Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 215)

plakát

Schodiště (2022) (seriál) 

Poctivá řemeslná a herecká Show. Příběh se zaměřuje na Michaela Petersona ( Colin Firth) spisovatel, který je obviněn z vraždy své manželky, která byla nalezena mrtvá pod schody a je z toho 16 letý justiční BOJ, který mě fakt bavil. První 4 epizody jsou výborné, je tam nepříjemné dusno ve vzduchu, hutná atmosféra, emocionální peklo všech zúčastněných je hmatatelné, je tu pořádný a důkladný investigation ze strany obhajoby a návladních ( velmi detailní sbíraní důkazů) měl jsem pocit, že opravdu sleduji lidi, kteří se tím živí a předvádí ze sebe to nejlepší, co umí, soudní líčení jsou taktéž velmi vypjaté, dialogy na úrovni a různé alternativy pádu ze schodů jsou až na krev vyloženě syrové a nepříjemné. Druhé půlce lehce padá řetěz a zkrácení na 6 epizod by bylo rozhodně přijatelnější. Scény s rodinou a dětmi byly nejméně zajímavé a pro mne i zbytečné- tak trochu povinná vata dnešních seriálů a flashbacky tu jsou vyloženě otravné a místy i dost matoucí a hlavně velmi časté, ale i tak to byla pro mne kvalitní filmařina i zábava, rozhodně jsem rád, že jsem tomu dal šanci. + chvála za soundtrack a ústřední znělku ta byla boží. Příběh 4/5. Akce 1/5, Humor 1/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 5/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 5/5, Napětí 4/5, Emoce 4/5, Herci 5/5. 7.5/10.

plakát

Doktore? (2019) 

Francouzi umí lépe. Námět je sám o sobě zajímavý, hlavní hrdina je doktor, který na vánoce dělá pohotovostního lékáře, ale při střetu s poslíčkem pizzy si nešťastně poraní záda a bude jej muset zastoupit při vyšetřování pacientů. Spíše černá komedie, hlášek tu moc není a mohlo to být bláznivější a trhlejší, ale na jedno podívání to ušlo. 55%

plakát

Životní trefa (2022) 

Loved it. Adam Sandler dozrál  a jak na staré kolena většina herců stagnuje ( Willis a spol), tak Sandler zažívá slušný herecký rozkvět.  Mám rád tyhle motivační sportovní příběhy zero to hero, zatím mě vyloženě žádný nenasral a jelikož se objeví opravdu jen jednou za rok, tak si přítomných kvalit vážím dost. Dějově to sice není překvapivé, ale to vůbec nevadí. Film má srdce, náboj, slušné dialogy, charismatické herce, emoce, napětí, sílu, energii, motivaci, humor, skvělou hudbu i napínavé zápasy ( především s ústředním rivalem, to byl dobréj hajzl). Pár hlášek v paměti utkví a celkově velmi příjemná podívaná ( fanoušci basketbalu budou hotoví ještě o hvězdu více). 8/10.

plakát

Zkrať to, zlato (2021) 

Sympatická romantická komedie, která hravě využívá trendový námět časové smyčky a lehce ji obměňuje, zde se hlavnímu hrdinovi neopakuje den, ale každý den u něj znamená uběhnutý jeden rok, což je dost originální a netradiční a na tom celý film staví i z něj těží. Hlavní hrdina každým dnem prozkoumává, co se za poslední rok změnilo a je to vtipné a místy i emocionálně smutné. Herci sympatičtí, nápad super, emoce i vtip funguje, dialogy na úrovni. Hodně feel good žánrovka. 7.5/10,

