Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Captain America: Občanská válka

Captain America: Občanská válka (2016)

Konflikt probíhá trochu jinak než jsem si asi představoval (klasický problém větších eventů v MCU), ale pro potřeby filmu fungoval naprosto dokonale. Záporák překvapivě funkční, motivací uvěřitelný chlápek, kterému došlo, že Avengers nezničí sám. Je to zarážející, ale většině řadových záporáků prostě tohle nikdy nedojde. Russoovi si navíc stejně jako ve Winter Soldierovi s přehledem dávají veškeré akční sekvence, které nenudí a mají nápad. Scéna na letišti je tak třešničkou na dortu, kterou i v roce 2022 překoná jen minimum podobných konfliktů. Každá postava dostává svůj adekvátní prostor, humor sedí na jedničku a uvedení Spideyho a Black Panthera bylo epesní. To všechno je důvodem, proč mám Civil War v MCU na prvním místě. Nehledě na Endgame a všechny díly Avengers - tohle je nedoceněná srdcovka. #TeamIronMan

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Dlouhá léta jsem se tomu vyhýbal a zřejmě to bylo jen dobře. V té době bych Forresta určitě neocenil. Povedlo se totiž najít naprosto jedinečný balanc mezi tklivým příběhem lidské bytosti a neuvěřitelnou náloží „humorných" situací, kdy se člověk několik minut v kuse směje. Při každé další projekci, při každém dalším roku, který vám spadne na záda navíc najdete něco, co vám je najednou osobnostně blíže než o několik let zpátky. A to není vůbec lehké... Pro mě jednoznačně nejlepší role Toma Hankse - a že těch kvalitních má požehnaně.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)

Poslední křížová výprava je pro mě tím nejlepším dobrodružným filmem vůbec. Akce i hudba je dokonalá, navíc tady funguje opravdu všechno. Nejvíce však vyčnívá chemie mezi Fordem a Connerym, která je jednoduše libová. Otec a syn Jonesovi jsou totiž naprosto nezapomenutelní a je věčná škoda, že společně dostali prostor jen ve třetím díle. Příběh výborně šlape a nacistické Německo na pozadí tvoří skvělou kulisu pro putování za Svatým grálem. Mezi nezapomenutelné scény patří například krysy, hořící sídlo, pálení knih, vzducholoď, tank vs Indy, nebo celá finální sekvence z půlměsíce. V podstatě tedy prakticky všechno. Třetí Indy je za mě jednoznačně nejvybroušenějším snímkem z celé série. Dobyvatelé ztracené archy jsou také dokonalí, ale ne tolik. Kdyby bylo podobných filmů více, vůbec bych se nezlobil. Lovci pokladů jsou sice relativně fajn, ale to je málo. Snad se povede Uncharted, nebo aspoň nějaká Tomb Rider.

Kingsman: Tajná služba

Kingsman: Tajná služba (2014)

Tak to si nechám líbit! Perfektní casting (Egerton je frajer - člověk mu tu princeznu fakt přeje), a celkově velmi funkční svět tajné organizace a jejího vnitřního řádu. Jmenovitě bych rád vypíchl výběr kandidátů, kostel nebo naprosto delikátní ohňostroj. Je to bizarní, ujeté a šílené? Ano, ale je to sakra dokonalé! Jeden z těch filmů, které za týden můžete vidět klidně pětkrát, a pořád nemáte dost (otestováno a potvrzeno).

Král Artuš: Legenda o meči

Král Artuš: Legenda o meči (2017)

Očekávání byla minimální a výsledek? Největší překvapení letošního roku. Ritchie opět jede na své vlastní vlně a tentokrát perfektně kombinuje artušovskou legendu s temnou fantasy britských končin. Na pohled delikátní záležitost, kterou navíc skvěle podtrhuje Pembertonův soundtrack vycházející z britské kultury a testosteronem nabité dynamiky celého filmu (The Devil and Huntsman - lahůdka). Hunnam je i přes svůj věk vycházející sympaťák (vousy mu svědčí) a Law pokračuje ve svém zažitém mistrovství. Příběh potěší všechny milovníky středověké fantastiky a rozhodně neurazí - nevím na čem ti amíci jedou, ale jejich hodnocení považuji za ztrátu zdravého rozumu... Logan je z mé strany překvapivě překonán a já pocítil takovou radost, jakou jsem měl naposledy u Kingsmanů, nebo Civil War.

Shrek

Shrek (2001)

Shrek je ukázkovým případem toho, jak perfektně se dá natočit animovaný film, který budou zbožňovat děti i rodiče. Velmi příjemný příběh zabalený do pohádkového světa je plný mnoha odkazů, perfektní animace i prokreslených postav. Lord Farquaad je parádní zápornou postavou, pábitelský oslík jakbysmet a na Dulock se snad nedá zapomenout. Ostatně jako na celý snímek, který je naprosto geniální soundtrack (stojím si za tím, že je lepší než všemi opěvovaní Strážci Galaxie). Kupříkladu Smash Mouth od All Star z úvodní sekvence, či openingu filmu si poslechnu s chutí kdykoliv. A kdo se tváří kysele, ten ať jde do prde...háje!