Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Hudební
  • Krimi

Poslední recenze (16)

plakát

Chyby (2021) 

Ad xxMartinxx: Vy pořád píšete, že Prušinovský tohle a Prušinovský tamto, ale ten film má taky nějaký scénář/nějakého scénáristu. Pokud vím, tak člověka, který to píše ve volném čase. A je to lepší než 90 % českých filmů. A že prý ona se nemá za co omlouvat - jestliže někdy během života uděláme něco, co později ublíží někomu našemu blízkému, tak se za to přece můžeme omluvit, ne? (Příklad - hrál bych v pornu, byl bych s tím v pohodě, ale pak by se to dozvěděla třeba za 50 let moje vnučka. A hrozně by se jí to nelíbilo - Tak proč by bylo špatně, abych se omluvil, byť před těmi 50 lety jsem s tím sám problém neměl...?) Ona to svoje angažmá v pornu asi vnímá jako pitomost, tak se to omlouvá, no a? A jasně, on jí udělal něco horšího - on ji tam uhodil, etc. Ale Martine, film nemá být o lidech takových, jaké byste je chtěl mít. Je třeba o lidech, kteří jednají tak, že se vám to nelíbí. A tahle holka se prostě omlouvá za porno klukovi, který jí uhodil. Tak je to holt taková holka. Ti hrdinové, ať on nebo ona nebo všichni ostatní, tam nejsou od toho, aby se chovali "nějak".

plakát

Havel (2020) 

„Havel“ se tak moc snaží nebýt přehnaně patetický a nezobrazit hlavního hrdinu jako sochu, až mu vlastně křivdí – tu váhavost a utrápenost zdůrazňuje tolik, že VH upírá drajv a esprit (nechceme-li použít zprofanované slovo charisma). A ty bývalý (ve filmu budoucí) prezident přes všechna svá „ehm“ prostě měl. Dvořákův Havel, podobně jako ten Danielův v Českém století, tady až příliš často vyznívá trochu jako nekňuba. Četné zkratky a licence skousne nebo neodhalí spíš zahraniční publikum, podobně jako my koušeme a neodhalujeme zkratky a licence ve filmech o zahraničních osobnostech, takže tady bych tak přísný nebyl, byť po našinci, řečeno s Havlem, častokrát během snímku „polezou slimáci“. A standardizované zobrazení srpnové okupace – ano, tušíte správně, noční hukot letadel a třesoucí se nádobí - jsme viděli už tolikrát, že bychom mohli Vyprávět. Při všech těchto výhradách to pořád není žádný propadák, problém je spíš v tom, že materiálů o Havlovi a s Havlem je tolik, že zájemce o Havla tento film nepotřebuje. Jestliže ale někoho z nejmladší generace přivede k tomu, aby se do těchto zdrojů ponořil, aby si třeba o VH přečetl nějakou zajímavou knihu, pak má právo na existenci. To nemusí být jen rétorické přání na závěr komentáře – seděl jsem vedle dvojice, kde slečna chlapci tu a tam šeptem dovysvětlovala reálie nebo že Bartoška je Patočka. Tak se chlapče uč :-)

plakát

Beatles vs Stones (2015) (TV film) odpad!

Mám rád Beatles, mám rád Rolling Stones, ale překroucenější dokument jsem neviděl. Spousta zásadních informací je úplně vynechána - první výraznější úspěch Rolling Stones s písničkou od Beatles, I Wanna Be Your Man, přátelství hlavně mezi Brianem Jonesem a Beatles, vzájemné účasti na nahrávání nebo zpívání doprovodných vokálů, podpora Beatles po zatčení Jaggera s Richardsem a jejich držení ve vazbě kvůli drogám, etc., ale to se v tomto dokumentu nikdy nedozvíte. Místo toho perly typu, že Beatles se v roce 1963 ženili, aby si vylepšili image hodných chlapců, což doprovází záběr z McCartneyho svatby z roku 1969, pár týdnů před rozpadem... A "narativ", že ve studiu zavření Beatles přestali rozumět světu venku (takže udělali alba jako Revolver nebo Seržant Pepř, ze kterých to nerozumění světu úplně čiší...), zatímco politicky uvědomělí Rolling Stones chodili na demonstrace proti Vietnamu, je úplně směšný. Mick Jagger byl asi na jedné a moc ho to tam nebavilo. K tomu Jaggerova fotka z roku 1969 a komentář, že Beatles účast zakázal Brian Epstein - tou dobou už dva roky po smrti. Takže Lennonovi nemohl zakázat už ani vrácení MBE mj. na protest proti britské podpoře americké politiky ve Vietnamu. Osobně je mi to dost jedno, nehodnotím Micka ani Johna nebo kohokoliv podle účasti na demoškách nebo názorů na 50 let starou válku v Asii. Uvádím to jen jako příklad nesmyslů v tomto "dokumentu". 99% dobových záběrů a rozhovorů jsme už taky viděli jinde, takže jednu hvězdičku nelze udělit ani za to.

Poslední hodnocení (1 391)

Tady Havel, slyšíte mě? (2023)

24.04.2024

Ceny Anděl Coca-Cola 2023 (2024) (pořad)

31.03.2024

Sedm schodů k moci (2023) (seriál)

17.03.2024

31. Český lev - Ceny České filmové a televizní akademie za rok 2023 (2024) (pořad)

09.03.2024

Zóna zájmu (2023)

21.02.2024

Ceny české filmové kritiky 2023 (2024) (pořad)

04.02.2024

Bastard (2023)

31.01.2024

Zásah štěstím (2023)

17.01.2024

To se mi snad zdá (2023)

10.01.2024

Reklama

Poslední deníček (1)

Václav Havel

Dnes zemřel Václav Havel. Už dřív mi bylo při čtení některých komentářů pod Odcházením (a dalšími filmy) smutno. Dívat se na filmy z celého světa, sedět doma u vlastního počítače s intenetem a svobodně psát svoje názory, to už asi všichni považují za samozřejmost. Ještě docela nedávno tomu tak nebylo. Jistě, mít rád film Odcházení není (naštěstí) žádná povinnost. Můžete mu klidně dát i "odpad!", jak je libo. Ale myslím, že i pro příspěvky na ČSFD  by měla platit nějaká elementární pravidla slušnosti.

 

Pane prezidente, díky za všechno (včetně ČSFD)...