Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011)

Skvělé zakončení úžasné série. Voldemort je borec a já se celý film výborně bavil. Rychle mi to uteklo a rázem jsem si uvědomil, že to mohlo být delší. Ale i tady mi knížka připadá moc zkrácená, stejné je to se scénami. V knize toho opravdu bylo víc a ani nebylo vidět jak umírají zásadní postavy. S posledním dobrodružstvím jsem maximalně spokojený, bylo to neskutečně epické, dramatické a vzrušující. Napínavé od začátku do konce, naposledy se ještě vytáhl Alan Rickman ve fenomenálních vzpomínkách, vše je krásně dořešené, Ralph si to dává a ty první minuty, kdy se Harry a jeho armáda vrátili do Bradavic jsou jedním z nejúžasnějších momentů celé série. Je to nádherně vtipné a po Vězňovi je to nejlepší díl, lépe už to skončit nemohlo. Herci si to užívali, já jenom čuměl a když přišla poslední scéna a titulky, málem jsem se rozbrečel. Ten pocit, že končí fenomén, se kterým jsem strávil celé dětství, že už nikdy nepůjdu do kina na Harryho Pottera a že jedná obrovská etapa je definitivně uzavřena... Nikdy už nepřijde nic tak velkého, jak byl Harry, který navždy bude neodmyslitelnou a pevnou součástí mého dětství. Jeden z nejdojemnějších závěrů, jaké jsem kdy viděl. Ten, kdo s Harrym strávil dětství, musel bejt z toho finále úplně dodělanej, protože mě to rozsekalo na kousky... Dokonalost - a moje děti to budou povinně sledovat a číst.

Rogue One: Star Wars Story

Rogue One: Star Wars Story (2016)

Proboha lidi, co je vám, copak jste byli všichni na jiným filmu? Rogue One je geniální film, za mě jednoznačně nejlepší kino zážitek letošního roku a po zprasené sedmičce konečně film, který jsem si vysnil a u kterého jsem každou chvíli tleskal, v duchu výskal nadšením a měl radost z každé drobnosti. Plno odkazů, fantastických cameí, nečekaně velký prostor pro Tarkina (a Peter Cushing je i téměř čtvrt století po smrti ve skvělé formě a jeho vzkříšení sice v pár scénách působí možná trošku zvláštně, ale je to prostě geniální a za mě je právě tohle a omlazení Carrie Fisher nejkrásnější položkou filmu). Ale jak měl Tarkin obrovský prostor, lord Vader ho příliš nedostal – ale... to, co předvedl, byl totálně masakrální nářez a pokud jde o mě, považuji jeho až nečekaně děsivý finálový výstup za jeho vůbec nejlepší scénu napříč celou ságou a překvapilo mě, jak moc drsný byl. A stejně jako Vader byl drsný i celý film. Celou stopáží prochází hutná, syrová atmosféra plná skvěle napsaných postav, ke kterým stačíte přilnout (hlavně ke K-2SO). Neschopnost impéria je sice viditelnější, než kdy dřív a stejně tak začátek (ale ne celý) je o něco slabší, než zbytek filmu, ale nářezová poslední třetina filmu to bohatě vynahradí. Na oddych není čas, na nudu není čas a odkazů (a cameí) je tolik, že je snad nestačíte napoprvé ani všechny zachytit, ale můj fandovský sen se zhmotnil a je mnohem lepší, než jsem očekával. Geniální návaznost (respektive předvázanost) na Novou naději, výborné postavy (kupodivu všechny do jedné) a já stále nemůžu objevit nic, co bych vytknul – protože tam zkrátka nic není. Ještě včera bych s tímto označením byl opatrný, ale dneska už to risknu – pravděpodobně nejlepší Star Wars vůbec které navíc v páru se čtyřkou (jako jeden obří megafilm) budou působit ještě mnohem lépe. Tolik fantastických a úžasných pocitů jsem v kině ještě nikdy, nikdy nezažil, opravdu nejlepší a nekrásnější zážitek letoška a tvůrci se musí hodně, hodně snažit, aby tohle za rok překonali Epizoodu VIII (která nejspíš bude někde na úrovni sedmičky, což je škoda, takže bych jim doporučil na hlavní ságu prostě kašlat). Nejúdernější a nejkrásnější a zároveň nejvíce dech vyrážející, úsměv a vzrušení vyvolávající a nejlepší SW film, který existuje a ve kterém od začátku do konce dokonale funguje opravdu naprosto, naprosto vše, včetně hudby (závěrečné titulky a Imperial March) a taky díl, který jsem si chtěl okamžitě dát znovu a už se těším, až se mi to splní. A teď mě vlastně napadá jedna chyba, na kterou jsem dlouho čekal – ten Mon Calmarian neřekl nic o pasti, což je škoda, protože k tomu bylo velmi často nakročeno. Navíc na křižnících je vidět, že to jsou modely, což já můžu jen chválit, neboť díky tomu je ten film ještě o chlup krásnější. Naprostá nádhera a zhmotnění naprosto všech fandovských snů a ještě nějakých navíc. Opravdu. 100% - je málo.

