Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (221)

plakát

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) 

Poslední(zatím, ale možná i definitivně) zářez do portfolia Temných případů - Noční krajina, je s velkým náskokem suverénně nejslabší série ever. To znamená, že trumfla i dvojku.  Nevím, jak se Mexičanka Issa Lopéz dobrala k této čistě severské anabázy, ale vím jistě, že by se měla vrátit ke svým obvyklým věcem, typických pro její zeměpisnou šířku. Protože natočila jednu z nejnudnějších krimi za posledních několik let a její sledování mě stálo asi čtyři dny života, neboť jsem nebyl schopen shlédnout více jak díl a půl naráz, což se mi u věcí, které mě chytnou rozhodně nestává. Kdybych měl vypíchnout plusy, kterých je velmi pomálu, tak jimi budou jako vždy kvalitní výkon Jodie Foster, která si tu prudivou, protivnou policistku, co to neumí s lidmi, dala s gustem. A tím jsem vlastně s klady skončil.  Škoda no, tohle se prostě hodně nepovedlo, Pizzolatto je holt jen jeden. Tak třeba příště, možná... 2* s odřenýma ušima.

plakát

Fargo - Season 5 (2023) (série) 

No tedy. Po krapet slabší čtvrté sérii(tedy v kontextu Farga), nám tu tvůrci rozehráli vcelku nekomplikovaný příběh týrané ženy, která se vzepřela svému trýzniteli a která zabojovala a zabojuje o svůj život a svojí budoucnost.  Tato aktuální série se vyloženě vrací ke svým kořenům, dokonce silně pomrkává na své rodiče - viz scéna příchodu dvojice únosců do domu hlavní hrdinky, manžel hlavní postavy je také prodejce aut, ale to je vše, dále už si jde tato řada svojí cestou.  Za hlavní kvality této řady považuji perfektní kásting, ať už je to Juno Templ, nebo Jon Hamm nebo mysteriózní Sam Spruell a plno dalších. Kvalitní scénář Noaha Hawleyiho, který se neutápí v nějakých vedlejších motivech a vatě, nýbrž táhne pěkně na bránu a v neposlední řadě skvěle zvolený soundtrack s nepřeslechnutelnými hudebními motivy původního filmu a všech předcházejících řad. Já jenom doufám, že tvůrci ještě neřekli své poslední slovo a že nám za rok, dva naservírují další řadu. Neboť Fargo pořád moc baví. A zábava je přeci ten hlavní důvod , proč filmy a tv seriály vznikají.(ten komerční důvod budu ignorovat).

plakát

Oppenheimer (2023) 

Kolega verbal poměrně barvitě vylíčil dva fakty, které v tomto filmu bijí do očí. Za a) forma zde až neuvěřitelným způsobem převýšila obsah. Za b) film je minimálně z poloviny bezbřehá nuda až pruda. Sledovat půlku filmu tu grilovačku Oppieho bylo prostě až k nesnesení otravné. Přesto stojí za to film vidět. Jednak kvůli té druhé polovině (pozor film není chronologicky řazen, pořád se přeskakuje v časových rovinnách, ale dá se v tom vyznat) a druhak kvůli vysoké koncetraci známých a notoricky známých hereckých ksichtů v čele z bezvadným Cillianem Murphym a Robertem Downeym jr. Film je tak trochu Nolanovou a Hoytemovou onanii na téma jak natočit dokonalý film. Co do formy ano, pánové byli celkem blízko, jenom zapomněly na drobný fakt - že se musí být na co koukat. Takže sorry, víc jak 3* z toho nebudou.

plakát

Žena ve zdi (2023) (seriál) 

Seriál zpracovává téma Magdaleniných prádelen, kde otročily tzv. padlé ženy, tedy mladé až velmi mladé irské dívky , které přišly do jiného stavu a rodiče se jich ve jménu zachování rodinné cti de facto zřekli a poslali je do těchto zařízení. Tyto skutečnosti jsou dodnes hnisavým vředem v (nedávné)historii Irska. Na ploše šesti dílů je rozehráno krimi drama několika žen, které si prádelnami prošly a které tam porodily své děti, které jim byli hned po porodu odebrány. Dále už nemíním spoilerovat, jenom zmíním znamenitý výkon Ruth Wilson v roli jedné z padlých žen, kterou mám pořád zafixovanou jako tu sexy servírku z Aféry nebo protivnici DS Luthera a která tady vypadá fyzicky značně nepřitažlivě. Nicméně hraje opravdu parádně, při určitých sekvencích mě až skoro běhal mráz po zádech. Na plnou palbu to není, první polovina se dost vleče, ale druhá nám vše vynahradí. Takže 4*.

