Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (225)

plakát

Čas (2021) (seriál) 

Maximální spokojenost. Civilní až dokumentární pojetí mi sedlo + Sean Bean který hraje na doraz, a k tomu mu sekunduje neméně dobře S. Graham. Třetí díl už je trochu průhlednější, ale tím, že to je díl poslední, to vlastně vůbec nevadí. Kvalitka.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Z celý série se stává něco jako Avengers pro "trochu" starší publikum. Akční scény, který jako jediný po celou dobu drželi alespoň nějakou úroveň, jsou sice ve třetí části zhruba stejně propracovaný a vydřený, ale vlastně je to pořád dokola a stále více bizární. Navíc film bobtná i časově, a tak jsem si nejednu akční scénu posouval vpřed, abych to pustil u nějakýho skvěle "propracovanýho" dialogu, nebo tak... Nevim nu, akční film pro mě opravdu nerovná pouze dobře zvládnutá akce, ale chtěl bych taky fajn scénář, klidně trochu přitaženej za vlasy, ale aby se to v celku nerozpadlo - což se u Wicka bohužel děje, ne poprvý a bohužel asi ani ne naposled. Jak tohle může někdo baštit, mi hlava vážně nebere.

plakát

John Wick 2 (2017) 

Strašný. Ujetost, která se v prvním díle ještě dala snést tu přerůstá sama sebe a začíná to být pěkná otrava. Moc nechápu, jak z toho můžou být všichni tak vyjevení. Jasně akční scény fajn - ale totál unreal, stejně jako celej scénář + mytologie, která je místy nepříjemně směšná, a přitom by chtěla působit tak vážně. nu 1* a čabas.

plakát

John Wick (2014) 

Ok, asi dovedu uznat, že první díl Wicka ještě jakž takž funguje a ta pravá demence přijde až v dalších dílech.

plakát

Matrix Resurrections (2021) 

Před premiérou jsem měl v hlavě asi tak desítky scénářů jak by to mohlo být na hovno, a to, že by to mohlo přinést něco, co má hlavu a patu, jsem si fakt neuměl moc představit. Možná i proto po projekci převládá o to větší "nadšení". Nadšení v uvozovkách, protože, ano, v kontextu toho, že 20 let po jedný z nejkultovnějších trilogiích je tady 4. díl, který je sice objektivně funkční a jako celek rozhodně nadprůměrnej snímek. Při srovnání s původní trilogií to ale samozřejmě dosti pokulhává. S čím jsem měl zásadnější problém je prvních...cca 30-50 minut?, kterým naprosto rozumím, je to super, některý myšlenky, narážky atd. - ve výsledku to i dává smysl, ale provedení za mě trochu pokulhávalo a měl jsem pociz, že toto není úplně ta pravá parketa Lany Wachowski. Naopak, kde člověk cítí jako doma, je právě zhruba po třetině filmu, kdy po dvaceti letech! dojde na přirozený a plynulý navázání na původní trilogii, který se často nevidí u jiných projektů ani v o mnoho kratších intervalech. V tu chvíli tom nechybí ta osudovost a feeling, který dělají Matrix, Matrixem. A po shlédnutí, bych si dal vlastně klidně ještě jednou kino, ne proto, že to bylo bomba - nebyla, ale spíše proto, že takto zajímavý pokračování se jen tak nevidí.  každopádně abych došel k nějakýmu shrnutí tak ,ano, myslím, že Matrix Resurrections se v kontextu toho, jak obyčejně dopadají podobná pokračování, mimořádně povedl a přináší minimálně netradiční a zajímavý filmový zážitek. Přesto úplně chapu, že to rozděluje a bude rozdělovat lidi jako prase - ale to asi nemohlo být jinak. Čemu moc nerozumím jsou povzdechy nad akcí, kdy se dosti opakuje, že to jako není tak dobrý jako to, co představila původní trilogie. Nu není, jednak 4 díl režírovala pouze polovina původního týmu žejo, a druhak, si moc nedovedu představit co by mohl dnes 4. díl Matrixu přinést za revoluce v přístupu k akci. Akce je každopádně trochu chaotičtější, stále ale mnohonásobně zajímavější než vzívaný marvelovky apod. Tudíž, nějakou relevantní kritiku bych pochopil, ale některý přání jsou prostě unreal. Komu rozhodně nezávidím, jsou profi recenzenti.  Komentář projde další úpravou, postupně případně doplním další myšlenky a dojmy. 