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Jeden z filmů roku a jeden z nejlepších Sequelů vůbec. Joseph Kosinski nepatří pro mne mezi až tak výrazné režiséry, byť Hrdinové Ohně jsou velká emocionální pecka, Tron byl zajímavý a Oblivion mi přišel průměrný, ale Top Gun:Maverick je rozhodně jeho doposud nejsilnější a nejambicióznější dílo. Na film jsme čekali dlouho a už trailery naznačovaly, že půjde o sakra kvalitní podívanou, ale nečekal jsem, že mě to zasáhne a strhne natolik, jelikož stíhačky nejsou zrovna látka, kterou bych ve filmech vyhledával. Tady je zkrátka vše správně od hereckých výkonů ( Tom Cruise výbornéj a strašnéj frajer, John Hamm, Miles Teller a Glen Powell taktéž super), precizní technická stránka dohnána až k dokonalosti, skvělé dialogy, emocionální scény, slušné tempo, občasný humor, výborná hudba s final songem Lady Gaga včetně, intenzivní napětí a skvělá akce od tréningu po finální 30 minutové finále, které je vygradováno ad absurdum, tam jsem přestával dýchat i ztrácel pojem o čase. Samotný příběh sice není nikterak sofistikovaný a zvratovitý, ale vůbec to nevadí. Film má srdce, koule, šťávu i drive a nenechá nikoho chladným, určitě né nikoho, kdo miluje filmy. To čím je Le Mans 66 pro závodní filmy, tím je Top Gun 2 pro filmy letecké. Rozhodně nejlepší film se stíhačkama a se Seveřanem pro mne zatím film roku. Příběh 4/5. Akce 5/5, Humor 3/5, Násilí 0/5, Zábavnost 5/5 Hudba 5/5, Vizuál 5/5, Atmosféra 5/5, Napětí 5/5, Emoce 5/5, Herci 5/5. 9/10.

plakát

Zlato, tomu neuvěříš (2020) 

Kazachstán si natočil buranskou slasher komedii a na jedno podívání to Ujde. Dost možná můj první horor z Kazachstánu, takže je potřeba to brát s rezervou a nemůže se to srovnávat s jinými zeměmi ty kvality tam holt nejsou takové od herců, vizuál, akci apod, ale rozhodně je to snaživé. Skupina přátel jede na výlet rybařit, ale stanou se svědkem vraždy a půjde po nich banda nebezpečných hajzlů, aby toho nebylo málo řádí tam i jednooký maniak, který jde proti všem. Je to klasická vyvražďovačka okořeněná buranským humorem, který mám rád, ale tady to občas balancuje na hranici trapnosti, ale pár fórů vyšlo. Gore tu trochu je a občas je viditelná né příliš velká zručnost maskérů, ale taková roztrhlá čelist naopak vypadala skvěle, každopádně to mohlo být brutálnější a zábavnější. Mám to na pomezí 2-3, ale na Kazachstánský pokus jim ten průměr střelím, své fanoušky si film najde, ale věřím, že někdo film nezvládne ani dosledovat. Jen na vlastní nebezpečí. Příběh 2/5. Akce 3/5, Humor 3/5, Násilí 3/5, Zábavnost 3/5 Hudba 2/5, Vizuál 2/5, Atmosféra 2/5, Napětí 2/5, Emoce 1/5, Herci 2/5. 5/10.

plakát

Co jsme komu všichni udělali? (2022) 

Po průměrné dvojce je tu opět návrat ke kvalitám jedničky. Je to sice takový francouzský kvalitní standard, kde je vše vpořádku, ale na filmy dvojce Lacheau/Boudali to samozřejmě nemá, ti mi jsou srdcem bližší. Vyšehrad však v komediální rovině letos kraluje ( tam kino z toho řevu málem spadlo a dokonce při 2 projekcích). Ve trojce opět nejvíce boduje Christian Clavier a Pascal N'Zonzi a k nim se přidávají i tatínkové z jiných párů, což byla sázka na jistotu. Nové postavy, nový přísun rasismu, xenofobních narážek i kulturních urážek a opět to funguje. V paměti mi sice utkví jen 2-3 scény, situačního humoru zde moc není a některé narážky člověk nepochopí, pokud se velmi dobře neorientuje v kulturních rozdílech daných zemí, proto je film i cílen na věkovou kategorii 30-40 +. Celkově příjemně strávených 90 minut i díky slušnému CZ dabingu a jelikož Komedie mám rád hned po Hororech a akčních, tak jsem rád, že se ještě natáčí, byť američané v tomhle žánru už úplně stagnují několik let! Atmosféra v kině nic moc, moc lidí se nesmálo ( byl jsem jeden z mála).7.5/10.

