Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (2 438)

plakát

107 matek (2021) 

[FEBIOFEST] Když vám někdo natvrdo cpe feministické myšlenky, tak si člověk nedokáže představit lepší film než tento. Ženy uvržené v těhotenství do vězení pro své hříchy a jejich snaha žít dál. Intimní záležitost, která kupodivu nenudí a během jejího sledování se nejednou i upřímně zasmějete nebo i pookřejete. Kupodivu obraz filmu nejvíce pro mě narušilo to, že autoři dělali jakoby dokument. O to více jsem na to koukal skepticky a přitom naprosto zbytečně. Linky s dozorkyní a její matkou byly peckovní. Finále dojemné a silné. Velmi hezký film.

plakát

Nepřivolávej nic zlého (2022) 

[FEBIOFEST] Režisér fakt musí nenávidět Holanďany. Přičemž mi osobně už dávno známe, jak už to bylo i ve Simpsonových. Zde je trochu vážnější nota. V ní dlouho nevíme, o co jde pak se nám to vrátí dvojnásob. Atmosféra děje dobrá. Autor si i dost vyhrál ve vztazích, v tom, kdy chcete a nechcete někoho urazit. Finále je trochu fádní, protože mnohdy by šlo zachovat chladnou hlavu a nějak by se to vyřešilo. Ale chápu, že v těchto věcech se tak činí těžko. Tvrdý film, u kterého na rozdíl od amerických podobizen nemůžete čekat dobrý konec. "Vy jste se vrátil pro medvídka? To je od vás vskutku hrdinské!"

plakát

F1: Touha po vítězství - Série 4 (2022) (série) 

Čtvrtá série je velice zvláštní. Mapuje asi nejzajímavější sezónu v F1 v 21. století minimálně. Jenže seriál se nějak jako pachtí v něčem, co jsme viděli už dvacetkrát jenom v jiných úhlech pohledu. To by nebyl takový problém jako to, co jsme i viděli, ale spíše neviděli. Kimi jako jedna z největších legend novodobé formule nedostal nic. V seriálu o něm snad ani jednou  není  zmínka. Chápu, že ten chlap je na rozhovory osina v prdeli, ale to nic nemění na tom, že mu mohli udělat medailonek nebo i celou epizodu, což by fanoušci ocenili asi víc než Tsunodu, který sere na hajzlu. Jasně, poslední části se pilně věnují finále sezóny a zaslouženě, ale i tak  musíme pracovat s očividnou manipulací tvůrců, kterou si na triko nevezou. Další série se bude muset hodně vytáhnout, aby objektivně přihlížející uživatelé mohli mít nějakou důvěru.

plakát

Fresh (2022) 

Film, který asi hlavně nejvíc může někomu sedět tou vlnou. Ojedinělá věc, kdy prostě sedne soundtrack, herecké výkony a styl jakým je to pojato. Finálový dojezd sice není nijak výjimečný, ale příběh je nějak v pořádku i relativně originální, ale nějak se to sešlo. Klasicky jediné co, tak konec klasicky opět působí jako hovno, kdy svobodné ženy utíkají z područí mužského uzurpátora a jeho submisivní manželky, co se sklonila před patriarchátem.

plakát

Dvojník (2022) 

Totální bizárek, jehož rozjezd je v celku pomalý, ale v moment, kdy mě mohl háček chytit i za komoru, tak jsem jel. Výsměch principů strachu ze smrti, bizarní situace, ze kterých jsem šel do kolen a navíc vyprávění z pracování, které nenudilo. Za mě neuvěřitelné překvapení a zatím nejlepší film roku.

plakát

Pam a Tommy (2022) (seriál) 

Ono už to tak bývá, že ty největší srance v rámci tématu jsou udělány jako bomba. A zde to jasně platilo. Hned po prvních dvou dílech jsem cítil strašně příjemný závan kombinace příběhu, tak zpracovaného, že mě jednoduše bavil. Herecké výkony na všech stranách perfektní. Hudba trochu vykrádačka Trenta Reznora, až jsem byl přesvědčený, že to dělal on. Ke konci kouzlo trochu vyprchalo, ale i tak mluvím o super podívané, jakou jsem dlouho neviděl. Prostě nádhera.

plakát

Nosoroh (2021) 

[FEBIOFEST] Ukázka toho jak pracuje Sencov. A pracuje velice decentně a dle mě novátorsky. Tento film by se dal popsat jako syrová a nevtipná verze Goodfellas. Příběh gangstera na periferii tisíciletí, který se snažil dělat si, co chce a doplatí na to, není zase tak velkým originálem, ale způsob jakým to Sencov podává není určitě špatný. Sám o sobě v tom mluví už první sekvence ve stylu timelapsu. Film bych asi nebral jako revoluci ve filmu, ale jednoznačně jako film, na který se vyplatilo jít, což v dnešní festivalové době začíná být docela endemit.

plakát

Promlčeno (2022) 

[FEBIOFEST] Snaha se cení. Film na české poměry vcelku vystupuje z řady, jenže za jakou cenu? Film pracuje s myšlenkou, která mi není cizí, skoro mi přijde, že onen styl natočení a i prostředí rádia mi v celku sedí ke mě samému. Nic naplat oproti tomu, že i když příběh odhaluje nějaké tajemství, které je zajímavé, tak se člověk nemůže zbavit dojmu, že něco drhne. V rámci scénáře se točíme v tom, že rozpoznat první bod obratu oproti plynutí celého děje je docela fuška a než člověku dojde, co onen bod obratu byl, tak je konec a my ani de facto nedostaneme ten druhý. Asi to bude znít kovbojsky, ale kdyby příběh skončil nějak krvavě, tak bych alespoň byl schopen říct, že došlo k vyvrcholení. Takto jsme tím nějak proplavali a pak už jedou titulky. Nápad dobrý, výkony taky, napětí a snaha o obraty v podstatě též, ale tam kde fundamentálně měl film nejvíce táhnout, tak se rozpadl jako domek z karet. + teda ještě onen polonenápadný product placement, ve stylu Ulice, kterými mi do velké produkce strašně nesedí.

plakát

Podezření (2022) (seriál) 

Jsme někde jinde. A je to cítit už od prvního záběru a od prvních scén. Jdeme na vážno. Jedeme tvrdě a syrově, tak jak si v ČT dlouho nepamatujeme. Výstup z komfortní zóny ve velkém. Rozpracování vztahů a životů na skvělé úrovni. Možná víc ten sociální efekt a rozporů mezi sousedy se mohl dodat, ale i zde pracujeme s něčím lepším. O skvělých hereckých výkonech ani nemluvě. ČT mě ne vždy zklamává. Umím si vybrat. Nalézám zde seriály roku. O letošním je zřejmě rozhodnuto velice brzy.

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Jo, já vím. Velký film. Velký kult. A velký hovno. Tyhle přeceňované věci jsou nejhorší. Je to de facto typický Lynch. Utahaný,  tajemný, bláznivý. Už jsme si zvykli z Twin Peaks, na které v počátcích vzpomínám dobře. Vyústění  na konci je zajímavé a překvapivé. O tom se mohu pochybovat. Ale když se do toho přiserou mikrolidičci a dalších bubu záležitostech, tak to za mě ztrácí na autenticitě a je mi jasné, že na ni  si Lynch nezakládá. Smůla pro mě. Bohužel.