Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Fantasy

Oblíbené filmy (10)

Samotáři

Samotáři (2000)

Nadupaný scénář, skvělé herecké výkony a hudba stvořili jeden z nejlepších českých filmů posledních dvou dekád. Jednotlivé postavy jsou až karikaturami svých charakterů, takže se rozhodně musí brát z nadhledem. Hlavní hvězdou je samozřejmě hláškující Jiří Macháček, který většinu pozornosti strhává na sebe. Ale vynikající jsou i vedlejší postavy, mě třeba fascinovala Hana Maciuchová. Oceňuju, že se jedná o film ze současnosti. Poslední léta člověk skoro získal pocit, že umíme točit jen filmy z války nebo dob komunismu. Samotáři ukazují, že ne, a to je dobře.

„Marečku, podejte mi pero!“

„Marečku, podejte mi pero!“ (1976)

Jeden z nejgeniálnějších českých filmů, který nikdy nezestárne. Každá věta tohoto skvostu české komedia je přesně na svém místě. S+S prostě opět potvrdili svoji extratřídu a převálcovali oba předchůdce z 30. let.

Poslední skaut

Poslední skaut (1991)

Nikdo tě nemá rád. Každej tě nenávidí. Stejně to posereš. Usměj se čuráku.

Na samotě u lesa

Na samotě u lesa (1976)

Trochu poetičtější film než (skoro se mi chce říct bláznivá) ve stejném roce natočená komedie Marečku, podejte mi pero. Přesto je plná nesmrtelných hlášek a smát se budete od začátku do konce. Evergreen (zcela po právu) českých televizí se jen tak neokouká (zvlášť tu historku o vodníkovi si budete chtít poslechnout ještě alespoň jednou).

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Kdybych si mohl vybrat, tak bych Oskara dal spíš Vesničce střediskové než Koljovi. Vrchol české filmové tvorby osmdesátých let a jeden z nejlepších českých filmů vůbec. Kromě vynikajícího scénáře pana Svěráka a režie pana Menzela filmu pomáhá skvělé obsazení československou hereckou elitou. Nevidět tento film je prostě společenský lapsus.

Rozpuštěný a vypuštěný

Rozpuštěný a vypuštěný (1984)

Trochu slabší než originální divadelní hra, přesto i zde většina hlášek funguje a objevují se i některé nové. Trochu topornější Marek Brodský, mi na rozdíl od některých, zde vyloženě sedí a Jiří Zahajský, jako jeho mentor inspektor Trachta filmu vyloženě vévodí (mimochodem přes spoustu rolí taky trochu opomíjený herec).

Kulový blesk

Kulový blesk (1978)

Až se mi nechce věřit, kolik vynikajících hlášek původem z Kulového blesku je mezi prostým lidem v oběhu. A po každém novém shlédnutí objevím další. A to už je rozhodně směroplatný.