Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Biografie (46)

Richard Kern (režisér / kameraman / herec)

14.11.2008

„Okamžitě jsem začal rozvíjet svoje šmíráctví.“ (popisuje co se stalo, když ho otec naučil zakládat a vyvolávat film)Americký fotograf a undergroundový filmař Richard Kern se narodil ve městě Roanoke Rapids v Severní Karolíně roku 1954. Jeho otec byl redaktorem v místních novinách a k článkům, které psal, také pořizoval… (více)

Norman McLaren (režisér / herec / střihač)

20.10.2008

Animátor a režisér Norman McLaren je zřejmě nejvíce oceňovaným filmařem v dějinách Kanady a celosvětově uznávaným vizionářem na poli animovaného filmu. McLaren se narodil ve městě Stirling ve Skotsku v dubnu 1914. Na střední škole ho zprvu zaujala malba a výtvarné umění, a tak v roce 1932 začal navštěvovat Glasgow School of Art… (více)

Nick Brimble (herec)

04.10.2008

Vysoký charismatický chlapík s pronikavým pohledem jménem Nicholas Brimble vyrůstal v Bristolu se dvěma bratry (dvojčata Ian a Vincent), kteří se později stejně jako Nick dali na hereckou kariéru. Jejich otec Roy byl učitelem, ale také vášnivým amatérským hercem. Byl členem např. Bristol arts society a dalších divadelních… (více)

Dennis Rodman (herec)

30.09.2008

Dennis Keith Rodman se narodil 13. května 1961 do rodiny Shirley a Philandera Rodmanových. Otec, jenž byl pilotem a veteránem z Vietnamu, rodinu opustil již v Dennisových třech letech a matka se s Dennisem a dvěma dcerami přestěhovala do oblasti Oak Cliff v Dallasu. Tato čtvrť byla tehdy považována za jednu z nejhorších ve… (více)

Dita Von Teese (herečka)

20.09.2008

Modelka, tanečnice, striptérka, umělkyně, modla fetišistů a podněcovatelka návratu burleskního stylu Heather Renée Sweet se narodila 28. 9. 1972 v Rochesteru v americkém Michiganu jako jedna ze tří dcer manikérky a mechanika. Její matka byla vášnivou fanynkou tzv. Zlatého věku Hollywoodu (bývá tak označováno období mezi 20. a… (více)

Gregg Araki (režisér / střihač / scenárista)

10.07.2008

Jedna z klíčových postav proudu zvaného „New queer cinema“ (bývají tak označovány nezávislé filmy z počátku 90. let, které velmi otevřeně mluvily o tématu homosexuality) Gregg Araki se narodil v Los Angeles v prosinci roku 1959 a vyrůstal v Santa Barbaře. V tomto městě také vystudoval obor „Arts in Film“ na místní univerzitě. V… (více)

Stephen J. Cannell (scenárista / producent / tvůrce)

09.07.2008

Producent, spisovatel, scénárista a příležitostný herec a režisér Stephen J. Cannell se narodil 5. února 1941 v Los Angeles do rodiny úspěšného obchodníka s nábytkem a bytovým designem. Vyrůstal v Pasadeně, jako dítě trpěl dyslexií, která mu dělala velké problémy zvláště ve škole. Přesto už v útlém věku začal toužit po práci… (více)

Ice-T (herec / režisér / tvůrce)

31.05.2008

Legenda gangsta hiphopu Ice-T se narodil v roce 1958 v Newarku jako Tracy Lauren Marrow. Jeho matka Alice zemřela na infarkt, když byl ve třetí třídě základní školy, otec Solomon ji následoval o čtyři roky později se stejnou diagnózou. Tracy se pak přestěhoval ke svojí tetě do Los Angeles, kde začal navštěvovat střední školu.… (více)

Michele Soavi (herec / režisér / scenárista)

07.05.2008

„Nerad se opakuji. S každým filmem se snažím udělat něco nového.“Michele Soavi se narodil 3. července 1957 v Miláně. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě hodně malý. Matka, která ho vychovávala se později znovu provdala za malíře. Otčímovi aktivity byly pro Soaviho velmi zajímavé a záhy se začal ve škole věnovat kreativním a… (více)

Courtney Love (herečka / skladatelka / scenáristka)

16.01.2008

Courtney Michelle Harrison se narodila 9. července 1964 v San Franciscu do rodiny hippies. Její otec Hank Harrison byl spolupracovníkem a obdivovatelem skupiny Grateful dead a její matka Linda Caroll byla psycholožkou. Rodiče se rozvedli, když byla Courtney ještě velmi malá a ona nadále vyrůstala s matkou a jejími novými… (více)

