Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Deníček (18)

VARY OVER

Festival v Karlových Varech utekl tradičně pekelně rychle. Když budu hodnotit festival z hlediska kvality filmového programu (nikoliv z hlediska kvality klobás před Thermalem), musím programové oddělení festivalu pochválit . No a také vlastní výběr projekcí. Během 9 dnů má živý člověk omezené množství času pro vysedávání po tmě před plátnem. Při pohledu na program před začátkem festivalu jsem to nečekal, ale kvalita se dostavila. A doufám, že se dostaví i v dalších letech.

 

Letos mě nejvíce zasáhly následující filmy (seřazeno dle výše emocí):

1. Viva la Liberta

2. Broken Circle Breakdown

3. Velká nádhera

-------------------------------------------

4-6. Perverzní průvodce ideologií, Fruitvale, Tore tančí

VARY OVER

Video doporučení

Dneska se můžete kouknout na osobní pozvánku na film Broken Circle Breakdown, ale slova o nejlepším filmu festivalu už neplatí. Protože Viva la Viva la libertà.

Co dál ve zbylých dnech...

Ve druhé půlce festivalu dávám při výběru filmů na doporučení a ohlasy ostatních. Letos nebudu mít vůbec problém vyplnit svůj program zjevně kvalitními snímky. Tady jsou některé z nich:

 

4.7 - Již zítra budou k vidění poslední projekce Viva la libertà ve "Velkém", Nevyřčené dějiny Spojených států od Olivera Stona, zatím velmi dobře hodnocené saudskoarabské drama Wadjda nebo dusný Tore tančí. Zítřek taky nabídne projekce nestárnoucích klasik jako především Zjizvená tvářCesta do pravěku nebo Amadeus v Městském divadle (lepší místo bych nevybral)

5.7 - Předposlední den se na nás bude valit Velká nádhera nebo takové vizuální exponáty jako Sobecký obrFuturologický kongres. Na závěr dne bych si nechal thriller Únos nebo novozélandské maso Čerstvý maso.

6.7 - V sobotním dojezdu zkuste z posledních sil zvládnout dojít na dětské gangy z Nordvestu, anglický horor Pole v Anglii a samozřejmě srdcervoucí country Broken Circle Breakdown.

Sedačky nikomu nepatří

Pozor všem příznivcům filmu. Na vědomost se dává, že se v poslední době v karlovarských sálech rozmnožili takzvaní paraziti. Nepřehlídnete je, stojí nápadně po krajích kinosálů a čekají na pověstnou pětiminutovku, aby se před začátkem představení uhnízdili na Vašich místech. Proto přicházejte do sálu včas a když to nestihnete, buďte při hledání nového místa zticha.

Názorný příklad tzv. parazita na obrázku.

Sedačky nikomu nepatří

Jídlo nejídlo

Jak zahnat hlad, když máte 5 minut mezi projekcemi nebo 2 hodiny? O tom jsem psal minulý rok. Zkusím "vytipovat" pár míst, kam se naopak nevyplatí chodit ani po týdenní hladovce. Střevní potíže v horším případě otrava jídlem Vám hrozí na těchto místech (jestli máte nějaké tipy, seznam rychle doplním):

- "Jídlo" z pánví před Thermálem - peněženku vykrádající hmota všeho druhu

- Bagety od BB - v rychlosti seskládaný pokrm nikdy nevěstí nic dobrého. Bacha, slevy můžou znamenat prošlé suroviny (střevní chřipka v pátek)

- Restaurace Zlatý Karas - Tady alespoň na ty nepoctivé hotovky máte klid. Šipku na obrázku dole nenásledujte (střevní problém v sobotu) 

Jídlo nejídlo

Všichni dobří rodáci

Jako každý rok i letos programové ředitelství festivalu připravilo v retrospektivě jeden z klenotů české kinematografie. Všichni dobří rodáci se tak zařadili mezi filmy, které publikum ve Velkém sále mohlo ocenit první sobotní festivalový den. Téměř vždy se takový film pevně usadí na prvním místě diváckého hlasování (než je sesazen mladším kolegou ke konci festivalu). Tenhle rok tam zřejmě zůstane. Vy si zatím můžete vychutnat předání ceny ředitele festivalu režisérovi/jogínovi Vojtěchu Jasnému za vysokého aplausu.

