Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi
  • Akční

Recenze (2 428)

plakát

Zkouška (2021) 

[KVIFF 2021] To, že asi jeden z nejčitelnějších a nejlépe odvyprávěných filmů bude irácké nebo spíše kurdské drama mě docela překvapuje. Ale já už jsem za to jenom vděčný. Film má jasnou linii, kde se chce pohybovat. Vychází mu to slušně, jelikož je jasně dáno, jaký je problém a jak docílit výsledku. Občas vás nasere to házení klacků pod nohy, ale tam si asi musíte zvyknout, že takový už je islám. Film je to nakonec i napínavý a do posledního momentu nevíte, co vás bude čekat. Taky dost překvapí humorné pasáže, které jsou buď pro Češi důkazem, že jsme zvrácení a nebo to je opravdu objektivně vtipné. Pak to moc nekoresponduje s koncem, který je vlastně silně smutný až depresivní a máte větší chuť někomu namlátit, když nejsou schopní se chovat civilizovaně a pak se diví, když se kvůli nim někdo zabíjí. Největší vtip na tom je, že film jsem původně vůbec neměl vidět, ale volný čas a anotace tomu chtěli... nakonec je to jeden z nejlepších filmů celého festivalu.

plakát

Ne! (2021) 

[KVIFF 2021] Ne! Fakt ne! Jestli jsem doteď měl pocit, že u básníků nevím, co kdo chtěl říci, tak tady ho podezřívám, že zkoušel snad všechny drogy, co existují. Kameraman se v první polovině filmu moc nenadře a co se týče i vedení filmu, tak i přes režisérskou cenu, tak já si nemůžu pomoct s onou nerozklíčovaností filmu. Je to totiž občas vážné, občas je to kompletní bizár. Jsou zde myšlenky,  které si člověk i rád odnese a přijde mu to silné, ale mnohdy se spíše topíme v prázdných řečech, které nás mají posunou dál, ale potom se začne střílet, blít, motivovat a já nevím, co ještě. Film je to v tomto případě neuvěřitelně chaotický a pro mě osobně nic neříkající. Scéna z hrobu  fakt pobavila. Mnoho věcí ve filmu bylo upřímně vtipných a super. Ale nemůžu si pomoct, že jsem zase koukal na něco, co bylo absolutně o ničem.

plakát

Láska pod kapotou (2021) 

[KVIFF 2021] Trochu jako Dálava, ale nějak jinak. Dokument to je v jistém ohledu velice zábavný. Jenže proč? Kvůli tomu, že se díváme na lidi z okraje společnosti, kteří mají vtipný přízvuk a jsou to tak trochu vidláci? Smějeme se jako ta "privilegovaná" třída někomu hloupějšímu a odhozenějšímu? Já to asi soudit nebudu. U filmu jsem se prostě dost nasmál. I auto tématika se mi dost líbila a hudba k tomu i dopomohla. Jenže už to pak začne být monotónní. Ty samé problémy a karamboly, ta samá hudba, která navíc rve uši. To nakonec z filmu dělá určitý kolovrátek, který vám spíše zadělá na tinitus. Finále filmu ani není moc uspokojivé, protože vám ukáže, že postavy jsou nakonec tak trochu oběti národoveckých bludů a lží, takže vaše poslední sympatie tak trochu opadnou. To nemluvím o nedokončených kapitolách a tématech. Když se ohlédnu za festivalem, tak toto mě alespoň bavilo. Ale o čem to teda jako bylo, tak fakt teda nevím.

plakát

Marťanské lodě (2021) 

