Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Donnie Darko

Donnie Darko (2001)

Něco takového jsem předtím ani potom neviděl. Takové sci-fi nesci-fi. Film nechává spoustu prostoru pro diváka, aby sám domyslel, o čem že to vlastně bylo. Využívá skvěle možností trikových záběrů, ale zdaleka to s nimi nepřehání. Atmosféra je velice hutná a příběh propracovaný až komplikovaný. Velice sympaticky kombinuje téměř šablonovité charaktery se složitou osobností hlavního hrdiny a některých dalších aktérů. Vše do sebe nakonec výtečně zapadne. Dojem, který snímek celkovým působením zanechá, je nezaměnitelný.

Matrix

Matrix (1999)

Pokud si nějaký film doopravdy zaslouží označit za kultovní, tak tento. Bratři Wachowští dokázali do jednoho filmu dát obsah na tolika rovinách, že snad není ani možné ho plně vychutnat po prvním shlédnutí, což byl i můj případ. Když jsem se na film nějaký ten rok po premiéře a s pokročilým věkem díval znova, dostalo mě kolik náboženských, filozofických otázek tam stačili naznačit nebo rozebrat a kolik toho tento snímek dokáže vyjádřit. Až jsem si někdy říkal, že o některých věcech snad ani sami tvůrci nevěděli (což částečně dokázali v pokračováních, která nemají podle mě takovou úroveň). Další věc je neuvěřitelná stylovost. Na první pohled poznáte, o co se jedná. Po vizuální i choreografické stránce stále jedna z nejlepších věcí.

Pianista

Pianista (2002)

Cesta jemnocitného klavíristy hrůzami okupované Varšavy... Nejlepší na celé věci je, že ačkoliv je tam dost explicitních násilných scén, film (a potažmo i hlavní aktér) si na nic nehraje, do ničeho diváka netlačí a vše je velice dobře uvěřitelné. Je pravda, že v celkovém pohledu není tempo snímku po celé (dlouhé) délce vyvážené, ale snad i o to víc vás pak dostanou některé výrazné momenty. Je to jeden z filmů, který vás dokáže úplně pohltit a když od něj odejdete, říkáte si, jaké je vlastně štěstí žít v současné době.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Atmosféra, herecké mistrovství, režijní mistrovství. Až skoro k neuvěření, že takový film, s takovou tematikou a provedením pochází z dílny Hollywoodu. Spielberg, ale podobné věci umí prostě skvěle podat. Ačkoliv, co se faktů týče, tam Schindlera až moc idealizuje, je to velice působivý snímek, který pohne každým. Za to může hodně i John Williams. Jednuduše, tohle by opravdu nikomu nemělo uniknout.

Muž z Acapulca

Muž z Acapulca (1973)

Stále ta nejlepší parodie na tajné agenty a další drsňáky, která se na filmovém plátně objevila. Hláška střídá hlášku a Belmondo je tam přímo geniální. Taky je tu další aspekt v české verzi - Jan Tříska, který tomu dává snad ještě větší šťávu, než originál. Já jsem taky " vlastně hrozně citový a nedovedu to překonat", takže je to pro mě srdcová záležitost, co mi vždy dodá dobrou náladu.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Pelíšky jsou právem opěvovaný film, "majstrštyk" režiséra Hřebejka a současně, dle mého, nejlepší česká komedie poslední doby. Proč? Málokterý, ať už český nebo cizí film, je tak trefně a vtipně vyvedeným pomníkem totalitní éry. Současný mladý člověk, který film zhlédne, dostane docela jasnou představu, jak to za oněch časů chodilo na úrovni běžného života. I když je pochopitelné, že spousta narážek někomu taky, díky nepoznamenanosti, nemusí dojít. To je asi jediná slabá stránka věci. Další plus - mnoho herců tam odvedlo jeden z životních výkonů. Samozřejmě v čele s Jiřím Kodetem. Do toho ještě přidejte opravdu stylový soundtrack a je z toho okouzlující, kompaktní podívaná.

Mikrokosmos

Mikrokosmos (1996)

Pokud existuje král dokumentárních filmů ze života hmyzu, pak je to Microcosmos. Nádherná hudba, neuvěřitelné záběry a hlavně povedená dramaturgie. Už jenom to, že to obstálo se ctí promítání v kině hovoří za vše. Obdivuji trpělivost a profesionalitu tvůrců.

Modrý blesk

Modrý blesk (1999)

Zaručeně nejpovedenější komedie s Lawrencem. Role přesně pro něj. S Wilsonem parádní dvojka. Prostě ze všech těch amerických krimi komedií jedna z nejlepších. Škoda slabého závěru, kdy už scénáristům evidentně došel dech, jinak supr jízda.