Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Hudební
  • Krimi

Recenze (16)

plakát

Chyby (2021) 

Ad xxMartinxx: Vy pořád píšete, že Prušinovský tohle a Prušinovský tamto, ale ten film má taky nějaký scénář/nějakého scénáristu. Pokud vím, tak člověka, který to píše ve volném čase. A je to lepší než 90 % českých filmů. A že prý ona se nemá za co omlouvat - jestliže někdy během života uděláme něco, co později ublíží někomu našemu blízkému, tak se za to přece můžeme omluvit, ne? (Příklad - hrál bych v pornu, byl bych s tím v pohodě, ale pak by se to dozvěděla třeba za 50 let moje vnučka. A hrozně by se jí to nelíbilo - Tak proč by bylo špatně, abych se omluvil, byť před těmi 50 lety jsem s tím sám problém neměl...?) Ona to svoje angažmá v pornu asi vnímá jako pitomost, tak se to omlouvá, no a? A jasně, on jí udělal něco horšího - on ji tam uhodil, etc. Ale Martine, film nemá být o lidech takových, jaké byste je chtěl mít. Je třeba o lidech, kteří jednají tak, že se vám to nelíbí. A tahle holka se prostě omlouvá za porno klukovi, který jí uhodil. Tak je to holt taková holka. Ti hrdinové, ať on nebo ona nebo všichni ostatní, tam nejsou od toho, aby se chovali "nějak".

plakát

Havel (2020) 

„Havel“ se tak moc snaží nebýt přehnaně patetický a nezobrazit hlavního hrdinu jako sochu, až mu vlastně křivdí – tu váhavost a utrápenost zdůrazňuje tolik, že VH upírá drajv a esprit (nechceme-li použít zprofanované slovo charisma). A ty bývalý (ve filmu budoucí) prezident přes všechna svá „ehm“ prostě měl. Dvořákův Havel, podobně jako ten Danielův v Českém století, tady až příliš často vyznívá trochu jako nekňuba. Četné zkratky a licence skousne nebo neodhalí spíš zahraniční publikum, podobně jako my koušeme a neodhalujeme zkratky a licence ve filmech o zahraničních osobnostech, takže tady bych tak přísný nebyl, byť po našinci, řečeno s Havlem, častokrát během snímku „polezou slimáci“. A standardizované zobrazení srpnové okupace – ano, tušíte správně, noční hukot letadel a třesoucí se nádobí - jsme viděli už tolikrát, že bychom mohli Vyprávět. Při všech těchto výhradách to pořád není žádný propadák, problém je spíš v tom, že materiálů o Havlovi a s Havlem je tolik, že zájemce o Havla tento film nepotřebuje. Jestliže ale někoho z nejmladší generace přivede k tomu, aby se do těchto zdrojů ponořil, aby si třeba o VH přečetl nějakou zajímavou knihu, pak má právo na existenci. To nemusí být jen rétorické přání na závěr komentáře – seděl jsem vedle dvojice, kde slečna chlapci tu a tam šeptem dovysvětlovala reálie nebo že Bartoška je Patočka. Tak se chlapče uč :-)

plakát

Beatles vs Stones (2015) (TV film) odpad!

Mám rád Beatles, mám rád Rolling Stones, ale překroucenější dokument jsem neviděl. Spousta zásadních informací je úplně vynechána - první výraznější úspěch Rolling Stones s písničkou od Beatles, I Wanna Be Your Man, přátelství hlavně mezi Brianem Jonesem a Beatles, vzájemné účasti na nahrávání nebo zpívání doprovodných vokálů, podpora Beatles po zatčení Jaggera s Richardsem a jejich držení ve vazbě kvůli drogám, etc., ale to se v tomto dokumentu nikdy nedozvíte. Místo toho perly typu, že Beatles se v roce 1963 ženili, aby si vylepšili image hodných chlapců, což doprovází záběr z McCartneyho svatby z roku 1969, pár týdnů před rozpadem... A "narativ", že ve studiu zavření Beatles přestali rozumět světu venku (takže udělali alba jako Revolver nebo Seržant Pepř, ze kterých to nerozumění světu úplně čiší...), zatímco politicky uvědomělí Rolling Stones chodili na demonstrace proti Vietnamu, je úplně směšný. Mick Jagger byl asi na jedné a moc ho to tam nebavilo. K tomu Jaggerova fotka z roku 1969 a komentář, že Beatles účast zakázal Brian Epstein - tou dobou už dva roky po smrti. Takže Lennonovi nemohl zakázat už ani vrácení MBE mj. na protest proti britské podpoře americké politiky ve Vietnamu. Osobně je mi to dost jedno, nehodnotím Micka ani Johna nebo kohokoliv podle účasti na demoškách nebo názorů na 50 let starou válku v Asii. Uvádím to jen jako příklad nesmyslů v tomto "dokumentu". 99% dobových záběrů a rozhovorů jsme už taky viděli jinde, takže jednu hvězdičku nelze udělit ani za to.

