Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Krimi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (75)

Titanic

Titanic (1943)

Podle poválečných výslechových protokolů herečky Adiny Mandlové byla táž oslovena Tobisfilmem s nabídkou role ve filmu Titanic. Mandlová roli odmítla, prý pro „proněmeckou tendenci filmu“.

Volha

Volha (2023) (seriál)

Složka, kterou estébáci Pekárkovi (Kryštof Hádek) vystaví, má evidenční číslo 25085. Jde o nenápadný vtípek tvůrců; podle zveřejněných dokumentů pocházejících z archívu slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) byl Andrej Babiš od 12. listopadu 1980 evidován jako důvěrník Státní bezpečnosti (StB) právě pod číslem 25085.

Cesta domov

Cesta domov (1976) (TV film)

Scénář vznikl podle Kočišovy rozhlasové hry „Záhadný rýchlik“ (1968).

Pobočník Jeho Výsosti

Pobočník Jeho Výsosti (1933)

Podle filmového historika Pavla Taussiga plánoval Vlasta Burian (Alois Patera) tento snímek zasadit do prostředí soudobé československé armády, ministerstvo obrany se však proti tomu postavilo a prostřednictvím své filmové komise donutilo filmaře ke změně, tj. k návratu k C. a K. armádě.

Obecná škola

Obecná škola (1991)

Skutečným představitelům postav filmu je věnováno speciální vydání TV pořadu Z metropole (od r. 2006), konkrétně epizoda Slatiny (2015). Pojednává o dělnické kolonii u Prahy, v níž žili scenárista Zdeněk Svěrák, Bořivoj Penc, ale i pravý Rosenheim, a kde učil spisovatel Václav Mejstřík, předobraz Igora Hnízda.

Četnické humoresky

Četnické humoresky (2001) (seriál)

Seriál byl původně dějově umístěn do Hradce Králové, když však pražské vedení České televize námět odmítlo s tím, že by byl seriál komerčně neprodejný, chopila se ho brněnská pobočka a celý děj byl následně lokalizován do Brna.

Zmatky kolem Katky

Zmatky kolem Katky (1990) (TV film)

V roce 2011 vznikla v brněnském studiu rozhlasová hra „Princezny a loupežníci aneb Zmatky kolem Katky“ podle stejného scénáře a v režii Hany Mikoláškové. V hlavních rolích Zdeněk Junák, Marie Ludvíková, Sylva Siničáková, Petr Jeništa a další.

Vlčí jáma

Vlčí jáma (1957)

Podle Jiřího Stivína, který v té době pracoval na Barrandově, požadoval americký distributor rok po premiéře dotočení několika odvážnějších scén. Mělo jít například o záběr na Janu Brejchovou v průsvitné noční košili.

Meluzína

Meluzína (1980) (TV film)

Eva Košlerová stejný námět zpracovala také jako rozhlasovou hru pod názvem „Větrnička“ (1981, režie Jan Berger).

Hamlet

Hamlet (1990)

Když v 90. letech uvedla v neděli Hamleta televize Nova, její ředitel Vladimír Železný se o týden později ve svém pořadu Volejte řediteli (od r. 1994) omlouval divákům za zařazení tohoto filmu do hlavního vysílacího času.

Anticharta, mechanismus loajality

Anticharta, mechanismus loajality (2017) (TV film)

Režisér Pavel Křemen v úvodu svého článku „Nové poznatky ve výzkumu tzv. Anticharty“ pro Paměť a dějiny popisuje scénu z první projekce dokumentu: „Je konec roku 2016, vrcholí advent, čas těsně před Vánocemi. V projekční místnosti TP (teleprojekce) 8 na Kavčích horách se tísní víc lidí než obvykle, musí se přinést další židle. Je cítit nervozita. (...) Začíná schvalovačka dokumentu o Antichartě. Film za necelou hodinu končí, chvíli je ticho. Tak to né, to je odklon od námětu! Měl jste ukázat, jak na tom byli umělci špatně, jak trpěli, a ne jak údajně pomohli režimu! Ten (Vítězslav) Jandák je vlivný politik, toho vystřihnout! Takhle to nemůžete nechat, to už by nám sem herci nepřišli, to se musí přestříhat! Komentáře předělat! Pane režisére, co Vám provedl Karel Gott? Za pár dnů bude leden 2017, čtyřicet let od Anticharty…“

Rozvod

Rozvod (1970) (TV film)

V prosinci 1970 byl film uveden pod názvem Dr. Pac a doc. Kal. Plánován byl v roce 1971 i druhý díl.

Reklama