plakát

Severní vody (2021) (seriál) 

Znepokojivá záležitost a opravdu prvotřídní hnusák, kterýho zde hraje Colin Farrel. Nakonec to ale zdaleka není tak silný zážitek jak by se mohlo zdát. Myslím, že zde tvůrci až moc tlačili na pilu a vytratila se autentičnost a uvěřitelnost celýho příběhu. V tomhle ohledu mi to připomnělo Nabarvený ptáče, kde jsem měl podobný problém - hezká forma i zajímavý téma, ale na konci všeho to vlastně vyšumí do ztracena. Nakonec tak převládá spíše zklamání.

plakát

Duna (2021) 

Opojná záležitost, jejíchž jediný negativum je, že na pokračování si asi trochu počkáme.

plakát

Není čas zemřít (2021) 

Jedny z nejlepších akčních scén z celý "Craigovský" série a stejně tak jedny z nejsilnějších dramatických scén. ALE, to všechno se utápí v přílišný délce, která ten výsledný dojem přece jenom trochu kazí. Film parádně využívá a těží z universa a divák dostane všechny očekávaný trademarky. ALE, u Spectre to přeci jen bylo tak nějak jemněji zasazený a měl jsem z toho lepší pocit. Spectre tak u mě zůstává nejlepším a nejvíc "Bondovským" dílem týhle série.  Každopádně i přes uvedený nedostatky se jedná o velice solidní zakončení série, který by mohla leckterá sága závidět. Současně tím, že 5 na sebe navazujících filmů je u Bondu naprostá raritka a mohli jsme to vidět úplně poprvý, jsem tomu schopnej odpustit více než by si to možná zasloužilo, ale jednoduše je na to potřeba nahlížet v kontextu předchozích dílů.  Vypíchnout by se měla akční sekvence v Norsku - od úvodního pronásledování až po finále v lese. A potom v podstatě úplně finální akční sekvence na ostrově - obě za 1! - parádní zážitek. Naopak trochu nezvládnutá mě přišla linie na Kubě. Djkoma - vystihující komentář i včetně PPS, díky za to! :D

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Poměrně dost zábavná záležitost. Podobný koncepty bývají obyčejně problematický v tom, že se nepodaří dát dohromady kvalitní celek. Často to bývá tak, že máte super nápad, horší zpracování, či katastrofální casting, nebo děravej scénář apod.  U Squid games se to povedlo velmi dobře vybalancovat a ačkoli to za mě zůstává lehce v ranku guilty pleasure, je to nakonec velmi profesionálně odvedená filmařina, která má hlavu a patu a není tu vyloženě slabý prvek. Funkční scénář bez závažnějších lapsů, výborná hudba, kvalitní herci, dobré stupňování napětí atd. atd.  K samotný sérii bych se asi nevrátil, ale dovedu si představit, že bych se podíval na další. Největší bolístky jsou za mě určitá předvídatelnost, nějaký ty díry a nedomyšlený záležitosti a opravdu slabý a pro mě neuspokojivý závěr. Jinak dobré a fajn korejské překvapení. 4*

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Solidní old school akčňák. Není to typickej Ritchie - to asi spoustu lidí nepotěší. Ale když se člověk odprostí od toho, kdo je režisér, tak se můžeme dostat k tomu, že je to velmi kvalitní práce. Jasně, trochu B, ale ikdyž si tohle běžně nejedu, tak dokážu pochopit, že takhle kvalitní B je poměrně velká raritka a Ritchie to má těžce pod kontrolou.  Na druhou stranu, asi nevidím moc důvodů pustit si to znovu. Takže ze mě - jednou dobrý, ale pro příště bych zase dal něco jako ala Gentlemani!