plakát

Rodinný film (2015) 

Bez pobíhání ztraceného pejska po thajském ostrově má film asi tak 49 minut. Jinak brácha dostane facku a dá ledvinu.

plakát

USA versus John Lennon (2006) 

Takhle to dopadlo, když se John Lennon vymanil z pozitivního vlivu Paula McCartneyho a zdravě konkurenčního vztahu s ním. "Jsme hudebníci. Píšeme geniální skladby, dost revolučními způsoby je nahráváme a pouštíme do světa jedno průlomové album za druhým." Jakmile se místo toho začal poflakovat s (přinejlepším) pošuky typu Jerryho Rubina a soudružkami typu Angely Davisové (v dokumentu schované pod širokým pojmem "radikální aktivistka), napsal jedny z nejslabších věcí svého života (album protestongů Some Time in NYC, což je ještě alespoń sranda, následované Mind Games, což je povětšinou už jenom nuda). A na téhle smutné skutečnosti nic nezmění ani aplaus Noama Chomského. Ano, FBI na Lennona vedla svazek, to určitě nebylo hezké, ale jeho desky v USA normálně vycházely, jeho koncerty se konaly, v televizi a v rádiu a novinách byl pečený vařený. A to i když třeba chodil s plackou s Mao Ce Tungem (takový hodný strýček z Číny, úplný opak ďábla Nixona...) Co by za takový útlak dali ve stejné době v trochu jiné zemi Plastic People of the Universe? P.S. Mám moc rád Johna Lennona, ale tendenční a přemrštěné dokumenty o něm už tolik ne.

plakát

Gangster Ka (2015) 

(hodnocení nad 70% je asi největší úlet v dějinách ČSFD. Nebo nějakej podvod? Manipulace s hlasováním?) Klišé v každé scéně, v každé větě, v každé figurce, vesměs šmírácké herecké výkony, tempo nula, napětí nula. A vypravěč Albánec.

plakát

Život podle Václava Havla (2014) (TV film) 

Odpadkáři, Václav Havel je pouze terčem vaší nenávisti, která má kořeny úplně někde jinde. To víte nejlépe sami. Zrovna tady a zrovna na něm si ji už jenom vyléváte, což je smutné obecně, ale i vzhledem ke smyslu a účelu ČSFD. Dosáhnout alespoň trochu objektivního hodnocení dokumentů o VH je kvůli tomuto "zkreslení lidovou nenávistí" asi nemožné. P.S. Píšete o "modlách" a "povinném uctívání", přitom svůj čas Havlovi věnujete zcela dobrovolně. To je taky zajímavý úkaz... Po shlédnutí: Půměrný dokument. Celá řada zajímavých archivních záběrů, ale (celkově zbytečný) doprovodný komentář jako ze školního referátu. K již existujícím dokumentům o Havlovi tento nic zásadního nepřidává. 60%.

plakát

Osmy (2014) (TV film) 

Všechno špatně už od první scény. Charta se nedávala takhle podškrtávat neznámým opilcům v hospodě na nějaký papír s dalšími iks podpisy. Každý signatář napsal vlastní rukou takovou kartičku, včetně adresy a dalších údajů, plus nějakou formulku, tuším, že "Souhlasím s prohlášením.... atd. atp. Takže už tahle výchozí situace je vycucaná z prstu. Ale dobře, je to jenom film, příjemná televizní komedie z normalizace (to tady ještě nebylo, žejo?), musí to holt nějak začít. Jenže ono to za moc nestojí ani dál. Postavy-karikatury jako z Vyprávěj. Navíc zhusta nesmyslně a nedobově jednající. Jasně, zrovna taková pipka z kanclu se bude rozvádět a vdávat za čerstvého Chartistu, protože je, jejími slovy, "hrdina". Jasně, zrovna novopečený chartista bude skvělá partie a krycí otec pro mladou do jiného stavu přivedenou přítelkyni jeho syna.... (Navíc to je taky divné, proč se vyhýbat ostudě ještě větší ostudou?) No nic, má to být komedie. Má to být všechno jakože sranda. Jenže další a možná hlavní problém je, že humor, který má tohle všechno ospravedlnit, se taky zrovna nedostavuje. Vlastně vůbec. Jestli to má zachránit hláška zubaře Töpfera o opíchání, tak to je trochu.. . trochu málo, ne? Ano, Trojan si tam odehraje svoji rutinu, nasadí pár vtipných grimas smutného anti-hrdiny vláčeného šíleným scénářem, ale to taky nestačí. Jedna hvězdička.

plakát

Plán 9 (1959) odpad!

ale těch pět hvězd by to taky mohlo mít....