Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (55)

plakát

Expend4bles: Postr4datelní (2023) 

Řekněme si to na rovinu, je to nejhorší díl série? Rozhodně ano, ale slabších 70% to k mému překvapení dokáže vytáhnout bez problému. Ale na druhou stranu to šíleně dobře odsejpá a Statham má neskutečný charisma a bez problému jím zakryje hromadu problémů co ten film má. Dále je potřeba pochválit Slye, který ač má věk, tak pořád nepůsobí vyloženě mimo. A co je potom vyloženě super (a fungovalo dokonale i v předchozích dílech) je vzájemné špičkování právě mezi Stathame a Slyem. Hodně potěšující je, že se nějakým způsobem odkáže ke každému předchozímu dílu série, hlášky šlapou (nečekal jsem, že nejukecanejší bude Couture) a Tony Jaa je docela fajn (ač je vtipný poslouchat jak evidentně neumí anglicky, takže ze sebe nevypotí nic víc než jednoduché holé věty). No a teďka druhá strana barikády. CGI je vyloženě tragický, ale díky traileru to bylo očekávaný, takže nic překvapivého. Záporácká strana je vyloženě žalostná (jak Iko Uwais, který má s tou angličtinou problém taky, tak "nečekaný" hlavní záporák) - časy perfektně slizkýho Robertse, zábavnýho Van Dammea nebo démonickýho Gibsona jsou pryč. V případě hlavního záporáka je třeba říct, že všechno kolem něho je evidentně ten úplně prapůvodní scénář pro dvojku slitej dohromady se scénářem pro Stathamovu sólovku a proto o to víc štve, že jim to trvalo tak dlouho to natočit, protože se bohužel nemohl té role chopit ten kdo jím měl hrát původně a s ním by to fungovalo výrazně líp. Nováčci sice nakonec nejsou tak hrozný, ale zároveň nic nepřidávají - Fox je děsivě umělohmotná a zmalovaná jak štětka, 50 Cent a Scipio jsou ve filmu zcela evidentně, protože Crews nebo Snipes a Banderas buď neměli čas nebo se na to vysrali (v případě Scipia je to, že nahrazuje Banderase dokonce zakonponováno do děje). Akce je celkem rutina, ale tahle série se nikdy nevyznačovala dechberoucí akcí, takže tady se to drží v lajně. Jo a na Dolphovi je vidět, že byl v době natáčení nemocněj - moc nemluví a když jo, tak to není úplně ono (nemá snad ani jednu pořádnou hlášku), tak snad už mu bude jenom líp. Zjednodušeně - kdo měl už problém s předchozím díly, tak tohle pro něj rozhodně není, protože tady ty problémy nazakrývá luxusní obsazení a špičkování mezi postamava. Možná bych se nebránil pětce, ale s lepší režisérem a lepším obsazením vedlejší rolí.

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Tak konečně přichází ten střed Titánů a trailery slibovaly docela slušnou jízdu, bohužel jde film ve šlépějích všech svých předchůdců. Film má relativně normální stopáž pod dvě hoďky a ne ty dnení tří a více hodinové šílenosti. No nic to nezmění, že k prvnímu kolu dojde až po šílených 35 minutách a do té doby se Kong poškrábe na zadku a hodí stromem a Godzilla zničí nějakou základnu a další fackováná je až poslední dvacetiminutovka. A co je mezitím? Neskutečně debilní příběh o cestě do středu Země a je to neskutečná píčovina s tak debilníma postavama, že to až není hezké - Alexander Skarsgård absolutně zbytečný a nezajímavý, Millie Bobby Brown a Kyle Chandler pro zápletku taky zbyteční, protože tam jenom jsou a tak je to se všema, žádná ani trochu zajímavá postava (čestná výjímka Eiza González, která je taky zbytečná, ale alespoň je hrozně sexy). Chápu že to nemohlo být jenom o tom mlácení, ale tohle působí jako výplod jedličkova ústavu. Navíc vlastně oni ani proti sobě nejsou nějak štváni, jenom tak na sebe 2x narazí a 3x si dají po držce s vítězem na body 2:1 (a já s tímto výsledkem nesouhlasím) a no pak samozejmě příjde něco horší a obě monstra se musí spojit a z Hongkongu udělat totální hřbitov. Ale na druhou stranu to destruction derby je fakt zábavný, takže spolu s Eizou to na těch 5,5/10 vytáhnou.

plakát

Rozhněvaný muž (2021) 