Festivalové sály

Před tím než si vyberete film, může Vás zajímat, v jakém prostředí ho vlastně strávíte. Jelikož Vary nejsou multiplexovým festivalem, každé kino má svou jedinečnou atmosféru. Tady je rychlý přehled:

 

Velký sál (T) - ten největší, nejhlasitější a nejsledovanější sál. Každá z jeho 1145 sedaček je pohodlná na sezení i na spaní. Zde proplouvá největší množství superstar a potlesk může trhat bubínky. Na akreditaci bez lístku se dostanete bez problémů. Na alkohol s sebou zapomeňte.

Malý sál (T) - věčně plný a nedostupný, při nefunkční klimatizaci zabijácký. Skvělé půlnoční projekce (dříve ve Velkém). Ale bacha na Vaše chrápání, uslyší ho i uvaděčky před sálem.

Kongresový sál (T) - stylová místnost s volně umístěnými křesly potaženými bílým ubrusem jak na svatbě. Každý odchod ze sálu je slyšet.

Kinosál B (T) - malá tmavá komůrka s pidi plátnem a vydýchaným vzduchem. Většina z Vás se tam nikdy nepodívá.

Kino Čas - klasické kino, kde si můžete kdykoliv odskočit nejenom na wc, ale i do baru na něco ostřejšího.

Městské divadlo - čím výše, tím hůře. Na galerii sice najdete luxusní čelní opěrky, ale budete sledovat plátno z výšky několika poschoďového domu. Po zaznění prvního gongu doporučuji úprk do nižších pater a přikurtování k cizímu místu. Ideální pro stylové kostýmní filmy jako Amadeus.

Pupp - kongresové židle, plátno vyvýšené. Doporučuji sedět v zadních řadách uprostřed kvůli krční páteři i sloupům na kraji sálu.

Espace - tzv. velryba. V letních horkých dnech kyslíkovou masku a mokrý ručník s sebou. Každý film bude doprovázen šuměním "moře" a po projekci dlouhým opouštěním útrob velryby (seďte u východu).

Drahomíra - domácké kino s barem. Nejpohodlnější sezení (místo na nohy, stoleček na pití) bohužel občas nutí k odpočinku za zavřenými víčky.

Lázně III - sál vytvořený pro účely festivalu. Charakteristickým prvkem je světlo přicházející z chodby před sálem, vždy, když někdo otevře vstupní dveře.

Richmond - kino, které trpí hlavně svojí polohou daleko za Puppem. Kvalita projekcí tomu většinou odpovídá. Na druhou stranu, když nemáte lupen na nic jiného, vyrazte sem.

Husovka - pro silné, odolné hudební nadšence. Vydýchaný miniaturní prostor v nejvýše položeném festivalovém kině.

Aktivní oddělení Industry (MFFKV)

Pro mezinárodní buyery, distributory, koproducenty, investory a zástupce filmových festivalů letos již podeváté představí producenti a režiséři ze zemí střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu cca 18 vybraných nových filmů před oficiální premiérou bez mezinárodního sales agenta (tvz. World in progress). Je to pro ně jedna z příležitostí, jak se seznámit s nadějnými tvůrci a zajímavými novými filmy s velkým potenciálem. Partner akce Barrandov Studios odmění nejslibnější projekt, vybraný mezinárodní porotou, cenou v hodnotě 10.000 Euro.

Seznam všech festivalových filmů, které hledají mezinárodní podporu, najdete zde.

 

Po loňské premiéře proběhne i letos prezentace nově vyvíjených českých a slovenských filmů s potenciálem mezinárodní koprodukce, během které získají zpětnou vazbu od expertů z řad zkušených mezinárodních filmových profesionálů (tzv. Pitch & Feedback).

