Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Mlha

Mlha (2007)

Musím říct, že za posledních 10 let je Mlha prvním (pro mě) kvalitně zfilmovaným veledílem od Kinga. Darabont se režie zhostil opravdu skvělým způsobem a dokázal se více méně držet předlohy, kterou sice nedotáhl k dokonalosti ale dokázal natočit skvělý snímek. Mlha není zcela hororová. Navíc ve světě filmu není nic zvláštního na uzavřeném místě plném lidí, kteří se snaží přežít. Ale z psychologického hlediska a konceptu "mlhy jako knihy" je to opět něco jiného. Herecké obsazení se mi velice líbilo, bylo uvěřitelné a psychicky vypjaté. (Oblíbená scéna, když Frances Sternhagen hodí plechovku po Marcia Gay Harden).. O nějakých zvláštních efektech nebo vizualizaci se mluvit nedá, ale i přes jednoduché prostředí ve kterém se celý film odehrává, musím říct, že jsem nadmíru spokojená. Knihu jsem četla už před lety, a i přesto, že jsem znala konec mě film dokázal překvapit. "Co je skutečné, a co není"? Podobné psychologické hry, které útočí na základní pudy člověka, na impulzivní sebeobranu etc. ve mně pokaždé vyvolávají otázku "Kde je naše hranice"? Pět hvězdiček si zaslouží, i když se chyby samozřejmě najít dají..

Mongol - Čingischán

Mongol - Čingischán (2007)

Jeden z filmů mé osobní TOP 10. Co bych vyzdvihla..rozhodně herecké obsazení, původní jazyk, kostýmní výpravu, střih a kameru a naprosto dokolanou hudbu, která podtrhává atmosféru celého filmu. Co mi ve filmu chybělo..no byla by potřeba natočit další díly a příběh Temüdžina uzavřít. Mongol: Čingischán dává historicky celkem přesná, leč místy zkreslená fakta o tom, jaká byla Temüdžinova cesta ke slávě a co se dělo předtím, než se z něj stal Velký Chán, sjednotitel mongolských kmenů a nejvýznamnější ze světových vojevůdců vůbec. Film vystihl pouze cestu k moci, která zahrnuje zmapování dětství, následné seznámení s Temüdžinovou láskou Börte a uzavření pokrevního bratrství s Džamuchou, se kterým v dospělosti povede tažení proti tatarům, a nakonec vše vyústí v boj o moc a nadvládu nad mongolskými kmeny. Tím ale příběh přeci nekončí..naopak, tímto mezníkem vše teprve začíná a je škoda, že víc film nepřinese. Z historického hlediska mi ve filmu chybělo zničení Karakitanské a Chorezmské říše, následný vpád do Evropy a dobývání Číny...tak snad možná příště. Jinak tleskám, protože Mongol je jeden z mála cizojazyčných historických filmů s tak zajímavým dějem a krásnou atmosférou zasněžených mongolských stepí, který rozhodně dokáže zaujmout..

Ten, kdo stojí v koutě

Ten, kdo stojí v koutě (2012)

Nemůžu říct nic jiného, než to, že Charlieho malá tajemství jsou neuvěřitelně objektivním snímkem ze života. Našla jsem se v osudu Sam. Nádherný snímek.

Juno

Juno (2007)

Ellen je prostě skvostná. Milý snímek, s jednoduchým dějem a upřímným průběhem. Když se dívám na Juno, mám pocit, že je vše najednou jednoduší a vše se dá zvládnout. Optimismem nabitý film o reálném problému normálně dospívající mládeže..

Vyfič!

Vyfič! (2009)

Tak takhle nějak si představuju film pro mladé. Je v něm všechno, od skvělého hereckého obsazení (Ellen kdykoliv a Drew taktéž), přes rockovou hudbu až po nejlepší sport na světě. Film má děj, má grády a je až moc návykový, alespoň pro mě. Líbí se mi vykreslení prostředí, ve kterém derby probíhají, charaktery závodnic..to vše spolu krásně koresponduje. Nenucená, nevyumělkovaná a přirozená komedie. Konečně někdo natočil film o in-line bruslení, který má smysl. Palec nahoru.

