Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod

Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod (2004)

Je zvláštní, že se mi film, který se svým stylem přece jen odchyluje od pěkné knižní předlohy, tak líbil, ale vida - stalo se. Svým způsobem za to může vizuální stránka filmu, od kostýmy po kulisy. Ne, není to jako Tim Burton a upřímně nevím, proč by všechno lehce fantaskního mělo být jako Tim Burton (čímž samozřejmě nic proti Burtonovi, zbožňuju většinu jeho filmů zcela nekriticky :-) ), ale styl a "šmrnc" to má. Svůj podíl na kvalitě mají i dozajista sympatická a přesně obsazená lidská mláďata do tří hlavních rolí sourozenců Baudelairových. A ačkoliv mají hlavní role, je tu ještě jedna nadhlavní role. Uber-role. Super-role. Role zastiňující ostatní, byť sebelepší (Billy Connolly nebo Timothy Spall například) role ve filmu. Ano, je to Jim Carrey, který si z tohoto filmu udělal one-man-show nebývalých kvalit. Jeho dedikace roli je úžasná, jeho improvizace bezchybná a jeho "zabírání-si-plátna" maximální. Ať už je v kterémkoliv ze svých převleků, jeho hrabě Olaf je odporně padoušský a přitom pro diváka velmi zábavný, dokonce bych snad i řekl sympatický. Ne vše, na co Carrey sáhne, zlatem jest, ale v tomto případě jeho obsazení vyzdvihlo film do nebývalých výšin.

Sindibád: Legenda sedmi moří

Sindibád: Legenda sedmi moří (2003)

Skvělý, svižný animák s pravda jednodušším příběhem. Perfektní dabing, takřka nepřestávající svižné tempo filmu a jen minimum nudných poučovacích vložek ho řadí mezi to nejlepší, co jsem v animovaných filmech viděl.

Ukradené Vánoce

Ukradené Vánoce (1993)

Nádherný loutkový muzikál se skvělými písničkami a kouzelnou, pohlcující, laskavou atmosférou, kterému jiné než nejvyšší hodnocení nepřináleží. Toto je film, na který se dá dívat stále dokola, každý rok o Vánocích, ne nějaké příšerné české pohádky.

Steamboy

Steamboy (2004)

Tak nakonec jsem viděl i dokonalý příklad v animovaném žánru, jak má vypadat dobrodružný film. Solidní děj (tři generace vynálezců, snaha zbohatnout na vynálezech, posedlost výzkumem) v alternativní viktoriánské Anglii, dobře nastíněné postavy, a už téměř od začátku úžasná, svižná, adrenalinová jízda, směrem ke konci jen stále gradující. Můžu říct, že ve finále jsem zapomínal i dýchat. Samozřejmě tomu všemu výrazně napomůže fakt, že úroveň animace je takřka bezchybná a hudební doprovod velmi atmosférický. Navíc příběh není ani tak moc domotaný, jako bývá u asijských filmů zvykem.

Ovládací panel
8 bodů