Aktivní oddělení Industry (MFFKV)

VARY 2013 na prahu

Léto začíná s karlovarských festivalem. To platí (alespoň u mě) minimálně posledních 7 let, kdy vždy první červencový víkend odjíždím do lázní za filmy a věrně se každý rok vracím. Abych řekl pravdu, od jisté doby ani neuvažuji nad tím, jestli přijedu k Thermalu nebo ne. Jediná událost, která mi v tom jednou mohla zabránit, byla moje vlastní svatba, ale tu jsem si před lety umístil na začátek srpna.

 

Letos Vary přichází s nemalou dávkou filmů (235) v mnoha různých sekcí (21) promítané v kinosálech (14+1) po celých Karlových Varech. Přijede Oliver Stone, Michel Gondry a stovky dalších tvůrců, kteří se nebudou schovávat ani před návštěvníky na haluškách (ze stanu). Je na co se těšit.

 

Těším se na novou znělku s Helen Mirren, na nový Aeroport, kinosály s klimatizací a tradičně půlnoční projekce (mlýnky na maso).

 

Na viděnou.

VARY 2013 na prahu

VARY OVER

Ať už je to kvůli mé choré paměti nebo výběru filmů a nabitému programu, je na čase uznat letošní festivalový týden jako jeden z nejkvalitnějších v historii mých návštěv.

Mé sympatie si nejvíce získalo dánské drama Hon s vynikajícím Madsem Mikkelsenem (oceněným za svůj výkon v Cannes). Na stupně vítězů bych posadil i belgickou komedii Hasta la vista!, která si v KV vybojovala první místo mezi diváky. Dalšími perlami festivalu se pro mě staly filmy jako Divoká stvoření jižních krajin, Prezidentské volby (HBO), Polski film či akční řežba Zátah.

 

Co jsem si nechtěl nechat ujít, jsem viděl a co jsem vidět nechtěl, mi ušlo. Můj kinometr se zastavil na čísle 25 a byla to pro mě pomyslná hranice únosnosti. Všechny filmy jsem viděl od začátku do konce, ohodnotil v divácké soutěži a alespoň jednou o nich prohodil pár slov s přáteli i nepřáteli. Úspěšně jsem se vyhnul všem pogelovaným párty, frontám na toalety, vyhřátým stanům a chrápajícím páchnoucím sousedům v kinosálech.

 

O to víc bolí návrat ke strojům, za pás nebo chcete-li do práce. Můj mozek odmítá poslušnost a tělo nefunguje tak, jak bych po skvělé dovolené očekával. Asi mám absťák po karlovarském denním režimu. Snad to spraví středeční projekce Spider-Mana.

Nejlepší filmy známy.... Skoro

Jak se festival blíží ke svému konci, mění se i nejlépe divácky hodnocené filmy a pořadí v Divácké soutěži o nejlepší film ročníku. Letos to vypadá, že vítězem bude Hasta la Vista! s bezkonkurenčním skóre 1,06. Naprostý souhlas.

Nicméně ještě zbývají necelé dva dny do závěrečného ceremoniálu v Thermalu, dojedení všech halušek a vypuštění velryby (Espace). Takže je toho stále dost k vidění. Dnes se očekává nebývalý nátřesk ve Velkém sále na jediné projekci nového Andersona - Až vyjde měsíc. Pokud nejste jedním z těch šťastlivců s lupenem řetězem přivázaným k těle, doporučuji přijít tak 1,5 na kobereček před sál a doufat - beznadějně vyprodáno. Z těch nejvíce chtěných zbývá Hanekeho Láska, Soderberghův Magic Mike a také Jeff, který žije s mámou, který přijede osobně představit Susan Sarandon.

Zítra bude stále na co koukat. Kdybych měl vybírat jediný snímek, byl by to Pokoj 237 jako důkladná analýza legendárního Kubrickova Osvícení.

