Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (45)

plakát

Tenkrát v Číně 3 (1993) 

Třetí díl Wong Fei-Hungovské série je už vývarem prvních dvou dílů, a naprosto souhlasím s většiny komentářů se stejným názorem. Spektákl a ohromnost, kterou měli první dva díly se tu vytratil a film působí úplně jinak než původní díly. Bojové scény bohužel už nejsou dobré a vůbec nesahají ani po kotníky prvních dvou. Nejhorší je na tom poznat, že bitky už nedělali klanů Woo-Pingovic, ale Yuen Tak (ne nemá s nima nic společného), který se spíš zaměřil na to aby bojové scény byly spíše efektní a to je jedním z problémů třetího dílu. Dalším problémem je samotný film u neakčních scén. Na to, že to natočil ten samý režisér prvních dvou spektáklů Tsui Hark, tak film působí dojmem, že to musel režírovat úplně jiný režisér (a taky jsem si to na chvíli myslel, ale ono ne, opak je pravdou). A téměř žádná finální bitka, spíše dračí souboje a hlavní záporák je takový posera, že spíše vypadá na komika. A další problém, a to konec. Závěrečný konec je tak uspěchaný, že člověk má pocit, že se film žene kupředu, aby se hned najely závěrečné titulky. Tím mi Tsui Hark "jeden z nejmocnějších filmařů HK kinematografie" dokázal, že je někdy geniální režisér, jindy stupidní blbec. A pro tento film, patří částečně k té druhé možnosti. Dokonce ten neoficiální sequel "Last Hero In China" je o několik mílí lepší (díky Woo-Pingově choreografii). Výsledkem třetího dílu se ale ještě jedná o nadprůměr nikoli průměr, proto čtyři hvězdičky. P.S.: Mimochodem, všimli jste si ty viditelné trademarkové dráty na Jetových zádech, kdy skáče z balkonu na dvůr?

plakát

Tenkrát v Číně 2 (1992) 

Druhý díl o Wong Fei-Hungovi sice trochu postrádá spektákl a ohromnost prvního dílu, ale má i své klady. Prvním jsou vylepšené bojové scény (pro tentokrát a jedině jen dobře od mistra Yuena Woo-Pinga), které jsou zatraceně husté, že vám budou padat čelisti. Druhým kladem je absence příběhové vaty u neakčních scén, kterou měl a byl hlavním problémem prvního dílu. Jet Li tentokrát má rovnocenného hlavního záporáka, a to mého oblíbeného Donnieho Yena, kterej je tu zatraceně nebezpečnej s tím mokrým destrukčním hadrem. Bitka s klany Bílých Lotusáků a s jejich bossem je taky krucinál hustá, ale ten final fight Jet Li vs Donnie Yen s bambusama, tak to je šokující vrchol filmu. P.S.: Mám takový pocit, že studio Santa Monica se inspirovala některými choreografiemi bojových scén pro hru God Of War právě z tohoto filmu.

plakát

Hard Boiled (1992) 

Rozlučka s Hongkongem v nejlepším. Předem než odjel do USA natočit svůj první americký akční film Hard Target s Jean-Claudem Van Dammem, tak to ukončil v HK v tom nejnadupanějším, nejakčnějším, nejstylovějším filmem "HARD BOILED", který je bezpochyby jeho nejlepším akčním filmem společně s Killerem. Až na to, že tu zidealizoval policii a ne gangstery. Pro tentokrát zapomeňte na dojemný melancholický příběh o dvou mužů se stejnými myšlenkami, ale každý na opačné straně zákona. Jedná se pouze o solidní akční krimi příběh, kde opět v hlavní roli hrajou dva muži, ale tentokrát je každý z nich jiný nebo lépe řečeno první je antonyma tomu druhému. John Woo udělal geniální tah obsazení hlavních rolí, kde smíchal do jednoho filmu svého dvorního cool herce Chow-Yun Fata a stylově elegantního Tonyho Leunga Chiu-Waie se kterým pracoval v akčním eposu "BULLET IN THE HEAD". To zní jako přivést do jednoho filmu dva nejlepší killery, aby společně ukázali svoje zabijácké dovednosti proti armádě gangsterů. Od úvodní destruktivní přestřelky v čajovně po přestřelce ve skladu až po závěrečném hodinovém masakru v nemocnici (prvních 30 min je stealth-infiltration, a zbylých 30 min Heroic Bloodshed Hell Inferno), plus dobrá jazzová hudba v neakčních scénách a napínavý akční soundtrack v akčních scénách. Závěrečný masakr je nejlepší co kdy John Woo natočil. Protože vidět (tentokrát v roli policajta nikoli zabijáka) cool "tequilu" Chow-Yun Fata a profesionálního Hitmama Tonyho Leunga, kteří po hodinové přestřelce v nemocnici ji promění v pekelnou márnici je ten nejlepší akční zážitek co jsem zažil. Ani se nedivím, že vývojáři z Remedy Entertainment si vzali z HARD BOILED inspiraci k vyvíjení hry Max Payne. Pro akční fandy povinnost. Osobně HB řadím do své TOPky. Pokud v USA mají Die Hard, Lethal Weapon a The Rock, tak v Hongkongu máme A Better Tommorow (1 a 2), The Killer a Hard Boiled. P.S.: Určitě už asi víte, proč moje uživatelské jméno je tequilla (plus jedno L), že?

