Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (25)

plakát

Vinnetou - Vinnetou: Nový svět (2016) (epizoda) 

Tvá kanoe bude bude děravá jak ústa staré ženy... Dílo je to v porovnání se starou epikou minimalistické ubylo postav, ale v rámci možnosti mi jejich jednání přijede více prokreslené a motivace mi přijde v porovnání s filmovým originálem hlubší a propracovanější. Film se snaží představit realističtější podobu divokého západu, ale ta se sráží s poetičností májová díla. Oceňuji snahu o rasově věrný casting, dialogy ve skutečné apatčštině a chorvatská krajina je stejně úžasná jako v původních filmech. Přijde mi, že rozuzlení filmu je tak trochu deus ex machina, což je při té délce filmu škoda.

plakát

Sanitka 2 (2013) (seriál) 

Pár dobrých scén tam je, ale celkově to nemá na dobrý český seriálový průměr. Plochost postav, slabé dialogy opsané oslí můstky. Zajímavé na tom je, že normalizační Sanitka byla k systému kritičtější než její následnice.

plakát

Titanic - krev a ocel (2012) (seriál) 

Pátý díl: Seriál překračuje téma stavby slavné lodi. Objevují se všechny zásadní otázky Irska 19. staletí od dělnické otázky přes, diskriminaci Irů po postavení žen. Takhle má vypadat historický seriál seriál o Evropě 19. století.

plakát

Dějiny rasismu (2007) (seriál) 

V prvním díle se zabývá otrokářstvím, které rasy vytvořilo. Zjistíte, že Aristoteles a Kant byli rasisté, a že Španělé si nebyli jistí zda jsou indiáni lidé. Druhý díl se zabývá vědeckým rasizmem (od Darvina přes eugeniku k ospravedlnění různých genocíd a holokaustu) a zrozením konceptu podřadných ras (či národů, etnických skupin, jak chcete). Třetí díl je o dějinách afroameričanů (rasové nepokoje, lynčování), kolonizaci Afriky a jejím průběhu a důsledcích.

plakát

Bitva o Falklandy aneb jak jsem vyhrál válku (1992) (TV film) 

Realistický film o přípravách na bitvu a jejím průběhu a neslavném závěru. Film v podstatě končí kapitulací britské posádky v Port Stanley, takže žádné velké bojouvé akce nečekejte. Film je navíc plný suchého britského humoru a tak ve mě i po letech zanechal silný dojem, přesto že jde spíše o konverzační zaležitost.

plakát

Reportéři v akci (2009) (pořad) 

Aktuální autorský cestopisný dokument s krizových míst současnosti.

plakát

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě (2010) (seriál) 

Tak takhle se to dělá špičkový válečný dokument nové díly odhalují mnohé "zapomenuté" bitvy (Ržev, Kijev, Poznaň, Mandžusko...). Příval faktických informací je podán v atraktivním vizuálním balení a dokument navíc neuhýbá před dříve problematickými tématy (ano, sovětští vojáci v Německu loupili a znásilňovali; ano, existovali zadržovací jednotky NKVD; ano Stalinova neústupnost nás stála 700 000 vojáků u Kijeva atd...) Dokonce jsou zmiňováni také někteří významní přeběhlíci. Rozhodně stojí za to zjistit co všechno se dělo na východní frontě.

plakát

1942 (2012) 

Takhle se dělají historické filmy! Neznám film který by věrněji vykresloval rozpad společnosti, boj o jídlo, brutalitu okupantů i vlastních lidí... Zapomenutá čínsko-japonská válka, konečně (z části) našla důstojné zpracování.

plakát

Šifra mistra Leonarda (2006) 

Knihu jsem nečetl a tak jsem neměl s čím srovnávat, nicméně cesta vlakem mi při sledování tohoto filmu skvěle uběhla a bavil jsem se. Vynikající béčkový snímek s osvěžujícími a provokativními narážkami na realitu.

plakát

Bible (2013) (seriál) 

K této adaptaci byly vybrány příběhy, které nejsouproblematické a také tisíckrát převyprávěné. Z hlediska vizualních efektů to, ale určitě nastavuje vyšší laďku pro křesťanskou tvorbu. Nicméně já se nudil tak, že si radši přečtu knížku. :)