Nejlepší filmy známy.... Skoro

Hlad a žízeň ve Varech

Už máte asi své oblíbená místa, lavičky či fleky na trávě, kde rádi zaměstnávávate žaludky. Když už mám chvilku času mezi spánkem, projekcemi a akcemi, tak chci, aby stála za to. Tady je pár mých tipů na stravování a popíjení v období festivalu:

 

Jídlo a pití:

Panoptikum (Bělehradská 3) - velké porce, polotmavé pivo a dobré ceny

Bageterie Boulevard (před Thermalem) - non-stop servis, pár dobrých baget a chill-out music

Mexická v Moskevské ul. - mexická kuchyně, mexická kuchyně a mexická kuchyně

Restaurace Na kopci (Svahová 22) - velké porce, kofola, česká kuchyně a blesková obsluha

Barracuda bar (Jaltská ul.) - 100 long drinků a Happy hours přes noc.

 

Na druhou stranu nedoporučuji Tandoori restaurant (odflákla indie s přemrštěnými cenami) a nafiňtěný podniky typu Charlstone (Jugoslávská ul.), kde čekáte hodinu na jídlo.

 

Kdybyste měli nějaký svůj tip, tak sem s ním.

Hlad a žízeň ve Varech

Vzpomínka na Helen ve Velkém sále.

Pro ty, co nebyly na promítání filmu Za zavřenými dveřmi s výbornou Helen Mirren, posílám krátký záznam představení filmu z jejích úst. Omluvte prosím zhoršenou kvalitu obrazu.

Více filmů uvidíte po jízdě na kole

Letošní ročník zpříjemnil několika návštěvníkům přesuny mezi vzdálenými kinosály existencí Festivalové půjčovny jízdních kol. 3 půjčovny celkem jsou umístěny u Thermalu, Puppu a stanového městečka. První hodina zdarma pro akreditované návštěvníky bohatě stačí na přejezdy i se zastávkou v občerstvovacích stanicích (výčepy). Podle organizátorů jsou služby půjčoven hojně využívány a budou ještě více během vytrvalého karlovarského deštíčku. Provoz je mezi 8–23 hodin.

Každý den lze doporučit alespoň krátkou zastávku v Domě České televize vztyčeném mezi Aeroportem a divadlem. Zítra zaujme zejména setkání s tvůrci filmu Polski film, který má ten samý den světovou premiéru ve velkém sále ve 20h. Pro nejmenší je vždy připraven rozsáhlý blok večerníčků a pro vyčerpané venkovní relax na trávě za doprovodu křemílkovy jogy.

Více filmů uvidíte po jízdě na kole

Nuda ve Varech? ... Nehrozí

Hledat ve Varech zábavu je jako hledat vodu v oceánu. Prakticky každý den/hodina/minuta lázní nabízí spoustu aktivit nepohybových i pohybových. Takže než se spustí tradiční varský liják, doporučují delší pobyt v bazénu v hotelu Thermal. Prakticky každý den se nabízí jedna z posledních šancí pobýt v klubu Aeroport. V neděli od 21h se koná večírek Poupata Afterparty (budou zde tvůrci, herci, akustický koncert pražských post-punkových The Prostitutes atd.). V pondělí ve stejný čas pak dostane slovo Kolaborace Goes to Vary (čili deep-house).

Na neděli se chystám na filmy The Door s představením Helen Mirren, Arme Riddere (další film podle předlohy populárního nora Jo Nesba) a Jagten s patrně vynikajícím Madsem Mikkelsenem. Komenty budou zde.

