Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Otec (2020) 

Fenomenální Anthony Hopkins podává dost možná svůj nejlepší výkon (nebo minimálně jeden z těch vůbec nejlepších, tak jako tak ale potvrzuje, že je to nejlepší herec současnosti), Olivia Colman je taky tradičně fantastická, ostatní herci ve vedlejších rolích jsou taktéž prvotřídní a The Father je strhující drama, na které rozhodně jen tak nezapomenete. Můj oscarový favorit ve všech hlavních kategoriích a ačkoliv nejspíš ani jedna nedopadne, přál bych tvůrcům aspoň něco. Je to nelehká, depresivní podívaná a fantastický film, který překvapil naprosto ve všem. 95%.

plakát

Mank (2020) 

Popravdě jsem se bál, že u toho umřou nudou. Ovšem nestalo se tak a já jsem tomu rád, neboť se skutečně jedná o jeden z nejlepších filmů roku 2020, kterým by velmi pravděpodobně zůstal i poté, kdyby se jednalo o rok normální. Mank sice není tak dobrý jako Občan Kane, to by se muselo jednat o něco skutečně naprosto výjimečného, ale ty čtyři hvězdy jsou rozhdoně velmi silné. Gary Oldman je fantastický, všichni ostatní jsou vynikající, režie je opět naprosto prvotřídní a scénáři by možná nějaké ty úpravy prospěly, ale možná taky ne. Horší by bylo, kdyby byl celý film delší, což se určitě mohlo stát, to by mu možná neprospělo, ale to jsou jen mé osobní spekulace. Takhle, jak je, se prostě a jednoduše jedná o vynikající film s fantastickou výpravou, atmosférou, hudbou a herci. Jeden z nejzajímavějších a rozhodně také nejlepších Fincherových publikum, jen škoda (pro většinové publikum), že pro menšinové publikum - a v kombinaci s Občanem Kanem je to ještě větší lahůdka. 75%.

plakát

Občan Kane (1941) 

Skutečně geniální, fantastický natočený a strhující film. Orson Welles je navíc naprosto fantastický nejen za kamerou, ale i před ní. Film, který ani přes svou délku ani vteřinu nenudí, navíc je i zábavný a neskutečně vymazlený v detailech. Skvost, který by měl vidět každý filmový fanoušek. Samotnému je mi líto, že mi trvalo tak dlouho, než jsem se k němu dostal. Ale za to čekání to stálo jako máloco. 100%.

plakát

Země nomádů (2020) 

Frances McDormand je tradičně vynikající, krajina je nádherná, zvuk podmanivý, ale jinak je to popravdě vlekoucí se nuda, která mě příliš nenadchla. Oscarový vítěz je asi jasný, ale můj favorit Země nomádů rozhodně není, vlastně jsem i docela zklamán, neboť jsem čekal lepší a hlavně podmanivější. Tenhle film prostě není pro mě, to ale nutně neznamená, že je špatný.

plakát

Příležitostní detektivové z Baker Street (2021) (seriál) 

Ne. Ani by mi to moc nevadilo, kdyby ten seriál byl dobrý, jenže on není. Musí se mu ale nechat, že je velmi dobře natočený a místy i příjemně temný s opravdu dobrou atmosférou... ale jen v první polovině. Pak už to bylo čím dál horší, a i předtím mě to bavilo díl od dílu méně. Fakt je to pitomé. Nehledě na multikulti obsazení (včetně multikulty sester, které jsou ale obě opravdu hodně fajn), černého Watsona (který rozhodně v pohodě není - a nejen proto, že je černý, ale také proto, že je protivný a nemá s Watsonem vůbec, ale vůbec nic společného). Protivný a nejhorší za hodně dlouhou dobu je i sám Sherlock Holmes, který kvalitu rozhodně nezachránil (v což jsem doufal) a ani ty snové a vidinové scény mě nebavily. Nehledě na stupiditu scénáře. Na druhou sérii se rozhodně nepodívám, ale každopádně Netflix plodí mnohem horší záležitosti (mrk, mrk, Prokletá) a vizuálně je to skutečně povedené, včetně krásně zachyceného dobového Londýna, což já jsem vždy schopen ocenit. Ovšem ani jako fantasy, ani jako detektivka, ani jako rodinné drama to prostě nefunguje. Nefunguje ani humor a moderní soundtrack je absolutně mimo a nehodící se. Pro cílovku a lidi, kterým je Sherlock Holmes úplně ukradený, to ale může být dobré, a věřím tomu, že je. Já nejsem ani jedno, ani druhé. 50%.

plakát

Zachraň se, kdo chceš (2021) (seriál) 

Richard Hammond z televize „ztroskotal“ společně s Torym Bellecim z Bořičů mýtů na pustém ostrově v Tichém oceánu. Vrak lodi leží na pláži a oni musí postavit něco, s čím dostanou veškeré zásoby do tábora… Netrvá dlouho a začnou se předhánět, čí vlastnoručně vyrobené auto je lepší, a první závod a test tak na sebe nenechají dlouho čekat. Dojde i na stavbu domu na stromě a první náznaky toho, že pánové možná na ostrově nejsou sami – včetně cliffhangeru... Celý příběh z ostrova je vyprávěn retrospektivně, neboť oba jsou vyslýchání úředníky, kteří ani o jednom z nich v životě neslyšeli. The Great Escapists je více než dokument mix hned několika show a v podstatě také klasický dobrodružný seriál s dobrým scénářem, který využívá všechna myslitelná klišé pustého ostrova. Na první pohled je vidět, že je to celé hrané a dopředu promyšlené, takže se dokumentem ani nedá moc nazývat, ale to vůbec nevadí. Je to vtipné, stopáž je příjemná a ačkoliv tu nějaká hluchá místa jsou, není jich příliš mnoho. Navíc pátý díl je totálně boží a nejzábavnější věc za hodně dlouhou dobu. 75%.

plakát

Tatínek (2004) 

S velkou úctou natočený portrét českého velikána. Obsahově a informačně bohatý, s nemalým pohledem do soukromí, včetně legendárního sporu o Vratné lahve - ale jinak velmi nekonfliktní, oddechové, velmi milé a laskavé. Pro fanoušky jasná povinnost. Nejvíc mě potěšil pohled na spolupráci s Jardou Uhlířem. 85%.

plakát

Hotel Kokořín (2021) (seriál) 

Existuje milion horších věcí a tohle mě navíc fakt bavilo. Hodně. I po dějové stránce to nakonec dokázalo překvapit, takže spokojenost. Jediný problém mám se stopáží - je to skutečně krátké. A to jak dokumentární část, tak ta dějová. Ale chápu, že na to měli jen pět dní a vznikalo to celé ze dne na den (někdy ani to ne), a tenhle účel to splnilo výborně. Opravdu skvělá věc a opravdu neprávem podhodnocená. Sabča Rojková je neskutečně roztomilá.

plakát

Maigret - Maigret a Fantom (1994) (epizoda) 

Maigret ve Finsku, ve velmi atraktivním a mlhavém prostředí, se zajímavými postavami, navíc opět v temnějším, zamotanějším a atmosféričtějším dílu. Další skvělá záležitost.

plakát

Maigret - Maigretova trpělivost (1994) (epizoda) 

Tentokrát epizoda zase trochu temnější, psychologičtější, natáčená v Praze, opět se zástupem domácích herců. Maigretovi Bruna Cremera prostě sedí jakákoliv poloha.