Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (18)

plakát

Star Wars: Vize - Souboj (2021) (epizoda) 

Téměř černobílé podání a poetika starých japonských samurajských filmů. To vše v kulisách Star Wars. Dokonalé.

plakát

Krotitelé duchů (2016) 

Film bohužel sedí na dvou židlích. Z jedné strany se snaží sérii restartovat, z té druhé je plný narážek a odkazů na původní Krotitele. Včetně téměř kompletně zkopírovaného scénáře a plno cameo rolí. Bohužel tahle schizofrenie je i jeho největší slabinou. On je totiž natočen celkem dobře a nepopírám, že jsem se několikrát od srdce zasmál. Jenže na druhou stranu jsou některé situace zbytečně přepálené. Korunu tomu nasazuje postava  Chrise Hemswortha, která už je zkrátka za hranou. Takže nakonec z toho vyšel jen letní popkorňák, na který se brzy zapomene.

plakát

Frčíme (2020) 

Jsem starý pardál s víc jak čtyřmi křížky na hrbu a na Frčíme jsem šel s dcerkou... jenže Pixar ze mě dokáže ždímat emoce jak z citrónu. Po tomhle příběhu o bratrské lásce a rodinných poutech vůbec jsem měl v očích trochu vlhko.

plakát

American Honey (2016) 

To, že se natáčí téměř bez scénáře a s drogama na place ještě z filmu druhou Bezstarostnou jízdu neudělá. A u mění z něj neudělá ani roztahaná stopáž bez děje, amatérská kamera, neherci nebo rádoby šokující scény v čele s vyndáním tampónu před souloží. Tohle je zkrátka pseudointoušská nuda. A okatá katarze s želvou a očištěním byla jen hřebíček do rakve neschopného scénáristy.

plakát

Dumbo (2019) 

Tim Burton je jeden z mých nejoblíbenějších režisérů, takže nejsem úplně objektivní. Bohužel, občas je vidět, že udělá film "pro peníze". Což postihuje převážně ty, do kterých mu kecají hlavouni z Disney. Byl to případ Alenky a je to i případ Dumba. Celý výsledek pak působí sterilně. I tady jsou ale některé klady, které posouvají Dumba nad průměr. Burtonovo vizuální představivost je úchvatná a zde se ještě mísí s příchutí art-deco. Stejně tak pořád perfektně funguje chemie Burton-Elfman. A do třetice výběr obsazení. Burton i tentokrát rezignoval na dříve prosazovaného Deppa (poslední spolupráce je z roku 2012) a do hlavní role obsadil Farrella, jemuž zdatně sekunduje hvězda Sirotčince a Stínů Eva Green. Ale hlavní devizou jsou staří kumpáni DeVito a hlavně Keaton. Ten si to vyloženě užívá a jsem zvědavý, co znovu předvede v kůži Beetlejuice. Takže za mě to samé, co u Alenky. Velkofilm, na který si za dva roky nevzpomenu, ale mé pětileté dceři se bude určitě líbit.

plakát

1917 (2019) 

Před včerejškem jsem byl na "nejlepším válečném filmu za poslední roky"... a byl jsem trochu zklamán. Musím uznat, že technická stránka je perfektní. Začátek, když s hrdiny bez jediného střihu procházíte zákopy je dech beroucí. Jenže je to docela kontraproduktivní, protože se úplně vytrácí perspektiva. To, co by měli ujít za několik hodin, jim trvá minuty a mě neodkladně připadalo, že cíl cesty je vlastně za rohem. První střih přijde po víc než hodině filmu. Nicméně do pádu letadla jsem byl spokojený. Jenže pak už některé situace začali být hodně přitažené za vlasy. A mě připadalo, že koukám na nějakou drsnější verzi Pána prstenu. Jen místo Minas Morgul a skřetů je tam francouzské město a bošové, místo Faramira hodný důstojník a tak podobně. Obsazení hvězd je taky skoro zbytečné - ohřejí se na plátně sotva pár minut jen kvůli jménu v titulcích. Takže ano, za shlédnutí to stojí, ale nejlepší válečný film? To těžko! Nedávno jsem viděl finský tříhodinový epos Neznámý voják, kde je realita války o hodně věrohodnější a ani chvilku jsem se nenudil.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Abrams to nakonec udělal jako pejsek s kočičkou. Naházel kultovní scény z původních filmů a oblíbené postavy do jednoho hrnce a to celé zamíchal. A naštěstí z toho nebolí břicho. Sice je to takový eintopf, ale dobře ochucený. Vcelku se mu i povedlo spravit, co Rian Johnson rozbil. Za mě je i dějová linie Skywalkerů ukončená uspokojivě. Jen nějaké otázky zůstaly. Kdo, nebo co, byl tedy ve skutečnosti Snoke? Nepovedený císařův klon, nebo něco jiného? A kdo byly rodiče Ray? Neměli by vypadat spíše jako šlechta z Naboo, než vesničané z Tatooine? A pro fanoušky, Carrie Fisher má na plátně až překvapivě hodně prostoru, včetně jedné kraťoučké digitálně omlazené scény.

plakát

Deset válečných nej (2016) (seriál) 

Navzdory pohledu uživatele Vikki to není skrytá ani veřejná propaganda US. Ale jelikož je to seriál britský, dochází tam velmi často k přeceňování britských zásluh, ať už technických, tak lidských. Čímž se nedostává na některé vynálezy, které byly opravdu zlomové. Další velkým mínusem jsou často se opakující záběry a nebo záběry na úplně jiné stroje, než o kterých je zrovna řeč. Tento dokument se tak řadí pouze k průměru.

plakát

Orel Eddie (2016) 

Ploc, Parma nebo Sakala byli moji dětští hrdinové, protože u nás se vždycky na skoky dívalo, ba i na lety jezdilo do Harrachova. Takže tenhle film má pro mě i takovou osobní rovinu. Pamatuju se, jak jsem jako kluk pravému Eddimu v Calgary fandil víc, než favoritům. Tenhle přibarvený film je moc pěknou oslavou olympijského ducha a vůle překonávat překážky.