Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (492)

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Ano, jak se většina lidí shodne, je Le Mans 66 příjemný příběh o dvou chlápcích milující jejich hobby. Možná ani ne hobby jako milující jejich život, což auta a závody. Sám jsem neznal pravdivou historii tohohle příběhu a očekával jsem soupeření postav Damona a Balea. Mýlil jsem se, místo toho jsem se díval na dva kamarády, se zvláštním poutem, kteří chtějí jednu a tu samou věc. Vyhrát 24 hodinový závod Le Mans. Tedy, je jen jeden z nich jelikož Shelby už asi nemůže. Dejme tomu, že Ken Miles byl učeň a zvíře a Shelby jeho trenér a šéf. Film má vážně příjemnou atmosféru, pořád se něco děje a proto ty dvě hodiny uběhnou jako voda a vy budete z kina odcházet s blaženým pocitem. Škoda toho konce, ten jediný filmu krade ten šmrnc, ale tak se událo ve skutečnosti a proto jen kvůli konci nejde film brát hůř než ve skutečnosti je. Matta Damona osobně moc nemusím, tady se mi ale líbil, postava mu sedla a on jí zvládl perfektně, jak už tomu být musí, Christian Bale v rámci herectví vyhrává na plné čáře, jeho postava je daleko zajímavější a on jí zvládl snad ještě lépe než mohl. Jinak jde na snímku vidět, že se na ničem nešetřilo a každý jeden člen štábu odvedl vynikající práci.

plakát

U Zlaté rukavice (2019) 

Už dva dny po shlédnutí pořád nevím co si mám myslet. Příběh tak odporný a přitom tak poutavý. Valná většina postav jsou odporní lidé, bez špetky náznaku něčeho dobrého. Až takhle jsou hnusní. Za to nejspíš může zvládnutý scénář, super makeup a dobří herci. Většina z vás by se po vstupu do Zlaté rukavice na místě otočila, odešla a už nikdy nešla ani kolem. Fatih Akin, pro mě nováček, měl očividně nějakou vizi hnusných míst, kde se scházejí hnusní lidé na které se raději ani očkem nepodíváte. Právě tyhle místa, jako Honkův byt a hospoda U zlaté rukavice dělají tento snímek něčím výjimečným. Prostě to je všechno skvěle udělané, uvěřitelné a na koukání nějakým zvláštním způsobem uzpůsobené. Vidno, že film i skvěle pracuje s hlavní postavou, která vlastně není ani tolik zlá a odporná už od počátku sebe sama. Je to jen ošklivý starý mládenec, kterého nejspíš strhl dolů jeho životní styl. Ohromné množství alkoholu a odporné prostředí. V jedné části filmu Fritz sám se sebou bojuje, no ale co by to bylo za sériového vraha kdyby nakonec znovu "nepovstal". Řekl bych, že to byl spíš hodně naštvaný úchyl, než vrah sám o sobě. Alkohol je prostě svině a když se dostane do rukou špatným lidem, může se stát klidně i tohle všechno co ve filmu uvidíte.

plakát

Král (2019) 

Poctivý film s hutnou středověkou atmosférou. The King vtáhne diváka dovnitř všeho nehezkého v otázkách kralování. Henry, jakožto dědic trůnu, se nakonec musí stát králem, i když o to sám nestojí. Na začátku kralování si chce zachovat chladnou hlavu, vládnout přívětivě, řešit vše bez zbytečného násilí. Jak sám brzy zjistí, udržovat svojí nejvyšší pozici bez ukázky síly prostě nejde. Na tažení proti Francii se z něho stává více nelítostný vládce, ale přeci jen se v něm pořád ukrývá něco dobrého. Což mu připomíná hlavně jeho jediný, upřímný přítel John. Myslím, že v králi Henrym se pere spousta emocí a nám divákům je to ukázáno přesně tak jak je potřeba a jak film utíká, my vidíme víc pod pokličku jeho síly, všech intrik v Anglii a hnusu, který války přinášejí. Řemeslně zvládnuto, herecky pracně zahráno.

plakát

Jeskyně (2014) odpad!

Takových filmů už tu bylo, strašná nuda, žádný nový nápad. Chování postav naprosto předvídatelné vzhledem k událostem filmu, už když film začal jsem věděl co přesně se bude dít. Dřív jsem to bral jako svoje prokletí a teď už vím, že příště ten film rovnou vypnu a raději ho ani nebudu hodnotit. Já nevím.. To někoho baví koukat na bandu nevtipných retardů na výletě, kde se chovají jako kreténi a později potvrdí svojí debilitu když vlezou do jeskyně a tam všichni zemřou. Teda až na tu superhrdinku na konci, která se jako zázrakem dostala během minuty ven pro potřebu epického záběru filmu, kdy se tato vyvolená usměje, že za sebou nechala tu zrůdu co jí zabila kamarádku! Už nikdy víc

plakát

Venom (2018) 

