Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Mary Poppins (1964) 

Je to kouzelné. Příběh je moc fajn, děcka jsou sympatická, Julie Andrews, Dick van Dyke a kapitán lodi jsou výteční. Písničky poměrně chytlavé, taneční čísla velkolepá. Propojení herců a animace tady krásně funguje, nádherným kostýmům, efektům a velkolepé výpravě není co vytknout. A když se tam zrovna nezpívá, tak je scénář opravdu vtipný a padne tady nejedna povedená hláška a situace. Jistě, občas je to maličko (víc) přeplácané a konečně i tu stopáž by to sneslo menší (ale jen o trochu) a být menší či ovlivněný nostalgií, jdu asi na maximum, ačkoliv na něj tenhle film ani zdaleka nemá. Ale na čtyři jo, naprosto na pohodu. Sympatická záležitost, která si všechna svá ocenění nepochybně zaslouží. 75 %.

plakát

Pocta Karlu Gottovi (2022) (koncert) 

Já nevím, co se tady zas řeší. Měla to být Pocta Karlu Gottovi a Pocta Karlu Gottovi to byla. A byla lepší než pocta Mekymu. Líbilo by se mi to moc, nemám potřebu kritizovat jakéhokoliv interpreta nebo podání písně, protože tohle se fakt povedlo. Doják ve správných chvílích i skvělá zábava. Účast Jiřiny absolutně chápu a respektuju, ale vykecávat se teda nemusela.

plakát

Pravdivá pohádka (1997) 

Skutečně nádherná záležitost podle skutečného příběhu. Ale takhle nahlížet mě na něj vážně nikdy nenapadlo - a vlastně proč ne? Nádherný příběh dětství a víry a o tom, že věřit se skutečně může v každém věku a že je to krásné. Typicky elegantní britská záležitost. Nádherná dobová atmosféra anglického venkova (Yorkshire!), nádherná hudba, úžasní herci (nejen Paul McGann, O'Toole a Keitel a další velká jména v malých rolích, ale zejména ústřední dvojice sestřenic, které jsou neuvěřitelně přirozené a prostě jim to věříte). Prostě opravdu nádherná záležitost pro úplně celou rodinu, která snad nemůže zklamat, protože je skvěle natočená a fakt příjemná. Další pohříchu neznámý film, což je opravdu ohromná škoda - já ho rozhodně nevidím naposledy. Název filmu je opravdu přesný. 85 %.

plakát

Quills - Perem markýze de Sade (2000) 

Překvapivě vizuálně exkluzivní lahůdka s fantasticky vystiženou atmosférou blázince, fenomenálně zvráceným Geoffreym Rushem, okouzlující Kate Winslet, fantastickým Joaquinem Phoenixem a ďábelským Michaelem Cainem, který je využitý míň, než by se slušelo. Vynikající filmařina, která utíká jako voda, která rozhodně není ukecanou a utahanou nudou, jak by se možná mohlo někomu zdát. Naopak, Quills je opravdu výjimečný zážitek, jenž vám z hlavy rozhodně jen tak nezmizí. Škoda je jen toho konce - ne snad, že by byl špatný, jen je prostě úplně jasný dlouho dopředu. Ale to je jen malá vada na kráse této skvělé záležitosti, která je navíc podtržená skvělou stylovou hudbou. 85 %.

plakát

Šílenství krále Jiřího (1994) 

Trošku jsem se obával výsledku, ale opravdu k tomu nebyl ani ten nejmenší důvod a nebýt Sira Humphreyho Applebbyho, byl by "šílený" král Jiří III. nejlepší rolí absolutně excelentního Nigela Hawthornea. Film je ukázkou tradiční britské kinematografie - velkolepá výprava, fantastičtí herci (Helen Mirren, Rupert Everett, Ian Holm), vynikající ztvárnění kusu národních dějin, skvělý scénář, prostě nádhera. Šílenství krále Jiřího rozhodně není komedie prvoplánově - řezat se smíchy u ní vážně nebudete. Je to poctivé životopisné drama, v němž je ale komediálních prvků opravdu dost. Díky tomu je výsledek ještě zajímavější, protože obě roviny jsou nádherně vyváženy a celek opravdu skvěle funguje. Je velká škoda, že tenhle film zná asi fakt málo lidí, protože stojí za to a já ho všemi deseti doporučuju. 75 %.

plakát

Jindřich VIII. (2003) (TV film) 