Dračí srdce

Dračí srdce (1996)

Krásný odpočinkový fantasy film, který ve mně vždy probouzí vzpomínky na dětství. Prostě moje srdcovka. Kromě pěkně vyvedeného draka, má i pěkný a originální příběh, který pobaví, ale i dojme. Ono to není zas takové fantasy, nenajdeme tu žádné souboje, kouzla a podobné věci ( oni tady jsou, ale v menší míře ), ona to je spíš krásná pohádka. kromě Seanna Conneryho mě tady bavil i profesor Lupin David Thewlis jako zlý král. K tomuto filmu, kterému nemám absolutně co vytknout se vždy znovu rád vrátím...

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005)

Mohl bych to popsat pouhými dvěma slovy: Ty vole! - Jenomže já to neudělám. Asi nejlepší díl celé Star Wars série se Lucasovi povedl více než cokoliv jiného. Naprosto úžasný přechod mezi novou a starou trilogií. Geniální Darth Sidious, skvělý mistr Yoda a konečně Darth Vader. Je neuvěřitelné, jak se z roztomilého malého Anakina může stát někdo takový. Strašně temný a působivý film, výborné efekty, ale hlavně oslnivý a dechberoucí, řekl bych až děsivý souboj mezi Anakinem a Obi - Wanem a následný zrod Darth Vadera, smrt Padmé a porod Luka Skywalkera a princezny Lei jsou nejpůsobivější scény celého filmu. Mráz mi běhal po zádech celou dobu, zážitek z tohoto filmu se fakt nedá popsat. V porovnání s Pomstou Sithů byly epizody I a II opravdu o ničem. Můžeme se přesunout k Hvězdě smrti a Hanu Solovi o nějakých třicet let později... Skvěle to do sebe všechno zapadlo, každičký detail, takový zážitek se opravdu jen tak nevidí - promiň První kontakte, že to řeknu ale naprosto nejlepší sci - fi, lepší nebylo a už ani být nemůže. Opravdu jsem nedýchal, hlavně u té poslední třičtvrtě hodiny. Prostě WOW! Bezkonkurenčně nejlepší díl celé Lucasovy série. A mimochodem, ne 100%, ale MINIMÁLNĚ 250%.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Nejlepší film pro mě asi ne, ale rozhodně film, na který hodně dlouho nezapomenete, se silným příběhem, který ve vás hodně zanechá a stydím se, stydím, že jsem ho viděl až teď. Jak už jsem psal u Útěku z Alcatrazu, vězeňské filmy jsou kapitola sama pro sebe a většinou patří k tomu nejlepšímu, což je očividně i důkaz Shawshanku (a zaslouženě). A i když na mě nejvíc (možná paradoxně) zapůsobil příběh po padesáti letech propuštěného vězeňského knihovníka, ten film má tak vynikající hudbu, tak působivé, silné a přesvědčivé herecké výkony a scénář, že z toho prostě... srdce dostane šok, tak moc je to dobré. Morgan Freeman byl jako vždycky fantastický, ale hercem no. 1 tady byl jednoznačně Tim Robbins, to jak předělal od základů knihovnu, to bylo geniální a na tu krátkou chvíli se díky tomu stal Andy Dufresne mým bohem... A navíc je skvělý i český dabing. Asi nejpůsobivější drama, jaké jsem kdy viděl s úžasnými postavami a prostředím (to je samozřejmě nejdůležitější). A ten život ve vězení je tady naprosto úžasně zachycen, ale musím se přiznat, že jsem opravdu nečekal, že zdrhne, i když jsem si to jednu chvíli myslel. Franku Darabonte, jsi Mistr a já nemám jediné slovo výhrad, jenom jedno - opravdu je tady to hodnocení tak nízké? 100%.

