Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Psychopat s tváří zjizveného šaška, král chaosu a nespoutanosti a jeho protivníkem je Batman, to vše je zaobalené nádechem atmosféry Nelítostného souboje, který přináší těžká rozhodnutí. Pro mě rigorózně nejlepší film.

Schindlerův seznam

Schindlerův seznam (1993)

Co si budeme povídat, kdyby tomu Steven Spielberg nedal uměleckou hodnotu, tak by to byl pouze neotesaný film, který vypovídá o zvěrstvech za druhé světové války, takhle ale vznikl pomník, který dodnes budem mrazit a nenechá člověka chladným. Trio Neeson, Kingsley a Fiennes podalo nezapomenutelné výkony, Janusz Kaminski a John Williams kongeniálně umocnili atmosféru, libí se mi tu několik spojovacích prvků (svíčka - komín vlaku, červené šaty holčičky, zapalovač atd.). Každý, kdo se podílel na vzniku filmu, vydal ze sebe maximum a zaslouží si respekt. Každé zhlednutí tohoto díla mě emočně zdevastuje, proto jsem ho zařadil do své TOP 10.

Dunkerk

Dunkerk (2017)

Viděno v IMAX Flora 20. 7. 2017. Je to opravdu strhující podívaná plná audiovizuálních orgií, které po stránce kameramanské lahodí oku a které jsou vhodně sestříhány, aby vytvořily napínavý řetězec všech dějových linií. Libí se mi také, že Nolan použil opravdová letadla a lodě. Skoro jsem nedýchal, když byl ve filmu záběr na Spitfire, který přelétává pláž v Dunkirku. Nečekejte válečné scény á la Zachraňte vojína Ryana, spíše se připravte na umírněnější vřavu, ale o to víc vyexponovanou na dřeň. Nolan je opravdu geniální filmař, stejně jako byl třeba Kubrick.

Kmotr

Kmotr (1972)

Jeden z vrcholů filmařiny, preciznost po všech stránkách, všichni herci hrají jak o život. Atmosféra filmu mě naprosto pohltila. Gordon Willis byl mistr kamery, ale hodně nedoceněný. Nino Rota vše umocnil nesmrtelnou hudbou. Nejlepší mafiánský film a možná i nejlepší trilogie všech dob. Bravo!

Nelítostný souboj

Nelítostný souboj (1995)

Nejlepší kriminální drama. Vrcholný souboj dvou postav a hlavně hereckých es, kteří stojí proti sobě, mají k sobě úctu a respekt, ale když půjde do tuhého, tak nikdo z nich nebude vahát toho druhého zabít. Michael Mann vytvořil pohlcující atmosféru se správnou špetkou adrenalinu, Dante Spinotti je mistr tmavých odstínů (hlavně modrá, zelené a šedá barva), výborná hudba, zejména dobře zvolený soundtrack - Moby - God moving over the face of the waters.

Nespoutaný Django

Nespoutaný Django (2012)

Tarantinova pocta westernům se mimořádně vydařila. Skvělý výběr lokací, hudby a hlavně herců. Christoph Waltz opět koncertuje (skvělá vyřídilka, znalost jazyků, dikce apod.), aby ne, ta role je mu šita přímo na tělo, DiCaprio si vystřihl pro něho neobvyklou postavu, ale poradil si s ní dobře, Jamie Foxx se připomněl, že ještě pořád má co nabídnout. Výborné přestřelky, které jsou sice brutální, ale o to více autentické, nepůsobí groteskně, jinak tu hlavně dominují vybroušené dialogy, zapálená režie a také přesná kamera, která dokresluje atmosféru. Tenhle film mě prostě vždy královsky pobaví.

Tahle země není pro starý

Tahle země není pro starý (2007)

Typický coenovský thriller. Javier Bardem vytvořil jednoho z nejzajímavějších záporáků, takového nekompromisního a hladného zabíjáka, líbily se mi jeho cynické rozhovory s potenciálními obětmi, např. s tím pumpařem. Josh Brolin se stal takovým novodobým prototypem civilního drsňáka, T. L. Jones si vystřihl roli klidného a zkušeného policisty, takové role jsou pro něj jak dělané. Scénář je propracovaný, vše do sebe zapadá, nechybí jedinečná atmosféra s takovým decentním dávkováním napětí a akce. Technická stránka je výborná, hlavně zvuk a střih. Roger Deakins ten se musel narodit s kamerou v ruce, kouzlí nádherné záběry. Carter Burwell vytvořil takovou chladnou a temnou hudbu, která sedne k westernovému Texasu. Tento film jsem viděl několikrát, tak jsem si ho dal do oblíbených, opravdová lahůdka, která mě neomrzí.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Živelný Jack Nicholson, který nazapomenutelně bojuje proti systému, hlavně tedy proti potvoře v podobně odtažité vrchní sestry. K tomu parta cvoků, kteří se hádají a diskutují o svých problémech. Nesmím opomenout náčelníka Bromdena a ovocnou žvýkačku. Miloš Forman exceluje na malém prostoru a poradil si se scénářem znamenitě. Zajímavá je i psychedelická hudba ve které je i kus naděje. Příběh je syrový, ale najdou se v něm i vtipné momenty, působí to rovnovážně asi tak, jak to bývá i v životě. Velký film, který šokuje, zamrazí, pobaví a třeba i rozpláče.

Pojistka smrti

Pojistka smrti (1944)

Absolutní femme fatale, promyšlená zápletka a pohlcující atmosféra. Možná nejlepší noir.