KV - Oblast zabezpečena

Znatelně menší vlna lidí zaplnila Vary hned první den festivalu. Žádné fronty (na lístky, pivo, halušky, toalety), řidké davy, prazdné autobusy a Helen Mirren na dosah ruky. Tahle vlna tsunami teprve ukáže svůj vrchol, hlavně během nadcházejícího supervíkendu. Až ten čas příjde a vy se budete chtít hodit do klidu, doporučuji zacházku do opuštěného, ale čistou energií nabitého venkovního ČEZ lounge veget baru naproti hotelu Richmond. Kromě svých sil si zde snad s výjimkou elektromobilu můžete na požádání nabít všechny druhy vašich el. miláčků. Pokud do konce melete z posledního a dlouhá cesta podel Teplé vás odpuzuje, stačí u Thermalu skočit na festbus F2 a absolvovat 12 minut dlouhou vyhlídkovou jízdu až k Richmondu. Jsou i jiná odpočinková zakoutí, ale o těch třeba příště.

KV - Oblast zabezpečena

Festival Pass - vaše vstupenka do maratonu zábavy

Pro spoustu návštěvníků je Festival Pass něco jako pionýrský odznak. Hrdě připnutý na viditelném místě, aby odlišoval jednu partu filmových nadšenců od "těch ostatních". Festival Pass je něco jako slevová karta se spoustou negarantovaných výhod. a proto je to první věc, co po příjezdu do města zařizuju. Výhody jsou totiž omezené. S Festival Passem (na celý festival) máte nárok obdržet až 27 lístků do kina. Lístky se rezervují či vyzvedávávají na aktuální den a den následující systémem kdo dřív příjde, ten dřív dostane. 10% lístků už jste propásli, pokud jste si neudělali rezervaci v předprodeji, zbylých 90% lísků na všechna představení dne se uvolňuje vždy den předem - 40% lze rezervovat prostřednictvím SMS/WAP (varianta rezervace "v posteli"), 50% na pokladnách festivalu (varianta rezervace "zombie fronta"). Jestli chcete tedy využít festival na max, tak vás to bude stát jen klidný a dlouhý dopolední spánek.

 

Kromě lístků do kina, volných vstupů na akce v rámci doprovodného programu, tiskové konference bude festival v letošním roce nabízet další výhody držitelům nejdelšího typu Festival passů - zdarma katalog filmů, programovou brožuru a další výhody. Bageterie Boulevard, která bude provozovat na MFF KV rychlé občerstvení pro návštěvníky, věnuje kupóny na vybrané nápoje zdarma nebo slevy na menu. Jameson Festival Lounge zase odmění držitele celofestivalových FP voucherem na 1+1 nápoj zdarma.

VARY ... 7 dní do startu!

První týden v červenci patří Varům. Každý, kdo má k filmu blízko, by tam měl alespoň nakouknout  Já to dělám od 1.7.2006, kdy mi někdo po příjezdu u last minute pokladny hodil do ruky lístek na film Čas od Kim Ki-duka a já ho proseděl na schodech u zvětšeniny Křišťálového globusu. Lístek nelístek, těsně před začátkem promítání bude vaše volné místo záviset na nadzvukové rychlosti návštěvníků bez lístku, kteří jsou vpuštěni do sálu za jediným účelem – přilepit se k volné sedačce/schodu/stěně a to do až do opětovného rozsvícení světel po skončení projekce. Tak to má být.

Letos se jedu do Varů pohybovat poprvé coby vlajkonoš ČSFD a to s visačkou Press, takže vám všem příznivcům filmu, Varů a ČSFD agentů budu přinášet zprávy z místa činu.

Nečekejte však zprávy a už vůbec fotky a videa ze stanu Cpt.Morgana nebo z čínských restaurací. Spíše si počtete o  filmech, frontách, hvězdách zahlédnutých klíčovou dirkou, haluškách, oplatkách, pivu, o pořádných akcích a řádných DJ's. Taky sem tam popíšu nějaký ten půlnoční film, mikro spánek, pokračování sledování půlnočního filmu a zombie pochod na cimru.

Když do mě narazíte na kolonádě, tak můžem dát řeč. Když mě uvidíte pospávat na projekci, tak do mě laskavě bouchněte (musím tady psát komentáře).

Užijte si to za každýho počasí!