Hebi ni piasu

Hebi ni piasu (2008)

Knihu jsem si přečetla až po té, co jsem shlédla film. Možná to tak bylo lepší, bez znalosti knižní předlohy jsem si film vychutnala a na plátně dostala od všeho trochu a byla jsem spokojená. Když ale srovnám knižní předlohu s filmem, chybí mi více "spojení" mezi postavami. Každopádně asijská forma myšlení dnešní mládeže mi nebyla zcela neznámou a obsahově film nabídl víc, než by se mohlo zdát. Poprvé možná pro někoho extrémní a nepochopený ale s dalším shlédnutím jistě každý pochopí komplikované myšlení odlišné kultury a formy, kterými se snaží vyjádřit. Nehodnotím knihu ale film a myslím si, že si plný počet hvězdiček zaslouží.

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Kvalitní snímek, hluboký příběh o cestě a hledání. Trojice Colin Firth, Geoffrey Rush a Helena Bonham Carter, zahráli společně naprosto brilantní filmový koncert, na který bych si mohla lístek kupovat donekonečna. Zdánlivě konzervativní snímek ale na druhý pohled poutavá cesta do historie, která rozhodně stojí za to. Britové se opět vyznamenali.

Z Londýna do Brightonu

Z Londýna do Brightonu (2006)

Co říct..ještě asi 10 minut po dokoukání jsem se cítila "špinavá" a "flustrovaná". Viděla jsem horší snímky, mnohem drastičtější ale nikdy mě tak neoslovily jako tento. Musím říct, že přijít s tímhle námětem (v Londýně), mě šokovalo ještě víc. Londýnské podsvětí je špinavé jako všude jinde a možná trochu víc zvrácené, než jinde. Byla jsem zvědavá, jak se role zhostí Gee Groome a musím říct, že na svůj věk (v roce 06) předvedla opravdu věrohodný a obdivuhodný výkon..věřila jsem jí v každém momentu. Osud k ní byl krutý, a přesto se na svůj věk se umí protlouct ulicí. Ale sakra 11 let..co to je? Joanin charakter je tak reálně vykreslen..stala se pouze obětí, obětí špinavé hry, ze které se těžko uniká. Hranice mezi špatným a dobrým je tak tenká, a když se dostane na samotné dno..tahle hranice pro vás přestane existovat. I přes morální pohnutky Kelly, co je a není dobré pro její přežití, se mi nakonec líbil přístup se kterým se snažila Joan ochraňovat..starší sestra z ulice..to na mě udělalo dojem..tak nějak by to v reálu fungovalo. Ženský instinkt, který říká..je to sice dítě ulice, je to šlapka ale pořád je to jen dítě..a děti se mají ochraňovat. Co bych ve filmu ještě ocenila, by bylo alespoň krátké shrnutí životního příběhu Kelly. To, jak se na ulici dostala a proč..možná je to zřejmé ale zapadlo by to víc do kontextu.. Syrový, hrubý, šokující, špinavý a nikdy nekončící..tak bych celý film popsala. To, jak skončil považuji za mnohem horší, než smrt. Žít po zbytek života s cejchem šlapky..chápu. Ale s doživotním psychickým traumatem a v dětském věku..to je silný kalibr. Rozhodně výborný film, podívám se na něj určitě znovu ale nedoporučuji slabším náturám..

Kikudžiro

Kikudžiro (1999)

Takeshi tak trochu nevšedně. Pořád on, jen místo klasických yakuzáckých snímků přichází s něčím, co mohu přinejmenším nazvat lehce melodramatických snímkem. Dějově velmi poutavý příběh, ve kterém jsou ústřední postavy Masaa a Kitana velmi realisticky vykresleny . Příběh je celý o tom, jak může být nevšedním způsobem sveden dohromady postarší muž a malý chlapec. Rozdílné charaktery postav, více či méně životních zkušeností a odlišné pohledy na svět. Spolu se vydají na road trip a po cestě prožijí nejedno nevšední dobrodružství. Děj nutí diváka se nejen zamyslet nad souvislostmi ale zároveň mu dává i celkem reálný přehled o tom, jak uvažují Japonci. Po celou dobu si snímek udržuje rovinu, neklesá a ani závratně nestoupá. Příjemná záležitost, která je obohacena množstvím humorných scén, které se jen tak nevidí. Pro mě osobně je Kikujiro na natsu jedním z nejlepších filmů za posledních 15 let, které Takeshi natočil. Svých 5 z 5 si zaslouží,