plakát

Dvojník (2022) 

Za mne výborně mrazivá weird artsy festivalovka, která je bizární, znepokojivá a pro mne hodně nepříjemná. Riley Stearns mi sedí, už jeho předchozí prvotina Art of Self Defense byla velká pecka a tady jede podobný styl. Hodně mi jeho styl připomíná Yorgose Lanthimose ( Humr, Zabití posvátného Jelena) a po dlouhé době mě dialogy bavily tak moc, že jsem schopný tolerovat i absenci Gore a akce. Film se odehrává v blízké budoucnosti, kde lidé, kteří umírají mají možnost se naklonovat a tím je i Karen Gillan, která se dozví, že je smrtelně nemocná a příliš času ji nezbývá. Herci se chovají lehce jako roboti, ale mně to příšlo zvláštní a rozhodně zajímavé ( úvahy, dialogy, nevídaná mluva- tohle mě hodně drželo v pozornosti), navíc je tu fakt odporný systém s drsnými pravidly, zkrátka svět, kterého se dožít nechceš. Herecké výkony TOP, Aaron Paul vyloženě výborný, atmosféra je hodně depresivní, je tu pár zajímavých zvratů a rozhodně je zde i zajímavý konec. Mě tahle provokativní a znepokojivě bizární depka moc sedla. Když o filmu po skončení dokážu mluvit i půl hodiny je to dobré znamení. Místy mi bylo tak nepříjemně ( situace, které hlavní hrdinka zažívá jsou Level Hell) že to mělo pro mne i hororové prvky. Příběh 4/5. Akce 1/5, Humor 3/5, Násilí 1/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 3/5, Atmosféra 4/5, Napětí 2/5, Emoce 4/5, Herci 4/5. 7.5/10.

plakát

Love, Death & Robots - 3. svazek (2022) (série) 

Největší Guilty Pleasure a nejsilnější ultimate cinematic experience za sakra dlouhou dobu. 2 hodinová přehlídka těžkého GORE!! Multižánrová revoluce i evoluce v jednom. Dech beroucí vizuál, svěrač stahující akce, filosofický přesah. divoká zábava a Fincher utržen z řetězů.. Uff multiple orgasms experienced. 1. Tři Roboti- Strategie úniku. Tady se vrací trio známých robotů, aby prouzkoumali lidské survival strategie v post-apo světě. Hezký vizuál, příběhovější povídka s hezkými záběry na kostry a vtipnou finální vsuvkou. Za sebe bych se bez robotů obešel, ale jako vstup slušné. 3.5/5. 2.Děsivá výprava-David Fincher šokuje hned ze startu. Naprosto utržen z řetězů dominující nad všemi. Strhující Animace, hutně temná atmosféra, obrovský a skvěle vydesignovaný Krab, nekompromisní Gore, nálož zvratů a silný příběh o morálce, loajalitě a zradě. Nádhera. a chce to celovečerák!! 5/5. 3. Tep Toho stvoření- Za mne nejslabší a nejzbytečnější povídka. Animace, která mi nevoní, zbytečně dlouhé, pomalé tempo, žádná akce ani gore, jen psychotropní výlet a explorace měsíce ( V CGI animaci by to mohlo být výživnější), závěrečná hudba slušná. 2/5. 4. Noc Mini mrtvých- Šílená  zombie satira začínající cheesy sexem na hřbitově a končí světovou Zombie apokalypsou v 2D animaci. Netradiční a originální pojetí, vtipné, drsné, morbidní, zábavné, krátké a s odkazy na Zombie klasiky. Rozhodně povedené. 4/5. 5. Tým zabijáků- Opět kraťas s kreslenou animací, ale naštěstí poslední ( v téhle sérii jen 2!), je to hloupoučké béčko o drsném komandu proti obrovskému Mecha Grizlly. Spousta krve, skvělé hlášky, jednoduché, ale zábavné. Z ranku kreslených jeden z nejzábavnějších. 4/5. 6. Roj - Opět velmi působivá CGI animace o 2 vědcích, kteří prozkoumávají starodávnou alien civilizaci. Zajímavé myšlenky a úvahy, slušné dialogy a ke konci i slušně napínavé a překvapivě drsné. Škoda useklého konce, ale rozhodně super. 4/5. 7. Masonovy Krysy- Tohle je neskutečnéj masakr!! Ratpocalypse! Farmář má ve stodole evoluční krysí armádu a rozhodne se na ně povolat high tech vychytávky od deratizátorů a je z toho 4. světová!! Skvělá animace, úžasně trhlý nápad, vtipné vsuvky, neskutečně brutální akce a překvapivý konec. Tohle se neskutečně povedlo. Opět kraťas hodný celovečeráku. 5/5. 8. V klenutých sálech pohřbený- Další epický zážitek. Hluboko v Afghanistánu skupina vojáků má za úkol osvobodit rukojmího od teroristů, ale střetne se s mimozemským zlem! Akční inferno s mimozemskými pavouky a Lovecraftským Ctulhu s vizuálem tak působivým, že jsem misty váhal, zda je to animace či skutečnost. Navrch si přidejte i syrové a nekompromisní Gore a je tu nejlepší alien zážitek od Vetřelce. 5/5 9. Jibaro -Finální nářez! Artová, folklórní reimaginace pohádkové balady o siréně, která svým zpěvem láká muže k záhubě- Brutální "Ballet of Death" rytířů na jezeře s impresivní CGI animací, chaotickou a divokou kamerou, která přidává na syrovosti a nepříjemnosti- za mne docela hororové mrazení s lehce divným avšak šíleným koncem ( nejbrutálnější loupež zlata, co jsem kdy viděl) Wow. Jediný mínus je opět fakt, že to mohlo mít dalších 10 povídek, ale přesto unikátní filmová zábava, která vyniká díky dnešní moderní době. Ustřelená hlava a urvané koule současně.5/5. Celkový zážitek full housový. Docení jen vyvolení.