Henry Rollins (herec)

08.01.2008

"Když o sobě budete pochybovat, svět vás sežere zaživa."Brutálně přímočarý chlapík s hlubokým pohledem, zpěvák, básník, spisovatel a herec Henry Rollins se narodil 13.2.1961 jako Henry Lawrence Garfield ve Washingtonu D.C. Vyrůstal v rezidenční čtvrti Washingtonu zvané Glover park. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě velmi… (více)

Blixa Bargeld (herec / skladatel)

28.11.2007

Skladatel, zpěvák, muzikant, performer a herec Blixa Bargeld se narodil jako Christian Emmerich 12. ledna 1959 v Západním Berlíně. K vysvětlení jeho pseudonymu můžeme najít toto : Blixa je značka modrého fixu, vyráběného v Německu. Bargeld je německy hotovost, ale také to byl pseudonym německého dadaisty Johannese Theodora… (více)

Enki Bilal (režisér / herec)

26.10.2007

Bilal se narodil v říjnu 1951 v Bělehradě jako Enes Bilalović. Jeho otec pocházel z Hercegoviny, matka z Československa, konkrétně od Karlových Varů. V roce 1961, tedy v Enkiho deseti letech se celá rodina přestěhovala na předměstí Paříže. Netrvalo dlouho a Enki se začal zajímat o techniku, film a především o komiks, což u… (více)

Harmony Korine (scenárista / herec / režisér)

03.09.2007

Americký kontroverzní umělec Harmony Korine je jedním z těch, kteří tomuto přívlastku skutečně spolehlivě dostojí. Ve svém díle s oblibou přichází se šokujícími či zkrátka poněkud úchylnými tématy, která jsou často dodávána v surreálném nebo jinak těžko pochopitelném balení. Tento fakt se pak odráží i v hodnocení a přijímání… (více)

Michael Paré (herec)

22.08.2007

Michael Paré se narodil v říjnu 1959 do rodiny francouzského Kanaďana a Američanky z Irska jako osmé z deseti dětí. V roce 1964 podlehl Michaelův otec dlouhému boji s leukémií. Jeho matka pak i přes nesmírné těžkosti vytáhla rodinu ode dna. Po skončení střední školy začal Michael navštěvovat prestižní Kulinářský institut v New… (více)

Nivek Ogre (herec / režisér)

19.04.2007

Hudebník Nivek Ogre je rodilý Kanaďan z Vancouveru. Nivek Ogre je pseudonym, který vznikl deformací jeho pravého jména Kevin (pozpátku) Ogilvie. Kevinova záliba v industriálu a temné elektronice 70. let vedla k tomu, že si padl do oka se stejně zaměřeným cEVINEM Keyem (Kevin Crompton) a k založení jejich společné hudební… (více)

Al Jourgensen (herec / skladatel)

19.04.2007

Allen David Jourgensen se narodil roku 1958 v Havaně kubánským rodičům, nicméně již v raném věku s matkou přesídlil do USA, kde převzal příjmení svého norského otčíma. Rodina se přestěhovala z Denveru do Chicaga, kde Al začal chodit do školy. Když mu bylo osm let, dostal silný úder do hlavy baseballovou pálkou, a toto zranění… (více)

Anton Corbijn (režisér / herec / scenárista)

05.04.2007

Fotograf a režisér Anton Corbijn se narodil v květnu 1955 v nizozemském Strijenu. Antonova láska k hudbě a zároveň k fotografování zapříčinila, že jeho první práce vznikaly na koncertech. V roce 1979 se přestěhoval do Londýna, kde se zakrátko začal živit focením profesionálně.Corbijna začala externě zaměstnávat celá řada… (více)

Alejandro Jodorowsky (scenárista / herec / režisér)

21.12.2006

„Žádám od filmu to, co většina Severoameričanů žádá od psychedelických drog.“Jeho rodiče uprchli před bolševiky z Ruska do Chile. Z malého Alex(j)andra chtěli mít lékaře, ale události nabraly zcela jiný směr. Již od mládí miloval fantastické filmy. Ve čtyřiadvaceti letech zanechal studií a utekl do Paříže coby loutkoherec a… (více)

Trent Reznor (skladatel / herec / režisér)

11.12.2006

Michael Trent Reznor v sobě objevil hudební talent již v pěti letech, kdy se začal aktivně věnovat hře na piano. Na střední škole si přibral i další nástroje, účinkoval ve školní kapele a dramatickém kroužku. V osmnácti letech opustil rodný kraj a vyjel na zkušenou. Pod vlivem Davida Bowieho či Lou Reeda se v pubertě stal… (více)

Reklama