Další atraktivní pohled na život Jindřicha VIII., přičemž se jedná o více než tříhodinový sestřih Tudorovců (samozřejmě to tak není, ale úplně klidně se to tak dá brát) a asi nepřekvapí, když řeknu, že stopáž ani v nejmenším nenudí. Jednak je to dáno samotnou historickou látkou, jednak vynikajícím scénářem tvůrce Koruny Petera Morgana a jednak fenomenálním hereckým koncertem všech zúčastněných - mohou mít jen naprosto mrňavou roli, přesto zanechají dojem - taky aby ne, jsou tu David Suchet, Charles Dance, Derek Jacobi, Sean Bean nebo Emily Blunt a samozřejmě taky úžasná HBC a naprosto typově přesný Ray Winstone jako Jindřich VIII. Parádní historická záležitost, která se neplácá jen ve strhujících dialozích - občas tady teče i krev. Výsledek je opravdu skvělý a do těch tří hodin se vešlo skutečně opravdu vše podstatné, není si tedy nač stěžovat. 80 %.

plakát

Princezna zakletá v čase 2 (2022) 

Tak tohle se opravdu mimořádně povedlo. Jsme svědky tvoření opravdu velké fantasy ságy. Jednička, která mě napodruhé už tolik neohromila, byla fakt jen rozjezd. dvojka je mnohem lepší. Vizuál je naprosto fantastický, epické efekty, luxusní akce, je to nádherně temná a epická záležitost s hudbou jako z Fénixova řádu, obranou města jak z Relikvií smrti a extrémně luxusního záporáka Janka Jackuliaka, kterého by se bál i Thanos. Je to celý fakt super vymyšlený, užíval jsem si každou minutu a moc jsem se bavil. Eliška Křenková je neodolatelná a super cool a Eliška Křenková v dark módu je ještě neodolatelnější a ještě víc cool. A když jsou na plátně obě... Líbilo se mi i to, jak se dál pracuje s tématy, které jinak pohádky neukazují (osobní problémy prince a zakleté nány), líbila se mi opravdu správná fantasy hospoda (Divokej Bill!), líbilo se mi, že humor opravdu funguje a není trapný ani na sílu (Ouvín s Písaříkem a Vava a hlavně running joke s princem a pivem) a líbila se mi i ďábelsky úchvatná Simona Zmrzlá. Postavy v téhle SÁZE jsou fakt skvěle napsané a hlavně záporáci vážně nemají konkurenci. Jsem naprosto nadšen a doufám, že dojde na další díly, protože k tomuhle se opravdu budu vracet vážně často. Je z toho všeho vidět, že tvůrci jsou opravdu fanoušci, tu správnou fantasy atmosféru to fakt má. Jen ta nádherná ústřední píseň sluší víc Elišce. 100 %.

plakát

Matilda Roalda Dahla: Muzikál (2022) 

První čtyři minuty s naprosto příšernou písničkou mě slušně vyděsily. Ale pak to bylo jen a jen lepší. Skvělá Alisha Weir je snad ještě lepší Matilda než Mara Wilson, vizuál je naprosto kouzelný a nakonec zazní i pár písní, které jistě získají kultovní status (Revolting Children). Emma Thompson je naprosto fantastická, a ačkoliv Pam Ferris nepřekonala, tak jí minimálně šlape na kotníky, nepamatuji se, že by někdy hrála líp, a to jsem toho s ní viděl docela dost. Muzikálová Matilda je extrémně nápaditá (Matildin příběh), ohromně hravá a fakt zábavná. Navíc i ta muzikálová čísla fakt stojí za to, choreografie je taky vymazlená a tvůrci se opravdu, ale opravdu nemají za co stydět. Nečekal jsem nic moc, ale jsem opravdu příjemně překvapen. Tohle obstojí, stejně jako se původní Matilda stala klasikou mého dětství, tahle se může stát pro nové děti úplně tím samým. 75 %.

plakát

Bídníci: od románu k filmu a muzikálu (2013) 

Dokument řeší zejména Mackintoshův divadlelní muzikál a jeho filmovou verzi. Zajímavé informace tu jsou, ale ani ne tak o Hugově fenomenální knize, jako spíš o jeho adaptacích. Je to fajn, pro fanoušky (zejména právě muzikálu) povinnost.

plakát

1941 (1979) 

Je to tak, 1941 je nejslabší Spielbergův film, k němuž se buď už nevrátím vůbec, a nebo naopak úmyslně ano, abych si ho buď víc vychutnal a hodnocení navýšil, a nebo si to mé současné potvrdil. Nápad je geniální a za všechny prachy. Bohužel ty úplně nejlepší zdejší figurky (německy hovořící Christopher Lee a japonsky mluvící Toshiro Mifune v ponorce a letec Johna Belushiho) tu mají méně prostoru, než by si zasloužily. Jako celek bohužel film moc nefunguje, což není ani náhodou vinou Spielbergovy režie, ale spíše nezvládnutého scénáře, což od takových jmen zamrzí dvojnásob. Většina postav není příliš sympatických a vůbec mě nezaujal ani děj, ačkoliv ulítlý závěr už byl docela fajn. Ten film je bohužel příliš dlouhý, ačkoliv jinak by dvě hodiny na tuhle věc (která úplně klidně měla potenciál být dost možný i tou nejlepší většiny zúčastněných), byly úplně akorát. No uvidíme, jsou lepší oddychovky. 60 %.