Moc, takový.. zvláštní? V kině jsem se docela dobře bavil, děj utíkal, občas se stalo něco zajímavého, občas něco vtipného. Ale po odchodu z kina jsem si uvědomil, že mi na Venomovi něco vadí. Nejspíš to byla obyčejnost a tuctovost do komiksového žánru. Proč lidi nemají podobné pocity u marvelovek od Disneyho? Protože, že i přes stejnou šablonu přijde vždy s něčím novým a jejich filmy jsou obřího měřítka, kde se stane spousta událostí. Právě tady u Venoma chybí trochu inovace, i když oceňuji, že je to taky trochu jiný origin. To, že je hlavní postava novinář a že se snaží na něco kápnout je pro film jedině dobře, vadila mi přímočarost, která v tomhle případě nebyla tak sympatická. Komediální stránka fungovala dobře, Hardy je dobrej, Venom jako postava taky. Co mi vadilo hodně byli záporáci, Drake byl prostě nezajímavý a symnionti byli spíš otravný sliz. Ke konci filmu se ztrhlo to co spousta lidi používá a to je digi bordel. Konečné bitky nevypadali vůbec dobře. V kině jsem si to teda docela užil, ale znovu už Venoma vidět nepotřebuju.

plakát

Black Panther (2018) 

Ona sama myšlenka Black Panthera není špatná. Ale.. T’Challa se musí stát králem, možná na to nemá, musí se tomu všemu čelit jako správný král-superhrdina pro svůj lid, rodinu a tak dále. Neznám to už odněkud? Proč mi to ale vadí zrovna u Black Panthera. Je to totiž zpracováno podle stylu života ani nevím koho, nerad bych jmenoval, snímek je totiž velmi citlivý. Nevím jak je tomu v komiksech, mne ale časté "huhá" a podobně moc neoslovilo, spíš mě to velice rychle odradilo. Respektoval jsem styl filmu a zasazení děje, takže jsem ho o půl roku později přeci jen dokoukal. I přes respekt je ve filmu spousta zbytečných a rušivých elementů, které pro mě prostě nejsou vůbec atraktivní. U marvelovek vždy čekám svižnou jízdu a výborné vizuální zpracování, bohužel nevím kde kdo bere, že to je a má i Black Panther. Aby tomu nebylo málo, film mi pak ještě totálně znechutila ta přehnaná většino-menšino kampaň. Z toho mi bylo opravdu zle, jelikož to a zase bohužel pro Black Panthera vypovídá, že to není dobrý film, je prostě "jiný" a to američani žerou, protože se mají čeho chytit a myslí si, že zase bojují za správnou věc. Ano, film je to opravdu revoluční, jako když Abraham Lincoln zrušil otroctví v USA. Ještě, že to natočili. Nicméně Marvel vždycky věděl jak na to a proto podle plánu vydělali opět obrovský balík. Nakonec si ještě štípli pár oscarů a nominací.. Abych pořád jen nekritizoval. Jako origin superhrdiny je to docela fajn změna, herci jsou taky většinou příjemní. Díky dobrému záporákovy a pár zvratům dávám takto vysoké hodnocení.

plakát

Uprchlík (1993) 

Velice příjemná podívaná, na můj vkus až moc zbrklá. V Uprchlíkovi dávali jednotlivé skládačky větší smysl s postupujícím dějem, postavy se stávali více sympatické nebo naopak nesympatické, takže jsem se dobře soustředil, jelikož jsem nechtěl o nic přijít. Bohužel, zrovna tento film by potřeboval asi tak o hodinu delší stopáž. Tempo je občas velmi rychlé a utíká to jako po másle, nenudí to, ale já mám z toho prostě takový uspěchaný pocit. Jako kdyby mi někdo vyprávěl zajímavý příběh, jen mi neřekl úplně všechno. Jinak zpracování je doopravdy kvalitní a herci taky sedí.

plakát

Joker (2019) 

Pak, že se v dnešní době už netočí dobré filmy!

plakát

Imigrant (2013) 

Film na který jsem se těšil dvě dlouhá léta a nakonec při možnosti ho vidět jsem o něj ani nezavadil. V průběhu následujících let jsem si na něj párkrát vzpomněl a přesto mu nikdy nedal šanci. Až poté, jednoho krásného dne. Venku slunce, modrá obloha, ptáci štěbetají jeden na druhého, to byl přesně ten den kdy jsem měl zapnout počítač, nelegálně stáhnout film a dívat se na něj. Ano, udělal jsem to. Po šesti letech jsem to udělal. Podíval jsem se na Immigranta. Bylo to přesně takové jaké jsem si před lety představoval, že to bude. Přesně tuhle pochmurnou dobu odehrávající se v Americe mám nejradši. Vizuálně mě film absolutně pohltil a proto už jsem se mohl soustředit jen na příběh Ewy, chudáka s dobrým srdcem a ještě krásnější duší. Obdivuji její postavu právě kvůli tomu jak se přes svoje přesvědčení dokázala obětovat pro dobro někoho jiného, pro svojí sestru. Dokonale vyobrazený byl Bruno, nebyl přímo pravým opakem dobra. Byl jen ukázkou člověka, který chce mít moc a váhu a to ho uspokojuje. Chtěl být vlastně i spasitelem, který si ale díky svým skutkům chce přilepšit. A mezi to všechno vkročí hrdina, hrdina pro Ewu jménem Emil. Dobrá duše jako ona, ale tak řekněme úspěšný, že se nemusí potácet největším zlem v podobě prostituce. Dokonalý vzor pro nadějné lepší zítřky. Občas jsem dokázal film předvídat, občas zase ne. Takže to pro mě není jen další bezduchý romantický blábol, naopak romance v Immigrantovi je ukázána docela příjemně, nenásilně. K poměrně dobrému příběhu si může přičíst tři vynikající herce, velmi dobré zpracování a mám tu filmu ke kterému se budu určitě pravidelně vracet. Snad už ne za dalších šest let.