Zelená míle

Zelená míle (1999)

Steven King, Frank Darabont a věznice, díl druhý. Zelená míle sice není tak dobrá jako Sahwshank, který je přece jen o něco málo lepší, krátší a silnější, ale tohle je taky naprostý... zázrak. Skutečně uchvatný film s naprosto jedinečnou atmosférou a intenzitou a čím víc se to blíží ke konci tím je to silnější a intenzivnější a to... se cení. Strhující výkony Toma Hankse, Davida Morse, Eugena Victora Toomse a jednoho z nejlepších a nejůžasnějších herců, kteří kdy žili... Michaela Clarka Duncana v roli božího zázraku. Mé pocity z toho filmu jsou i týden poté tak neuvěřitelně silné a intenzivní, že se prostě nedají pospat, ale víceméně mám výtku jenom jedinou - mohlo to být kratší, ale každá minuta toho filmu je tak úžasná, že to vlastně mohlo být i delší... Je to nezapomenutelné, neskutečně krásné a kurevsky dojemné, hlavně poslední půl hodina je neuvěřitelně strhující a asi to nejlepší, co ve filmovém světě vzniklo. John Coffey je jako kafe, ale psaný jinak a tenhle film je jedinečný. Dechberoucí, místy šokující a ohromně smutné. 100%, tenhle film si nic jiného než plnou palbu nezaslouží!

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, jaký filmový skvost ochutnáš. A tohle skvost je. Skvost, který vás donutí utíkat a zamyslet se nad životem... Geniální příběh, kterých je jen málo, pokud vůbec. Skvostně napsané, natočené a zahrané s tím nejlepším hudebním doprovodem, jaký si film jenom může přát. Vtipné, dojemné, napíanvé, osvěžující a osvobozující. Jeden z nejlepších filmů, jaké jsem kdy viděl a nedokážu pochopit, proč jsem se mu tak dlouho vyhýbal, jelikož tenhel film je ta nejlepší životní filozofie, která existuje. Vtrhne vám to slzy do očí a... a je jedno, co dalšího napíšu, protože tady už VŠICHNI řekli VŠECHNO. 100%.

Velká ryba

Velká ryba (2003)

Jeden z nejlepších Timů Burtonů, možná, že dokonce ten vůbec nejlepší. Velká ryba je naprosto nádherný film, plný úžasných příběhů a postav. Takové filmy umí natočit jen jeden člověk a těžko říct, zda se někdy podaří natočit něco podobného. Tenhle film je na Burtona až příliš obyčejný a normální, a já zjišťuji, že právě takhle ho mám přece jen raději. Danny DeVito exceluje, mladší verze Jessicy Lange je nádherná, čarodějnice Heleny Bonham Carter úžasná, Ewan McGregor válí a linka s obrem, který má pořád hlad je taky báječná. Ovšem městečko Přízrak, to je nápad nad nápady, genialitka. Úžasné, fantastické příběhy s nádechem tajemna a excelentní výkony všech herců, i v těch nejmenších rolích (Steve Buscemi). Dojme to, dojme to hodně. Nádhera. 100%.