Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Drama

Zajímavosti k filmům (71)

Leviatan

Leviatan (2014)

Po úniku filmu na pirátské servery prohlásil producent Alexandr Rodnanskij, že tvůrci nehodlají stíhat jednotlivce, kteří si film stáhnou. Požádal je ale, ať vyjádří svou podporu zasláním drobné částky na charitu.

Leviatan

Leviatan (2014)

Ruská premiéra byla posunuta o tři měsíce kvůli tomu, že z filmu musely být odstraněny vulgarity. Ruští diváci, kteří si film nelegálně stáhnou, tak uvidí plnohodnotnější dílo než návštěvníci kin.

Devět kruhů pekla

Devět kruhů pekla (1987)

Název Devět kruhů pekla se vztahuje k dílu „Božská komedie“ od Danta Alighieriho. Dílo má tři základní části – „Peklo“, „Očistec“ a „Ráj“. Právě děj „Pekla“ je rozdělen na devět kruhů utrpení a Alighieri jej umístil na Zemi.

Nepřátelé národa

Nepřátelé národa (2009)

Film získal cenu za nejlepší film na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2010.

Generace Singles

Generace Singles (2011)

Režisérka Jana Počtová měla v dokumentárním filmu také "hrát", neboť je singles. Nakonec však natočený materiál o své osobě nepoužila, protože se nehodil do konceptu.

Síta zpívá blues

Síta zpívá blues (2008)

Film i všechny podklady k vytvoření vlastního historického eposu jsou CC, tedy zdarma.

Poslední Mohykán

Poslední Mohykán (1992)

Hrdina knihy i filmu Čingačgúk (Russell Means) byl inspirován skutečnou postavou, což byl indiánský náčelník, který uvěřil a přidal se k Moravským bratřím.

To Be Alive!

To Be Alive! (1964)

Krátký dokument byl simultánně promítán na tři oddělená a na jednu stopu od sebe vzdálená plátna. Tento nezvyklý počin vynesl roku 1965 Oskara českému průkopníkovi Hammidovi.

Persepolis

Persepolis (2007)

Podobnost rodičů hlavní hrdinky Marjane s animovanými postavami je dokonalá. Když pak do animačního studia přišli rodiče Marjane Satrapi, měli animátoři pocit, jakoby je navštívil reálný Mickey Mouse a Minnie Mouse.

Mikrokosmos

Mikrokosmos (1996)

Pro dokument byla s pomocí tabletu a počítače speciálně vyvinuta kamera na dálkové ovládání.

Alexandr Něvský

Alexandr Něvský (1938)

Neobvyklou technikou rotoskopie, kterou vynalezl roku 1915 Max Fleischer, byly některé bitevní scény z filmu překresleny a následně recyklovány do snímku Pán prstenů (1978).

Pán prstenů

Pán prstenů (1978)

Většina snímku byla vytvořena neobvyklou animační technikou rotoskopie, kterou vynalezl roku 1915 Max Fleischer. Tvůrci nejprve natočili černobílé scény s herci, které byly po jednotlivých filmových okénkách překresleny a animovány. Stejnou technikou byly vytvořeny i obsažené bitevní scény, které pochází ze snímku Alexandr Něvský (1938).

Pán prstenů

Pán prstenů (1978)

Snímek je první filmovou pracovní zkušeností pro Tima Burtona. Na filmu pracoval jako animátor, v titulcích však uveden není.

Obři

Obři (1969)

Satira na neutuchající konflikt mezi Izraelem a Palestinci byla v Československé socialistické republice pochopena jako reakce na invazi v roce 1968, a proto byl film v ČSSR zakázán.

Hobit

Hobit (1966)

Film byl v podstatě vyprodukován jen jako zástěrka při obchodu s filmovými právy, aby mohl producent William L. Snyder vydělat na obchodu s licencí k „Pánovi prstenů“. Původně byla totiž práva k Tolkienovu dílu Snyderovi prodána za velmi nízkou cenu s tím, že nákladat s právy mohl však pouze do konce června roku 1966. Součástí smlouvy byla ale klauzule, která by jeho práva na námět prodloužila v případě, že by natočil do konce června roku 1966 barevný film o Hobitovi. Poté, co Tolkienův příběh nabral na známosti, proto Snyder možnost, kterou klauzule ukládala, využil, a to právě prostřednictvím tohoto filmu společně s českým ilustrátorem Bornem. Snyder práva prodal se slušným ziskem 100 000 dolarů.

Reklama