Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Obsahy (4)

O Mistru Hanušovi

O Mistru Hanušovi (1976)

Jeden ze čtyř animovaných filmů na motivy staropražských legend, které si u Studia Jiřího Trnky objednala v polovině 70. let západoněmecká televize SDR. Vypráví příběh o vzniku pražského orloje a zkáze jejího tvůrce. Loutkový film je rámován pohledem na klasickou rytinu Prahy z rukou Václava Hollara a epilog tvoří záběr kamery na skutečný orloj v dnešní době. Loutky a pozadí vyrobila výtvarnice Milada Kučerová, animaci a režii měl na starosti zkušený Garik Seko.

Pohlednice z Prahy

Pohlednice z Prahy (1968)

Kombinovaný krátkometrážní snímek, kde se střídají kreslené a hrané pasáže, je holdem kráse Prahy a líčí okouzlení turisty v podání samotného režiséra, který přiletí letadlem a navštíví místní pamětihodnosti. Film podkresluje hudba Sandra Brugnoliniho, animaci měl na starosti Břetislav Dvořák. Námět, scénář a režie je dílem Pino Zace.

Hotell E

Hotell E (1992)

Surrealistická obrazová orgie, které předchází dva prology, zobrazuje svět stylizovaný do dvou hotelových pokojů. Optimistický, až kýčovitě maloměšťácky poklidný barevný pokoj s unuděnými hosty ubíjejícími čas golfem a bezstarostným konzumem je oddělen dveřmi od tmavého pokoje s velkým kulatým stolem, který má symbolizovat "beztřídní" společnost stejně chudých lidí vystavených stálému nedostatku, nervozitě a nebezpečí. Průhledná alegorie na existenci a vztah konzumní západní společnosti a komunistických zemí bez tržní ekonomiky je ozvláštněna kombinací různých výtvarných stylů a technik od abstrakce po popart s využitím prvků americké klasické animované grotesky. Nejslavnější film Priita Pärna, díky kterému estonský animátor definitivně pronikl mezi elitu světové animace.

Ubohý pan Kufalt

Ubohý pan Kufalt (1981) (TV film)

Televizní dramatizace stejnojmenného románu Hanse Fallady. Jeho tragickým hrdinou je účetní falešně obviněný ze zpronevěry. Přes svoji nevinu je odsouzen a když po několika letech vyjde z vězení, je z něj zatrpklý muž odhodlaný odhodit dřívější morální zábrany a vzít si od společnosti vše, co mu vzala. V Německu 30. let zuří hospodářská krize a pro bývalého trestance je zdánlivě nemožné vybudovat si novou kariéru. Pan Kufalt nastoupí do firmy, která zaměstnává za žebráckou mzdu propuštěné vězně a čeká na svou příležitost. Využije citů firemní sekretářky v podání Ivy Janžurové a rozehraje riskantní hru...

Reklama