Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (9)

plakát

Světová válka Z (2013) 

Pokud někdy bude zombie apokalypsa, takhle to pravděpodobně začne. Propracovaný, ne-klišovitý, globálně pojatý zombie survival, který neztrácí tempo až do komorněji laděného konce. Celý film je vyvážený, rodinná linka nevyčnívá a působí jako přirozená součást příběhu, který tím získává přesně na té správné dávce emocionální zaujatosti. Stojí za to vidět už jen kvůli jeruzalemské části, která je dokonalost sama.

plakát

Oculus (2013) 

Zajímavé zpracování originálního nápadu - starobylé prokleté zrcadlo kontra moderní kamery. Film samotný už je bohužel slabší, způsob vyprávění moc dobře nefunguje a konec je velice dobře odhadnutelný předem. Přesto, dívat se na to dá, úvodní vysvětlování "jak tu věc porazíme" je důmyslné a Karen Gillan je jednoduše nádherná.

plakát

American Mary (2012) 

Přijde mi, jako by se někdo vloupal Chucku Palahniukovi domů, ukradnul mu rozpracovaný syžet nové knížky a pak podle toho narychlo spíchnul film. Bohužel, Chuck stihnul trochu propracovat jenom začátek a samotnou pointu, takže zbytek filmu je nudný, nelogický a dialogy prakticky neexistují.Má mě šokovat, že unuděné holky chtějí vypadat jako succuby nebo že si někdo nechá rozříznout jazyk? To mě spíš šokuje naivita tvůrců, kteří si představují, že si profesor jen tak pozve studentku na večírek, zdroguje jí, znásilní a pak vedle ní klidně usne.

plakát

Insidious (2010) 

Trochu pomalejší rozjezd v tomto případě není na škodu - Wan budovat atmosféru rozhodně umí a za jeho nejsilnější stránku považuji právě zdánlivě normální scény, které se v zlomku vteřiny zvrtnou. Až do finále s astrální projekcí je to výborně zrežírovaný horor s vcelku originálně pojatým námětem. Bohužel, právě ve finále ztratí dech a veškerou šťávu - "astrální posáž" chvílemi připomínala nezdařené pokračování Noční můry z Elm Street. Škoda nevyužitého potenciálu. A závěrečný "zvrat" si zaslouží vystřihnout.

plakát

V/H/S (2012) 

Mám rád found footage žánr. V/H/S na mě proto působilo trochu jako zjevení - i přez vcelku nenápadité pointy jednotlivých dílů. Rámující příběh dělá to co se od něj vyžaduje - rámuje ostatní, takže ani nevadí že je vlastně o ničem. Jedno přeběhnutí naháče mi ke spokojenosti docela stačilo. Hned první příběh je geniálně pojatý a jakmile se objeví kočko-upírko-succuba přestávám dýchat a jenom pohybuju hlavou, jak se snažím vykouknoutl zpoza té postele. Second honeymoon je celkově slabší, přesto některé scény stojí za to. Poslední záběry s pointou bych úplně vypustil a nechal otevřené kdo a proč. Třetí příběh by byl vcelku tuctový, kdyby nestál na "found footage zlatém dole" - zobrazení monstra. Tohle mělo někoho napadnout už dřív a pořádně to využít v delší stopáži. Čtvrtý - videochat je můj oblíbený. Zajímavé zpracování a využití formátu, hodně realistické, spousta mrazivých scén, zajímavá pointa. Takhle má vypadat found footage kraťas.V pátém příběhu už máme zase klasický vytrikovaný strašidelný dům, který ale prostě s rozklapanou kamerou funguje. Celkově bomba a důstojný reprezentant tohoto žánru.

plakát

Vlčí bouda (1986) 

Zajímavý film, který si s přihlédnutím k době svého vzniku označení horor určitě zaslouží. Je to pro mě trochu srdcová záležitost - ukazuje všechno dobré i špatné v české produkci své doby. Neherecké výkony, lehce úsměvné rádobyhororové scény a typicky české buranství se dohromady (hlavně díky dobré režii) spojují v příjemné mrazení za které určitě nemůže jenom všudypřítomný sníh. Akorát škoda, že toho psa nesežrali.

plakát

Man Thing (2005) 

Už v prvních minutách se dočkáme umělých prsou notně postříkaných... krví. Hned nato přijíždí drsňácky správňácký šerif ("Pokud někdo poruší zákon, ´du po něm"), začínají dialogy o ničem, šablonovité chování a protirasistická/ekologická agitka. Naprosto zbytečný "horor", kterému se nedaří vybudovat ani náznak napětí a za hudbu by zasloužil utopit ve filtrovaně nasvícené bažině. Next!

plakát

Carrie (2013) 

Mám rád Kinga a miluju originální film. Nejenom že remake ztratil cestou 90% atmosféry a obě koule, navíc nám hlavní herečka dorostla do krásy a všeobecný šukéznosti, takže jí zkrátka ten osud šikanované chudinky nejde dost dobře uvěřit. Na tuhle holku stáli frontu už na základce a je úplně jedno, jakou má matku, co si myslela a jestli vůbec myslela. A že vlastně neumí ani moc hrát. Takže jedna * z nostalgie a za jako vždy nepřekonatelnou Julii Moore v netypické roli.

plakát

V zajetí démonů (2013) 

"miss me?" Od první scény perfektně vyprávěný příběh o démony zamořeném domě, posedlosti, hračkách nevhodných pro děti a manželské dvojici detektivů paranormálních jevů. Řemeslně dokonale natočený příběh, jemuž podobných existují tisíce, funguje znovu jenom díky brilantně ukočírovanému příběhu, solidním hereckým výkonům a hlavně zvláštní "civilnosti" podání - přestože všude běhají duchové a děcka lítají po pokoji, režisér to dokáže podat uvěřitelným způsobem. Žádné pomalu budované napětí - prostě je shodím z postele a pak je praštím po hlavě skříní. A ono to přitom funguje po všech stránkách - i ty jednotlivé příběhové linie se prolínají zcela přirozeným, nenásilným způsobem. Takhle by měl vypadat moderní pokus o klasický horor - k dokonalosti už tomu chybí jen trochu originality navíc. Přesto, horor roku 2013, výborný zážitek, jen si příště odpustit tu *spoiler* příšerně přeslazenou objímací rodinnou hromadu na konci.