Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (9)

Carrie

Carrie (2013)

Mezi původní literární předlohou a filmovým zpracováním lze najít několik rozdílů. Například ve filmu Carrie (Chloë Grace Moretz) umíra v hroutícím se domě, zatímco v knize zemřela na následky bodnutí do zad nožem od matky vedle místa, kde zlikvidovala auto s Chris (Portia Doubleday) a jejím přítelem.

Temné stíny

Temné stíny (2012)

Když Barnabas (Johnny Depp) přechází s údivem jemu neznámý terén a klesá na kolena, aby se ho dotkl, je vidět koleno, které není namalované na bílo jako zbytek těla.

Titanic

Titanic (1997)

Značka volání o pomoc Titaniku byla označena písmeny MSG, představující zkratku slov „Master's Service Gram“. Označovali se jí zprávy vysoké důležitosti, které musely být doručeny přednostně kapitánovi nebo na můstek.

Titanic

Titanic (1997)

Jako první zachytil volání o pomoc německý parník SS Frankfurt.

Titanic

Titanic (1997)

Z většiny popisů málem vyplývá, že na daném místě byl jen Titanic a kus ledu a jinak pusto. Ve skutečnosti tam zas takové pusto nebylo. Z protokolů obou vyšetřovacích komisí se ví, že se 19 mil od místa tragédie nalézal SS Californian uvězněný v ledu. SS Birma byla hodně daleko, ale vyrazila na pomoc, jakmile zachytila vysílaní. Obdobně se zachoval i SS Mount Temple, SS Frankfurt, RMS Carpathia a dvě lodi White Star Line, které ale neměly žádnou šanci se na místo dostat včas. Plavidlo Carpathia by posádku zachránilo v případě, kdy by Titanic dokázal vzdorovat ještě další hodinu a půl.

Titanic

Titanic (1997)

Po nárazu vydal kapitán Smith (Bernard Hill) do strojovny pokyn "poloviční vpřed", i když nebyl plně obeznámen s rozsahem poškození.

Titanic

Titanic (1997)

Manévr, jež použil William Murdoch (Ewan Stewart) ke zmírnění kolize, nazývají námořníci dodging. Při manévru se natočí loď přídí ven od překážky a pak se opačným povelem kormidla nechá trup sklouznout okolo. Kdyby Murdoch druhý povel nevydal, loď byl šla na ledovec celým bokem a poškození trupu by se táhlo po celé délce trupu až k zádi.

Titanic

Titanic (1997)

Námětu s potopením Titaniku neodolali ani bratři Čapkové a zpracovali jej ve své povídce z roku 1916 "Zářivé hlubiny". Od roku 1912 příběh spolehlivě plní sály kin. O potopení Titaniku nechal za druhé světové války, v roce 1943, natočit velkofilm i nacistický ministr propagandy Josef Goebbels. Pod vedením režiséra Herberta Selpina ztvárnili němečtí herci velmi přesvědčivě role naprosto neschopných, degenerujících Angličanů a Američanů.

Titanic

Titanic (1997)

Telefony vyráběla pro White Star Line společnost Alfred Graham and Co. a byly speciálně navržené jako námořní typy. V kormidelně byly na stěně namontovány čtyři, strojovna dostala tři. Telefony měly zvukový a světelný indikátor zvonění, aby se volání nedalo přeslechnout ani přehlédnout. Další telefony obdržela například kuřárna první třídy, jídelny první třídy, ošetřovny. Telefon byl i v servírovacích prostorách restaurace. K běžnému použití sloužilo celkem 23 telefonních stanic.

Reklama