plakát

Rachel Stoneová: Sázka na Srdce (2023) 

Film je zcela generickou variací na x krát viděnou záchranu světa před zlým uzurpátorem. Nuda nuda, šeď, šeď. Spousta úplných nesmyslů, logika si dává často oraz, nepřesvědčivé triky. Takže jediné, co stojí na filmu za vidění a slyšení, je casting. Gal Gadot na ozdobu,  Jamie Dornan pro ženskou čast publika. Za zmíňku ještě stojí ještě Matthias Schweighöfer, který se u Netflixu docela uchytil, Sofia Okonedo a v malé roli se představí i značně zestárlá Glen Close. Na jedno odpoledne na Netlixu se to dá přežít, ale že bych si to někdy pustil znovu, nehrozí. 3* s odřenýma ušima.

plakát

Světlo naděje (2023) (seriál) 

Příběh Anny Frankové vyprávěný očima sekretářky jejího otce je dobrý počin tvůrců. Nejedná se o žádné nervy drásající drama , ale o pokus o dobovou rekonstrukci, jak to asi tenkrát bylo těžké.  A vlastně ke konci to bylo o nervy, ne, že ne. Bel Powley, kterou jsem znal z několika nemnohých předešlých rolí si skoro jednoznačně ukradla seriál pro sebe a za ten výkon si zcela určitě zasluhuje nějakou cenu, nejlépe....no prostě jakoukoliv hodnotnou cenu. To samé platí pro jejího seriálového manžela Joe Colea. Od dob Peaky Blinders, či londýnských gangů, ušel kus cesty a nějakou cenu si zaslouží též.  Byl to fajn seriál a já jsem si ho moc užil. 4*.

plakát

Karen Pirie (2022) (seriál) 

jak říká VLADEK, zbytečně natahované, rozvláčné, trochu vatózní. Na druhou stranu poctivě britské, s dobrými hereckými výkony. Být každý díl kolem padesáti minut, šel bych do 4*. Takto je to za poctivé 3*.

plakát

Abysses (2023) (seriál) 

Der Schwarm je taková ekoagitka o tom, že kálet do vlastního hnízda se nemusí vždy vyplácet. Seriál jako takový je splácanec všech možných seriálových klišé, není vlastně ani kapku originální, dost opisuje od různých filmů s podobnou tématikou(hlavně The Abyss). Herecky je to slabota, přísnější měřítka snesou jen A. Karim a Krista Kosonen. Hlavní pro tvůrce byla však totální politická korektnost a tak do seriálu nacpali všechny možné rasy světa a pochopitelně se nezapomnělo ani na naše 4% spoluobčany. Chyběl snad už jenom nějaký ten tranďák. Prvních šest dílů bylo celkem fajn,  i když ta ekoagitka byla všudepřítomná, ale poslední dva díly dost zklamaly a vlastně jenom vytvořily takový ten clifthanger pro další sérii. Takže s odřenýma ušíma 3*, ani o ň více.

plakát

The Virtues (2019) (seriál) 

Chtěl jsem také napsat nějaký ten komentář k tomuto dílu, ale Tosi a VLADEK řekli vše potřebné. Víc není co dodávat. Je třeba to vidět. 5*

plakát

Sherwood (2022) (seriál) 

Britská krimi s přesahem do 40 let staré minulosti. Spousta známých hereckých tváří, plno dobrých výkonů, ne úplně blbý scénář. Prostě kvalitní britská minisérie podle skutečnosti, nic, z čehož bych si sedl vyloženě na zadek, ale také také nic, kvůli čemuž bych soptil vzteky. Dobré to bylo. Poctivé 4*.

Ovládací panel
1 bod

Fanklub

(1)