Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Zajímavosti k filmům (13)

Bratři

Bratři (2023)

V historii udělování Českých lvů se jedná o první snímek, který zvítězil v kategorii Nejlepší film, aniž by uspěl v jakékoliv jiné kategorii.

Notting Hill

Notting Hill (1999)

Ve filmu se odehrává noční scéna v zahradě, kdy Anna (Julia Roberts) a William (Hugh Grant) přelézají plot. Anna ho přeleze snadno, William s obtížemi. Podobnou scénu můžeme vidět i v pozdějším filmu Prime (2005), kde David (Bryan Greenberg) přelézá plot a potom otevře vrátka fotografce Rafi (Uma Thurman).

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Scéna: „Hledáš někoho, soudruhu?“ nebyla původně ve scénáři, vznikla z nápadu Miroslava Donutila (Šebek) a Boleslava Polívky (Václav), kteří byli s divadlem Husa na provázku na zájezdu v Estonsku a jejich tlumočník se rusky zeptal zdejšího starce, zda neví, kde je tu divadlo, ale do otázky právě vložil slovo soudruh, načež ho stařec praštil holí.

Klíč

Klíč (1971)

Ve filmu jsou pro dramatičnost ukázány popravy gilotinou, což je chyba. Gestapo začalo používat gilotinu až od 5. 4. 1943. Děj filmu se odehrává v roce 1942, kdy popravy byly vykonávány zastřelením na Kobyliské střelnici.

Lansky: Příběh mafie

Lansky: Příběh mafie (2021)

Postava gangstera Meyera Lanskyho (Harvey Keitel) se objevila i ve filmu Bugsy (1991), kde ji ztvárnil Ben Kingsley. Paradoxem je, že si v tomto filmu zahrál také Harvey Keitel, který hrál jiného gangstera, a to Mickeyho Cohena.

Trumbo

Trumbo (2015)

Období, kdy se umělci objevili na černé listině kvůli politické orientaci, se nazývá „mccarthismus“ (podle senátora Josepha Mccarthyho).

Matiné

Matiné (1993)

Pojem „matiné“ pochází z francouzštiny. Označují se tak divadelní představení či jiné kulturní akce konané zpravidla dopoledne.

Umučení Krista

Umučení Krista (2004)

Kristus (Jim Caviezel) nese ve filmu celý kříž, ale správně by měl nést pouze patibulum, tedy příčné břevno.

Reklama