plakát

Všechno, všude, najednou (2022) 

Pro někoho film roku, pro někoho nesnesitelná sračka a pro mě někde mezi. Rozhodně se jedná o jeden z nejoriginálnějších a nejdivnějších filmů posledních let, ale bizární a ujetý není nutně výborný. Příběh je v jedné větě o ženě, která podává daňové přiznání a zároveň bude muset zachránit svět skrz paralelní vesmíry. Zápletka sama o sobě není nikterak objevná ani sofistikovaná, herecké výkony mi přišly podprůměrné ( číňani mluvící anglicky to celý film degradovalo o level níže, celý ten herecký projev vyzněl trapně), akce je docela málo a není to můj styl. Jackieho Chana jsem "žral" když mi bylo 13, ale v době Raidů a Night Comes for Us je tenhle kung-fu styl byť očividně sebeparodizující, tak už trochu nudný. Celý ten svět nemá žádné stanovené pravidla, nic tu téměř nedává smysl a je to chaos, ano je tu sice velká tvůrčí invence a spousta zajímavých nápadů, ale za jakou cenu hm? I za hranici trapnosti, cringefestu. Film je pocta Asii, ale bere si z ní převážně to, co mám rád nejméně tedy obskurní a bizární šílenosti z Japonské kultury a parodie na kung-fu a Hong-Kong 80.let, škoda, že film nebyl Rko, možná gore by tomu dodalo větší estetický punc, ale pro mne je to bohužel neuspokojivé a přemrštěná stopáž tomu moc nepřidává. Nepřišlo mi to ani vtipné až na pár menších momentů ( scéna s kameny) a těch světlých chvilek, které mě zaujaly- bavily bylo docela málo, rozhodně méně než jsem čekal. ( Finální fight s rychlou změnou lokací však působivý) a hravá režie to u mne vytáhne alespoň na lepší průměr. Víc nedám určitě né za střízliva. Docela se však divím tomu pozitivnímu přijetí, na to jak je to místy na hranici běžného vkusu diváka. Příběh 3/5. Akce 3/5, Humor 3/5, Násilí 0/5, Zábavnost 3/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 2/5, Napětí 2/5, Emoce 3/5, Herci 2/5.