Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (19)

plakát

Sázka na nejistotu (2015) 

V jedné předchozí recenzi jsem četl, že film je nesrozumitelný. S tím nesouhlasím. Ano, objevuje se v něm celá řada pojmů z finanční oblasti, ale vše je ve filmu velice dobře vysvětleno - jednou vysvětluje kuchař, podruhé blondýnka v bazénu s bublinkami. Film má spád, nenudí, oplývá bravurními hereckými výkony. A především končím výborným ponaučením: "Zkušenost nás učí, že lidé se ze zkušenosti nikdy neponaučí..." Jeden z nejdepresivnějších filmů, co jsem kdy viděl. Realisticky a dramaticky pojatý výklad toho, co se stalo v roce 2007 a 2008. To, co byly pro investory v 17. století tulipány, to byly na začátku 21. století hypotéky. Co bude příště? Rozhodně doporučuji.

plakát

Bojovník (1983) 

Těžko uvěřitelný příběh plný ještě méně uvěřitelných náhod.

plakát

Svět pod hlavou (2017) (seriál) 

Hříšní lidé Města pražského, Dobrodružství kriminalistiky a Svět pod hlavou - tři nejlepší filmy/seriály s kriminální tématikou. Devět a půl hodiny jsem zhlédl během dvou dnů, jediné, co mi připadalo trochu nejednotné bylo zobrazení postav v minulosti a přítomnosti - některé hrál jeden herec, jiné dva (a bohužel mi dělalo trochu problém spojit si tvář z přítomností s tváří z minulosti). Každopádně děj, osudy a charakter postav, reálie, herecké výkony, vše na jedničku.

plakát

Malý princ (2015) 

Možná jsem příliš kritický, ale mě tento film vůbec neoslovil - ba právě naopak. Z původního krásného příběhu se stala nesourodá směs dvou světů. Kladně hodnotím tu část, která vychází z literární předlohy (jak po stránce řemeslné, tak po stránce obsahové). Nesourodost v tomto filmu je i žánrová - na jedné straně filosofické dílo, na druhé straně snaha o komedii (alespoň tak na mne příběh ze světa mladé školačky působil). Jedna hvězdička (když zavřu oči).

plakát

Noe (2014) odpad!

Kdysi jsem slyšel, že největší zloděj je špatná kniha. A myslím, že to platí i pro špatný film. Dokáži si představit mnohem užitečněji strávené dvě hodiny života. Co se mi nelíbilo? 1. Děj, který je postaven z 99% na akčních scénách. 2. Kostýmy a rekvizity, které rozhodně nevystihují dobu, ve které se má příběh odehrávat (svářečské helmy, ženy v kalhotách apod.) 3. Herecké výkony - přehnaná až křečovitá mimika (často komická). 4. A především dialogy - věta o více jak dvou slovech je v tom filmu výjimkou. A obsah vět? Fráze a nic než fráze. 5. Nulová psychologie postav.

plakát

Karate Kid (2010) odpad!

Verzi z roku 1984 nesahá ani po kotníky.

plakát

Stmívání (2008) odpad!

[text v hranatých závorkách nesouvisí zcela s filmem] Tak jsem během dlouhých nočních služeb zhlédl celou ságu a musím říct, že tenhle film ve mně skutečně vyvolal emoce – a to ani ne tak kvůli kvalitě filmu, jako spíš kvůli tomu, co hlásá: Být věčně mladý, největší zlo je stárnout. Dívka se zamiluje do upíra a ten jí „vysvobodí“ z lidského života plného utrpení. Myslím, že tenhle film opravdu výstižně popsal, co je snem značné části dnešní mladé generace. A nemůžu se ubránit pocitu, že to není nic jiného než jedna velká lež. [Ano, rád se koukám na vymyšlené příběhy – mým oblíbeným snímkem je Blade Runner a asi nikdo nebude pochybovat o jeho skutečnosti (respektive neskutečnosti). Zatímco ale ve filmu Blade Runner žijí postavy i po životě (neznám v žánru sci-fi – možná i mimo něj – silnější scénu, než je deštivý závěr umírajícího replikanta Battyho), v Twilight jsou mrtvé už za živa. Dívka se zamiluje do upíra, dívka se provdá za upíra, upír kousne dívku, z dívky je upír. To má být příběh? Kde je alespoň náznak života? Co si z toho mám odnést? Že mám čekat, až mě taky kousne nějaký upír? Demagogie, zlo je dobro a dobro je zlo. Meinkampf generace jednadvacátého století. Jednoduché řešení pro naše životy.] Někde jsem kdysi četl nebo slyšel, že největší zloděj je špatná kniha. Já se odvažuji doplnit – špatná kniha a Twilight. Po zhlédnutí takového snímku mám opravdu chuť dát se na modlení (citace: Frank Zappa & The Mothers Of Invention - Trouble Every Day). [Není to ale problém pouze tohoto snímku, ale celé současné vlny filmů s hrdiny. Člověk je slabý, ať žije nadčlověk. Vypadá to jako zvolání Zarathustry, ale omyl, ten nehledal sílu mimo člověka, tak jak se nám to snaží namluvit všechny tyto snímky (ocelový oblek, kousnutí pavoukem nebo jako v tomto případě upírem). Myslím, že každá doba je fascinována smrtí. Způsob, jak se s tímto fenomenem vypořádá je ale pokaždé jiný – od neúcty, opovrhování až po zbožštění. Ta dnešní se snaží smrt vytěsnit. Smrt není. Pak ale ztrácí rozměr i celý život, jak o tom píše už Karel Čapek ve hře Věc Makropulos.] Pokud bych měl tento film shrnout jedním slovem, pak bych použil nálepku NEBEZPEČNÝ!

plakát

Obvyklí podezřelí (1995) 

Zmínku o tomto filmu jsem našel náhodou na YouTube (klip "Deset filmů, které byste měli vidět dvakrát" - spolu s filmy Počátek, Klub rváčů, Pulp Fiction, Šestý smysl a dalšími) a musím říct, že opravdu stojí za dvojí shlédnutí. Hlavně kvůli nečekané pointě (stejně jako další filmy z uvedeného videa).

plakát

Křeček v noční košili (1987) (seriál) 

Můj oblíbený seriál. Úžasné pradědečkovy vynálezy, postavy dobře zahrané. Jediné, co vytýkám, je nelogická zápletka ve čtvrtém dílu, kdy se ve snu osvobodí Zedral a zabarikáduje se v mozku pana Křečka - pokud to bylo ve snu pana Křečka, nemohlo to být doopravdy, tedy ani Zedral nemohl vyštvat kluky z mozku pana Křečka, protože to byl jen sen...

Ovládací panel

Fanklub

(1)