Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (648)

plakát

Jak jsem poznal vaši matku - Série 5 (2009) (série) 

Jsem vážně překvapen tím, že i v páté řadě je HIMYM pohodovým a často vtipným seriálem. Sem tam se najde slabší díl a hodně vtipů je taky na nic, ale převažují ty dobré a hlavně autoři přicházejí se stále osvěžujícími nápady, hlavně co se týče různých technických vychytávek typu, že se vrátíme v čase zpátky, aby se něco efektivně dovysvětlilo, anebo třeba že zjistíme, že něco bylo ve skutečnosti jinak, než jsme viděli. A dokonce dojde i na muzikálové číslo. Fakt to funguje. Co se týče příběhu, tak ten je především o tom, jak je Ted stále zoufalejší z toho, že už mu je přes 30 a stále nepotkal dívku svých snů. Je trochu za blbce, ale je to vtipné a je to ze života. Kdysi se mi tahle řada moc nelíbila, ale kupodivu napodruhé, o nějakých deset let později, jsem spokojený. (8/10) 

plakát

Jak jsem poznal vaši matku - Série 4 (2008) (série) 

Ve čtvrté řadě je HIMYM nejen stále kvalitním seriálem, ale je dokonce lepší než řada předchozí. Jednotlivé epizody mají často hodně slušnou kvalitu příběhu a najde se taky spousta a spousta povedených vtipů. Myslel jsem, že zde bude seriál už stagnovat, ale opak je pravdou. Jediné, co mi tu vadí, je proměna Robin. Nevidíme ji tolik jako ambiciózní novinářku, ale spíš jako hloupější ženskou, která je neustále nadržená.  (8/10)

plakát

Jak jsem poznal vaši matku - Série 3 (2007) (série) 

Z HIMYM se stává seriál, kterýmu se občas podaří fakt skvělý vtípek, ale příběhy a postavy v něm jsou občas nebezpečně hloupé. Přesto se mu nedá zapřít pohodová atmosféra. Ted zde začne chodit se Stellou, což je trochu divný, protože předpokládám, že kvůli zaměstnanosti herečce v taktéž oblíbeném seriálu Scrubs neměla na HIMYM moc čas... takže i když mají být s Tedem zamilovaný spokojený páreček, vidíme ji minimálně. Celkově se větší příběhové linie v této sérii moc nedaří. (7/10)

plakát

Jak jsem poznal vaši matku - Série 2 (2006) (série) 

Postavy jsou často trošku blbečci, ale v téhle sérii je tolik super vtípků, že mi to najednou přestalo vadit. Ve 2. řadě se vyskytuje několik fakt skvělých epizod, které jsou pro fanoušky jistě nezapomenutelné a to zaslouženě - jsou fakt dobře vymyšlené a vtipné. Mluvím především o "Ted the Architect" a "Robin Sparkles". Nejen tyto díly mají skvělou atmosférou, ve které se vzpomíná na to, co dvacátníci všechno stihli vyvádět. Přitom to vše zvládají v na televizní seriál dost netypické a poměrně odvážné sestavě - 2 páry a 1 šašek. Nejlepší řada HIMYM. (8/10)

plakát

Jak jsem poznal vaši matku - Série 1 (2005) (série) 

Když byl tenhle seriál úplně nový, nadšeně jsem ho sledoval a považoval ho za moderní a dokonce snad ve všech ohledech lepší verzi Přátel. Postupně šla ale kvalita dolů, tak jsem na něj koukat přestal. Nyní se k němu po letech vracím... a zjišťuju, že už to bohužel pro mě taková pecka nebude. Úplně první díl je skvělý a v první sérii se najde i několik opravdu vyvedených dílů, ale mám najednou problém s postavami. Ted, který je bezesporu hlavním hrdinou, je loser, kterého definuje v podstatě jen to, že je děsnej romantik toužící po okamžité velké lásce na první pohled. Neustále dělá špatná rozhodnutí a jiné blbosti. Má jakýsi vztah s Robin, který mi hned připomněl vztah Rosse a Rachel v Přátelích, ale tady je to jejich kroužení kolem, když jim to pořád nevychází a tak ještě otravnější. Barney mi připadal kdysi jako stylová a zajímavá postava. Zezačátku působí jako někdo, kdo je trochu blbeček, ale je s ním vždycky sranda a vlastně byste ho chtěli za kamaráda, protože s ním přece prožijete legendární večery. Teď mi ale spíš přijde jako slizoun, který se soustředí na balení holek v maximálně infantilním duchu. Pak jsou tu ještě Marshall a Lily, kteří jsou v téhle řadě hrozně roztomilí a dokážou být i rozumní, aniž by působili jako suchopární nudaři - naopak je s nimi dost sranda. A málem bych zapomněl na Robin, která mi nikdy moc nesedla, ale možná jen moc nemusím holky-drsňačky. Nedělá nic strašného, ale nějak v ní nevidím někoho, kdo by měl být tím Tedovým idolem a vysněnou ženou. Stručně řečeno: Postavy jsou dost nic moc, zachraňuj to Marshall a Lily, ale ti jsou spíše vedlejší postavy. HIMYM ale sází i na jiné věci. Zaprvé je to sitcom koncipovaný jako romanťárna, a to fakt dobře natočená. Různé režisérské triky a dobrá hudba fakt působí až filmově plus i scénář dokáže diváka pěkně napnout. Taky díky vypravěčovi se tu vytváří atmosféra toho, že zpětně posloucháme různé vypečené historky. Sledujeme vlastně příběh velké lásky a zároveň stylové příběhy s šílenou pointou, kde hraje velké roli parta přátel (a často alkohol). Obojí vyvolává skvělé pocity, tohle mají tvůrci seriálu fakt zmáknutý. Každopádně je to často iluze, protože mnoho jednotlivých dílů má slabé příběhy, a nekteré vtipy jsou sice super, ale epizody jimi určitě nejsou "nařachané". Celkově je tedy How I Met Your Mother spíše průměrnější sitcom. Forma je fakt stylová, ale ten obsah často až taková paráda není. (7/10)

plakát

Kingsman: První mise (2021) 