Tenhle rok po filmové stránce stojí zatím za vyliš prdel a tak musel nastoupit Guy Ritchie a Jason Statham a vrátit naději, že možná bude ještě dobře. Kdo čeká klasického Ritchieho, tak bude asi zklamaný a kdo čeká typickou Stathamovku, tak vlastně taky. Dějově to není nic překvapivého, ale v Ritchieho pojetí je to prodané parádně, dost mu pomáhá Statham v nekompromisním terminátor módu, kdy jsem si občas i řekl, že záporáci jsou chudáci. Jenže pak nastoupí na scénu a naopak se člověk vyloženě těší na to až všichni pochcípaj a hlavně mladej Eastwood, kterej tady hraje na maximum. Vedlejší postavy pak doplňuje Eddie Marsan jako šéf depa, skvělej Holt McCallahy a posera Josh Hartnett, který nakonec najde koule něco udělat. Akce je překvapivě málo a Statham taky nesejme moc lidí (vlastně většinu jeho "zářezů" prokecnou trailery a to se jedná o první akci). Plný počet nedám jenom protože mi tam chyběla nějaká konfrontace, chtěl jsem aby jim Statham prozradil proč po nich jde (což se stane jen u jednoho a i tam mi příjde, že mu to nedojde). Ale to je jenom piha na kráse, protože jinak mi to sedlo až neskutečně a celkově bych to viděl na 85% s tím, že dalí shlédnutí to možná vytáhnou ještě vejš (zatím nejlepší film roku). PS: Už od oznámení, že Statham a Rock budou absentovat v Rychle a zběsile 9 jsem se bál, že to bude mít fatalní důsledky a tady se mi to jenom povrdilo - Stathama s tím jeho charismatem, které boří stěny fakt nemůžou vepřové hlavy Diesel a Cena, nebo nedej bože Rodriguez s tím svým nechutně nesympatickým výrazem absolutně vůbec nahradit.

plakát

Rychle a zběsile 9 (2021) 

Desátý film z mojí oblíbené akční série a bohužel to není žádná hitparáda. Akčních scén je požehnaně, ale chybí nějaký zajímavý nápad a působí to jako kdyby to Lin ani točit nechtěl. Všechny postavy stojí za hovno (a nejvíc se zamete s postavama z trojky) s čestnou vyjímkou Jona Ceny, ale ten zase nemá prostor pořádně zazářit. Bitky nemá ani cenu zmiňovat (jen snad ta holčičí v Tokyu není úplně špatná). Děj je ještě horší než v předchozích dílech, vysvětlení Hanova přežití je hrozná kravina (přísahám, že jestli se ukáže, že tý nehodě byl přítomen ještě někdo další, tak už dám regulerně odpad) a celkově to retkonování dělá v timeline docela bordel. Klady jsou asi tři odkazy na spin-off Hobbse a Shawa a potitulková scéna (což je zároveň nejlepší scéna filmu). Jen pro moji slabost k sérii jdu na 70% a slabší 4*, ale jinak se jedná vedle trojky o neslabší díl.

plakát

V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz (2021) 

8. přírůstek do Conjuring universa a 3. do hlavní série. Po informaci, že se tentokrát nevrací Wan nastaly jisté obavy a po zjištění jeho náhradníka potom rovnou docela strach, protože jeho předchozí příspěvek La Llorona byl dost slabý film. Výsledek je nakonec lepší než jsem očekával a bez problému to dotáhne na třetí místo v rámci série, problém nastává ve chvíli, kdy kromě prvního dvou dílů hlavní série se bavíme ve směs o podprůměrech (Annabel, Sestra a La Llorona), průměrech (Annabel 3) a jednom velmi slušném nadprůměru na úrovni tohoto filmu (Annabelle 2: Zrození zla). Kdo čeká lekačky, tak může čekat dál, sice tam jsou, ale Chavez je neumí prodat a navíc je dost často ohlásí dopředu. Ani by mi nevadil úkrok směrem k Satanistické detektivce, kdyby se prvních 40 minut nezabývalo posenutím a na tu detektivku potom jaksi nezbyl čas a i ona je podaná dosti nijace + tomu chybí nějaký záporák. Příběh sám o sobě je ale opravdu zajímaví a má v sobě několik fajn nápadů a s lepší režií by to mohlo bát vrazně lepší. Takhle to hodně tahají jako vždy skvělí Farmiga a Wilson v hlavních rolích + v malé ale klíčové roli John Noble a celkově je cast velmi sympatický. Takže nakonec bych to viděl na slušných 70% a 4 bych se vůbec nebránil, ale prosím někoho lepšího na režii (David Sandberg nebo lépe Leigh Whannell) a třeba konečně využít to jejich muzeum a nějak exponát, protože jestli zase vytáhnou ten "slavnější" případ, tak bude zase strašidený dům, ale třeba Bílé Paní na hřbitově v Connecticutu bych se nebránil.

plakát

Wonder Woman 1984 (2020) 

