Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Všechno už bylo řečeno a napsáno. Akorát bych to opakoval. Jacksonova trilogie změnila svět a ze mně udělala fanouška jak filmů, tak předlohy. Nejlepší z trilogie, nejlepší fantasy film a jeden z nejlepších filmů historie.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Velkolepé pokračování, které nepřichází jen s vytuněným vizuálem a revolučním Glumem. Spousta fascinujících postav, jejichž osudy vezmou za srdce (Eowyn, Faramir), nádherná příroda podbarvená překrásnou hudbou Howarda Shora a ...Gandalf. Rozšířená verze napravuje některé neduhy (Faramir) z kina, takže mé výtky padají. Není důvod nedat plnou palbu, protože takovéhle trilogie nevznikají ani jednou za generaci. Za králem!

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Úžasné zakončení nejlepší filmové trilogie! Čtyři hodiny (rozšířená verze) jsem hltal každý záběr, každé slovo... Ač jsem byl v kině nadšen, tak rozšířená verze mé pocity posunula do absolutna. Nechápu, jak to ten, vzrůstem malý, novozélanďan dokázal, když měl na kontě jen laciné, ale zábavné, krváky. Smekám před Peterem a celým jeho štábem. Frodo žije!

Hobit: Neočekávaná cesta

Hobit: Neočekávaná cesta (2012)

Vyplatí se investovat do rozšířené verze? Rozhodnutí není tak jednoduché jako v případě Lotra. Pozitivní dojem z celé edice zvedá hlavně Roklinka a to i celkové hodnocení. Pokud vám to nestačí, tak devítihodinová nálož luxusních bonusů by měla. Přesto si neodpustím rýpnutí, že taková scéna z Bilbova nákupu na tržišti nemusela být ani zde. Několik důležitých scén tu je a to do takové míry, že nepochopíte jejich vystřižení a spíše si bude říkat, proč režisér neobětoval Frodovu část pro dobro celku. Je jasný, jak si byl Jackson jistý tím, že film vlastně nemá ani zdaleka co nabídnout ve srovnání s Lotrem, tak se snažil útočit hlavně nostalgií a v budoucnu dodatky. Kniha Hobit je pro děti, Pán prstenů fantasy pro dospělé a film Hobit přesně uprostřed – rodinná podívaná spojující oba světy. Nový Zéland má být na co hrdý a Jackson se s tím popral se ctí. Jednoduchou a přímočarou fantasy pohádku napěchoval různými odbočkami a vlákny, které nám splete dohromady až trojka v prosinci 2014. Více zde http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/2013/10/the-hobbit-unexpected-journey-rozcirena.html

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je kult a metafora k dnešnímu světu. Myšlenkově je daleko před konkurencí a dodnes ho považuji za jediný film a nikoli jako součást trilogie. Nezlobil bych se, kdyby právě tohle dílo v roce 1999 získalo Oscara za nejlepší film.

Království nebeské

Království nebeské (2005)

Možná to bude znít přehnaně, ale Království nebeské (rozšířená verze) považuji za nejlepší film Ridleyho Scotta. Nesmírně nedoceněnné dílo, které se místo na akci soustředí na příběh, charaktery a myšlenky. Akce, v podobě závěrečné bitvy, spíše zklamává díky své neoriginalitě a kopírování Pána prstenů a někdo může mít výhrady i k obsazení O.Blooma, ale na mě rozhodně nepůsobil špatně a dnes už si nedokážu představit nikoho jiného na jeho místě.

Jurský park

Jurský park (1993)

Film mého dětství. Nejde hodnotit jinak. Jurský park se stal legendou už při premiéře díky revolučnímu zpracování a kouzlu hravosti mistra Spielberga. Štefane, proč už takové filmy netočíš, kurňa?? Chlape, vzpamatuj se. Vykašli se na Lincolny a radši uchop čtyřku.

Poslední samuraj

Poslední samuraj (2003)

Klasický příběh o hledání smrti a nalezení smyslu života v nádherném Zwickově pojetí za doprovodu neméně krásné Zimmerovy hudby. K filmu mám osobní vztah a dokážu se vcítit do postavy Nathana Algrena. Vynikající herci do jednoho.

Vyvolený

Vyvolený (2000)

Asi můj nejosobnější film, co jsem viděl a to nejlepší od šéfkuchaře z Indie. Shyamalan vytvořil perfektní dílo myšlenkové dokonalosti, kde nám ukazuje, že vše má svůj smysl, každý z nás je tu za určitým účelem a "hraje" svou roli. Willis i Jackson jsou výborní, stejně tak ostatní herecké osazenstvo, ale skutečná sílá snímku vychází ze scenáře a režie. Howardova hudba je neméně podmanivá. Tohle je na jasných pět hvězd. Propracovanost na každé úrovni. Indův tvůrčí vrchol.

Šílený Max: Zběsilá cesta

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015)

Jsem rád, že má predikce už od prvního traileru na nového Maxe, že půjde o černého koně léta, se splnila. Bez studu a okolků se dá říci, že Miller ve své hlavě vyplodil skvělé pokračování hitu z konce sedmdesátek. Šílený Max se řadí mezi postapokalyptické snímky budoucnosti, které věští úpadek a degeneraci lidstva, kdy se bojuje o holé přežití za pomoci vysokooktanové káry. Dějově není nový Max nikterak složitý. Právě jeho přímočarost v pronásledování konvoje hlavním padouchem je velkým pozitivem filmu. Původní verze s mladým Gibsonem sázela na špinavou syrovost a jakousi realitu. Té se částečně drží i nejnovější část, která vedle vynikajícího Hardyho (Max) a Theron (Furiosa) nabízí podmanivý vizuál, který se jen tak nevidí hraničící s až komiksovým fetišem. Přesto jsou bouračky reálné, bolestivé a dynamické. Je potěšující, že někteří ještě dokáží natočit film s tolika nápady místo těžké rutiny, jenž sází jen na masivní reklamní kampaň. Po všech těch avengerech je to potěšující zjištění. http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/2015/05/sileny-max-zbesila-cesta-mad-max-fury.html