Blbý je, že hlavní klučina nemá na akčního hrdinu příliš velké charisma a prostě není celkově zapamatovatelný. Naštěstí Ralph Fieness má dost charismatu za oba. V tomto pokračování série, která se nebere vážně a nabízí vysoce kvalitní akci (i když dost přestřelenou), se vrátíme do minulosti, kde se nám ukážou počátky těchto tajných agentů. Konkrétně tu máme první polovinu 20. století, a tak dojde na střet s úchylným Rasputinem anebo uvidíme atentát na Franze Ferdinanda. Samozřejmě je to vše upravené tak, že to působí skoro až parodie na hollywoodské pojetí historie... ale je to sranda. Příběh je poměrně fajn, ale nic extra. Určitě to není žádná super alternativní historie ve stylu Tarantina a oba předchozí díly mě bavily o dost víc. Celkově však solidní a hlavně je tu ten typ akce, kterou mám rád a baví mě. (6/10)

plakát

Sullivanovy cesty (1941) 

Film začne pěkně zprudka se samým hláškováním a dalšími vtípky. Příběh filmového režiséra, který chce poznat na vlastní kůži utrpení chudiny, připomene grotesku. Brzo pozná okouzlující dívku, na kterou je poměrně hodný... a ona je sice chvilku trochu uštěpačná, ale velmi brzy se do něho úplně zblázní. Malinko dělá drahoty, ale zároveň její činy mluví víc než slova, a tak se z ní stává zcela oddaná holka, což je trochu divný. Režisér Sullivan ji totiž na oplátku okázale ignoruje. Těžko říct, jestli je tak slepý anebo je to prostě takový debílek. V druhé půlce film zvážní. Hlavní hrdina narazí a poznává jakési moderní otrokářství založené na odsouzených trestancích, kterým se omylem také stane. Najednou je tu dost úmorná sociální kritika, která mě absolutně nebrala. Všechno směřuje k pointě, která je sice dobrá, ale celkové zpracování bylo pro mě velký čas dost otravné. Na začátku sympatická romantická komedie (kde chlap je vůl a holka nádherná a skvělá), ale postupně čím dál větší hrůza sledovat. (4/10)

plakát

Ulice strachu – 3. část: 1666 (2021) 

První polovina filmu se odehrává v dávnější minulosti, a i když jsem se jí obával, nakonec to bylo docela sympaticky zpracované (postavy z 20. století tu jakoby "hrají" jiné postavy z minulosti). I tak se však jedná o nudnější část. Druhá část je o něco zábavnější, ale bohužel nejde o žádné extra dobré vyvrcholení filmu, natož celé trilogie. Spíš takový to akční finále, kde je sem tam dobrý nápad či scéna. Je zde více monster, které mají styl, jsou poměrně drsní... ale taky nepříliš využití. Fajn konec fajn hororové (mini)série, která ale měla na víc. (6/10)

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Budu nosit dříví do lesa a slzy do korejského dramatu, ale začnu s tím, že tenhle film má fakt úžasný vizuál. Někdy je to "wow" hned, někdy jsem si i zpětně říkal, jak krásný to všechno je a jak to dobře vyjadřuje náladu jednotlivých epizodek. Pro mě osobně jsou hodně kontroverzní postavy. Na jednu stranu mě bavilo po zhlídnutí seriálu sledovat různé rozhovory s herci, ale na druhou stranu jsou ty jejich postavy dost jednorozměrné (někdy i dvou, abych neškudlil). Jsou to dost stylizované typy, takže mi seriál často přišel jako spíš nějaká hraná verze anime. Vyniká mezi nimi hlavní hrdina, který je i nejlépe zahraný (ale to možná i proto, že má co hrát) a není úplně tak jednoduchou postavou - však taky herce při čtení scénáře šokovalo, že v jedné vyhrocené scéně na konci není 100% dobrák. Holt je zvyklý na korejská dramata, kde je všechno jasně vymezené. Což mě tolik nebaví, obzvlášť pokud jde o vážnější a delší záležitost. Jinak i když to samozřejmě není poprvé, co někdo bojuje na život a na smrt v nějaké soutěži, tak celkově působí seriál dost originálně. Oproti ale některým "battle royale" filmů jsou tu smrti docela drsné. Násilí tu není "cool". Příběh je fajn, ale je trochu natahovaný a občas se narazí na nějaký ten korejský patos. Není to však hrůza. Sice jsem seriál nehltal a koukal na něho docela dlouho, ale musím říct, že jsem se u něho celkově skvěle bavil a užil si ho. Navíc hodně věcí, které seriálu vyčítám, byl i účel, takže trochu přimhouřím oko. (8/10)

plakát

Viník (2021) 

Musím na úvod poznamenat, že jsem neviděl originální snímek, což by mohlo poznamenat můj pohled na tenhle remake. V každým případě mi jednoho dne nebylo nějak dobře, náhodně jsem na Netflixu zapnul tenhle snímek... a byl jsem přikován k televizi jako dlouho ne. Příběh je super a správně napínavý, ale nejvíc mě na filmu dostávaly herecké výkony. Často jen skrz hlas tu máme mrazivě realistický projev. Režie taky skvělá - vše je efektně, zručně natočené. Guilty je skvělá emocionální horská dráha, kterou jsem si opravdu užil. (9/10)