plakát

Killer (1989) 

Zní to neuvěřitelně, ale ihned po nezapomenutelných Smash-Hitů Lepší Zítřek (1 a 2) přichází John Woo s dalším megahitem nebo lépe řečeno s kultovním milníkem HK kinematografie "THE KILLER" (aka Dip Huet Seung Hung). Už po třetí dokázal, že i akční film může mít geniální příběh. Film o dvou mužů se stejnými povahami, ale každý na opačné straně zákona, ze kterých se stanou později přáteli. Vynikající akční scény, dojemný příběh, jedna vynikající scéna za druhou a nakonec akční inferno přestřelka v kostele, která je zatraceně úchvatná. Melancholicko-dramatický akční film s romantikou a s výbornou hudbou od dojemné romantické melodie po akčních themech dělají z Killera kultovní klenot akčního filmu. Znovu upozorňuji jako u Lepšího zítřku. Nedoporučuji divákům, kteří jsou namlsaní na hollywodské filmy sázející počítačové triky nebo ty, kteří nesnesou pomyšlení, že jsou lepší akční filmy z jiných zemí než americké. Zapomeňte na mainstream Hollywood. Tento film zobrazuje jeho opak. Ten kdo má problémy s antihollywoodskými endingy, tak ruce pryč od tohoto akčního klenotu. Společně s Hard Boiled nejlepší akční film Johna Woo.

plakát

Ochránce spravedlnosti (1985) 

Dávám zatím dvě hvězdičky za špatnou USA verzi. Ihned se kouknu na HK verzi, možná změním hodnocení. Hodně limitovaný Jackie, a to hlavně kvůli tomu debilnímu americkému režisérovi. Update 26.1.2011: Konečně jsem viděl přetočenou HK verzi od JC, a je o hodně lepší. Zbytečná vulgární slova, nahota a nudné nezajímavé scény jsou pryč a přetočené scény jsou v klasickém HK stylu jak jej máme rádi. Škoda, že Jackie nepřetočil finální bitku kompletně celou znova, což by bylo o hodně lepší. Ale i tak je to lepší(Garucci dostane na držku o něco víc). Sice to nevylepšilo celý film, ale i tak HK verze je koukatelnější než ta špatná US verze. Jenom lituji toho, že HK verze předabovala původní scény z US verze do Kantonštiny. Mělo by to být tak, že jenom přetočené scény, budou jenom v originální Kantonštině a ostatní scény v angličtině(no stejně hlas Jackieho Chana dabuje někdo jiný).

plakát

Miss Erotica (1996) 

Není to špatné porno, ale Rocca Siffrediho nemám rád, stejně jako mladej Rosenberg. Ale naopak překvapí mlaďičká a krásná(ano Češka!!!) Silvia Saint. Kromě dalších krásných dívek a erotických scén malý bonus pro nostalgiky jako já. A to pohled na Prahu 90. let a mini exkurze dovnitř bývalého FORUM hotelu, jen nevím jak se jmenuje nyní (změnili název budovy).

plakát

Červený drak (1986) 

Celý film působí nemastně - neslaně, ale nestalo se mi, že bych pořád cítil nudu. Naopak, a proto ty 4 hvězdičky. Ale neoficiální sequel Mlčení Jehňátek je o hodně lepší.

plakát

Trávníkář (1992) 

Dětství a VHS, ale Trávníkář je jeden z mála filmů, které jsem moc nežral. Průměrné.

plakát

Čtyři mouchy na šedém sametu (1971) 

Třetí Argentovka z "Animal Trilogy" je sice nejslabší ze třech dílů, ale dávám plný počet za napínavé momenty typické v ostatních Argentových filmech a za velice dobrou hudbu Ennia Morriconeho, který podtrhuje atmosféru celého filmu. Musím ale uznat jednu velkou chybu ve tomto filmu - vrah je totiž velice lehce zjistitelný.

Ovládací panel
7 bodů