[KVIFF 2021] Češi moc nezklamávají. Už z principu, že nemají potřebu zacházet do nějakých symbolů a lyričnosti. Stačí jim, když budou reflektovat nějaké osudy a příběhy. Tento je ještě ke všemu ze skutečného života. V hlavní roli člověk, který si to vše sám prožil to vyznívá lehce egotripově, ale skoro se nabízí otázka, kdo jiný by to měl zahrát? Hudební podkres je silně barvitý a rozmanitý, což ale napomáhá tomu,že film má svého ducha a osobnost, která se zaryje slušně do paměti. Občas to trochu může působit jako bezduchá love story, ale čím dál více, co se v tom nimráme, tak je tam daný nějaký konflikt a náznaky plynutí děje. Film nakonec i dost rychle uteče. Že za tím asi bude něco víc, ale nakonec není, což beru spíše jako poznámku teď až po nějaké době a rozhodně to neberu jako výtku. Ano, asi pro někoho bezduché a nijaké. Za mě přínosné, příjemné a úderné. Člověk si to pamatovat bude. Což si myslím je i jedna z point.

plakát

Jako sestry (2021) 

[KVIFF 2021] Z Makedonie si člověk odnese zajímavý paradox. Každý tam má novější verze ajfounů, ale vypadá to tam všude tak trochu jako z nějakého Luníku nebo Chánova. Hlavně ty founy, ale hrají v tomto roli. Téma, o kterém se dost koketuje v poslední době, ale na filmu se tolik neobjevuje se ho nyní dočkáme v plné polní. A Makedonci nemají tolik potřebu se v tom nimrat nějaké alergoricky. Jdou napřímo, což člověk ocení. Žádné tropy nebo experimenty někam do smyšlenkoprázdna a já byl za to moc rád. Na výkony hereček se báječně dívá a myslím, že vidět je v dalších projektech bude více než potěšující. Režie nás dovede za ruku až do úplného finále, které je sice silně otevřené, ale odkazuje přesně na to, co tím kdo chce říci. Za mě super. Za mě přesně to, co se od debuty mnohdy čeká. Za mě jeden z nejlepších filmů festivalu.

plakát

Bod varu (2021) 

[KVIFF 2021] Už jsem se hodně spálil, ale zde jsem zklamán nebyl. Už jenom to, že Britové moc nechodí to divnoexperimentů a dávají přednost jednoduchosti, kterou jsem určitě uvítal. Plus k tomu klaustrofilm? 1917 v kuchyni? No jeje! Ať už to servírují. Dočkáme se asi přesně toho, co už známe. Postava má očividně krizi a není to nic příjemného. A problémy se kupí. Jeden za druhým každých deset minut. To, na co se zřejmě dojede je zřejmé už z nějakých prvních dvaceti minut, což je možná škoda. I tak se problémy neustále navalují, emoce šplíchají jako na zaoceánské lodi a vy už se skoro modlíte za konec. Stephen Graham tomu všemu vysoce vévodí z hlavní role svého menšího ansámblu. O to více by bylo třeba tohoto muže docenit. Jediným negativem, které však bohužel je velice silné, tak je kamera. Ta totiž vypadá jako z amatérského filmu na přelomu tisíciletí a spíše než aby procházku příběhem zjednodušovala, tak ho tak trochu utápí a chaotizuje. Zážitek je to v samotném konci stejný, jaký se dá čekat. Konec to nepokazí. Jen podtrhne.

plakát

Blízcí (2021) 

[KVIFF 2021] Poláci trochu zašli do absurdna. Film zpočátku nahrává právě na nějaký ten bizár a zvláštní situace, u kterých je možné se zasmát. Opět se dostáváme, ale do fáze, kdy nás tvůrci tahají všude možně a asi se snaží prohloubit životy postav, ale celkově to začíná mít takové díry. No bodejť, když to není výmysl tvůrců, ale otce. Finále filmu je nakonec jeden velký vtip, který v podstatě dokážu docenit, ale nejsem si stále jistý natáhnutím i na krátkou, ale celovečerní stopáž. Toto je spíše jednohubka na půl hodinu, která asi ukáže smysl, ale ani neurazí délkou. Takhle je to možná i výsměch přímo tvůrců, kteří chtějí vidět své diváky nachytané. Kdo ví...