Jak já se těšil, že alespoň jeden film tenhle rok opravdu výjde a jednička byla fajn, ale tohle mě dost zklamalo. Většinou jsem ochotný přejít u filmu ty berličky, které posouvají děj, ale tady to hrozně mlátilo do obličeje (stejně to bylo i u BvS) a to může bejt Gadot sexy jak chce (a tady je sakra sexy), tak to nezachrání. Zdaleka nejlepší je Kristen Wiig a její Cheetah a proto je dosti smutné, že kdyby se ta postava z filmu vystřihla, tak to ději absolutně neublíží - celý film není budovaný nějaký konflikt a po hodině a půl si někdo vzpomene, že by měla bejt na konci bitka, takže se postavy dostanou na místo, kde reálně minimálně Barbara bejt nemusí. A pak Cheetah dostane svých pět minut (doslova). Chris Pine zase super, ale je tam kvůli komedii a pro jednu konkrétní scénu, která se ale dala udělat i jinak, takže je další zbytěčná složka. Scéna z obchoďáku je jak uvod ze Supermana 3 a to má k pochvale hodně daleko. Pedro Pascal se podle mě vsadil s Patty Jenkins jak moc dokáže přehrávat a chtěl za každou cenu vyhrát (ale zábavný je). Hans je zase držák, ale neodpustím si, že zase recykloval a tentokrát se to ani nesnažil skrývat - ještě pochopím že použil Batmanovský motiv z BvS (pořád je to stejný svět), ale že regulerně použije hudbu z Tenké červené linie a ani to neskrývá je trochu moc. Zatím 5/10, po dalším shlednutí bych mohl jít i výš.

plakát

Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 

Nikdy jsem nechápal tu potřebu tvůrců nějaké díly v sériích ignorovat, vlastně až do shlédnutí tohohle filmu. John Moore to udělal osobní a já při sledování jsem cítil jak ve mě něco umřelo. Všechno bylo špatně, Willis znuděnej a nesympatickej nehrál rozhodně toho McClanea, Courtney je asi ta nejhorší možná volba na syna hlavního hrdiny, záporáci stojí potom za vyliš prdel a ten zvrat jde odhadnout dlouho dopředu, akce nezáživna a v posledním úseku filmu vyloženě dementní s dementní zápletku s Černobylem a plynem co odstraňuje radiaci. Vlastně tohle je ten počátek zbyteku Willisovi kariéry, kdy hraje znuděný hovado, co filmem většinou je po herecké stránce projde a tím to hasne. Die Hard je moje vůbec nejoblíbenější akční série a sledovat jak hluboko klesla za přispění hlavní hvězdy mě bolí i po letech. A proč jedna hvězda? Za dabing Alexeje Pyška, který absolutně ignoroval originál a nadaboval to tak jak má Willise už za ty léta prokouklýho.

plakát

Saw 3D (2010) 

Tak v roce 2010 měla dojit na konec cesty další dlouhověká hororová série a stejně jako i ty ostatní, tak si vybrala svojí nejslabší chvilku. Na začátku byl příslib ukončení příběhu Johna Kramera alias Jigsawa, dokonce se podařilo překecat k účasti Caryho Elwese, který absentoval od prvního dílu. Takže co by se mohlo pokazit? Docela dost. Film trpí tím, že museli zmastit nejspíš dva díly dohromady. Hlavní "hráč" tedy vůbec nesouvisí s hlavní dějovou linkou a jedná se tedy o random blbce co lhal o tom, že prošel pastí. A to je další problém tohohle dílu, všechny postavy co hrají jsou dost nesympatické existence, navíc hrozně hloupé, takže člověk nemá komu fandit (tímhle předchozí díly netrpěly). Díky této zbytečné hlavní zápletce je do pozadí odsunutá ta skutečně hlavní linka a ton hon Hoffmana a Kramerovu manželku. I tady je to hrozně zkratkovité a Hoffman tady působí už zbytečně jako mix Copperfielda a bratrance Johna Wicka - kdy je v krátkém časové úseku schopný přichystat několik různých pastí na různých místech, pomstu poldovi, o kterém jsme doteď neslyšeli a nakonec absolutně bez problému zredukovat celou policejní stanici na nulu. A samotná hlavní hvězda Jigsaw? Ve svém finálním aktu je zredukovaný na zbytečné pidicameo a velký návrat Dr. Gordona je jenom vábnička, protože jeho role asi o 30 vteřin delší než Jigsawova. Ale těch poslední 5 minut, kdy si celá série do sebe zapadne a mi zjistíme to co se tušilo už od druhého dílu, toho dost vynahradí. Ale nezbavíte se pocitu, že těch 5 minut měl být celý film.

plakát

Mumie: Hrob Dračího císaře (2008) 

Hodnocení:obsazení 6/10, hudba 3/10, režie 3/10, scénář 5/10. Takže kde začít - třeba obsazení - Brendan Fraser je v roli Ricka opět vynikající, to bohužel nejde říct o Marii Bello, která nedokázala předčit vynikající Rachel Weisz. Luke Ford za až tak špatný není, ale scénář mu nedovoluje se předvést. John Hannah je v tomto filmu jenom omylem, protože postava Jonathana je pro děj nedůležitá. Jet Li a Michelle Yeoh jsou silně nevyužiti. Hudba je taky oproti 1 a 2 slabá a nevýrazná. Režie je příšerná - Rob Cohen není režisér velkofilmů, akční scény jsou nudné a digitálních triků je používáno až moc. celkem: Film mohl být jedním z nejlepších filmů roku, ale bohužel se předveld už v trailerech.