plakát

V běhu (2021) 

[KVIFF 2021] V celku slibný začátek naznačoval něco, kdy jsme se mohli dočkat nějakého trochu dynamického filmu. To asi nějak naznačoval i film, který v první části i takový je. Zahalený určitým tajemství, s nějakými nejasnými scény, které se nakonec spíše ukážou jako matoucí. Film poté přejde z nějaké dynamiky spíše do unaveného dojezdu, kdy hlavní postavu musíš nějak skoro žít sama se sebou. Pokud mělo jít o nějakou analogii nebo jinotaj spojený s během, tak asi nejsem dost vášnivý běžec. Běh mě spíše ke konci nabudí, než aby mě pomalu uspal. To ani nemluvím o dosti zvláštním konci, který by nebyl tak divný, pokud vynecháme záběry se psem. Suma sumárum další promarněný potenciál, který začíná už v pouhý třetí den festivalu opravdu bolet.

plakát

Shoky & Morthy: Poslední velká akce (2021) 

[KVIFF 2021] Jako ze všech filmů, že bude zrovna tento na festivalu bych fakt neřekl. Zrovna v té době vycházelo dalších padesát věcí a ono zrovna toto. Ale nestěžuji si. Vlastně to dostalo, tak dobré promo, že by byl hřích to nezkusit. A ono se na půlnoční vysílení zadařilo. On film o jůtůberech působí prostě trochu tabu i  v dnešní době, u ž protože je těžké ho uchopit. Pamětníci ocení postavu, která paroduje Jardu Kováře, jenže na internetu je všechno strašně rychlé a málokdo si i dnes vzpomene, že ještě třeba tři roky zpátky někdo takový existoval. To je asi hlavní deficit filmu. Že je originální a vlastně dost super, ale tím, že si vybral toto těžké téma a prostředí, tak do dvou let bude neaktuální až zbytečný. Alespoň pro masy. Zpětně když  přemýšlím, tak jde o takový Ananasový expres z českého soudku, což právě i tím jak komediálně to funguje a co se z toho nakonec stane, tak je z toho asi nejoriginálnější český film za bůh ví jakou dobu. Jasně, jsou zde postavy, co tahají za koule, ale v pohodě, oni tam být musí. Navíc duo Štáfek a Kozub funguje perfektně a přičíst k tomu někoho jako Magnusek je vtip roku. Protože jeho výkon občas balancuje na hranici jednoho velkého WTF a někdy na jednom velkém Lvovi. Podtrženo, sečteno, je to vlastně strašná kravina. Dokázalo to ale dost polechtat bránici a hlavně člověk docení tu originalitu. To fakt jo. "Ty vole, víš jaký to muselo dát sraní?"

plakát

Atlas ptáků (2021) 

[KVIFF 2021] Jo, já vím. Olmík se trochu zase utrhl ze řetězů. Tentokrát, ale vcelku v pohodě stylu, kdy zde máme trochu sociální, trochu krimi a jako thriller, do kterého pak začnou kecat ptáci - doslova - a vy si říkáte, co se zase kurva děje? I tak ale spojení hereckých výkonů s v celku dobrým dějem dělá  dohromady jednu z nejlepších podívaných letošních Varů. Ty ptáci, to docela zachránili. Jasně, že nějaké situace jsou trochu přitažené za vlasy a opět to někdy působí jako komedie, i když by nemělo, tak i přesto to funguje na únosné míře. Hodně velkou škodou je i samotný název, který trochu láká na zajímavější zapojený kodových jmen, k čemuž nakonec moc nedojde a to je hlavní nevýhoda. Obecně je to film, který neosloví každého, ale za mě i ta lyričnost v celku šla. A co si budeme... nás filmy přišel učit točit Slovinec, což je tuplem k smíchu. Prostě mu to jde nejlépe ze všech. Tak jen tak dál...