Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Romantický
  • Krimi
  • Pohádka

Oblíbené filmy (10)

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Když mě někdo o půlnoci vzbudí a zeptá se, jaký je můj nejoblíbenější film, určitě řeknu Přelet nad kukaččím hnízdem. Viděla jsem ho snad 20x a pokaždé se mi líbí víc a víc, je tam silný příběh, fantastická hudba (hra na pilu skvěle dokresluje prostředí "cvokárny"), řekla bych nadpřirozené herecké výkony všech, skvělá režie a geniální, děsně silný konec. A Nicholson má spoustu skvělých rolí, ale pro roli McMurphyho se narodil a tento výkon už nikdy nemůže překonat.

Rain Man

Rain Man (1988)

Je jen málo filmů, o kterých mohu říct, že se mi líbí při každém shlédnutí víc a víc, ale tenhle k nim rozhodně patří. Fantasticky napsané, autista v podání Dustina neuvěřitelně přesný a totéž musím napsat i o Charliem Toma Cruise - perfektně zahrané, ten jeho boj s Raymondovou "paličatostí", to jak se ho neustále snažil přesvědčovat, vysvětlovat a nakonec rezignoval a přistoupil na jeho pravidla, ano přesné, tak to opravdu je. Na Ameriku neskutečné, jediný kousek sentimentu navíc zde není a ta nádherná a originální hudba, nemám slov.

Mise

Mise (1986)

Je málo takových filmů, které tak berou za srdce. V tomto funguje naprosto všechno, příliš se tam nemluví, ale přesto se nemůžete odtrhnout, to téma má neuvěřitelnou sílu a není tam nic přitažené za uši, kamera je nádherná, herecké výkony skvělé, Irons a de Niro, to je koncert, ale byla by všeho jen polovina, kdyby nebylo nádherné a přímo nadpozemské hudby Ennia Morriconeho. Kdyby nikdy nenapsal nic jiného, pro mě je bůh a akademie tenkrát udělala velkou chybu, že mu nedala sošku, nikdy nebyl a dle mého ani nebude tento soundtrack překonán.

Daleko od hlučícího davu

Daleko od hlučícího davu (1998)

Po nějaké době jsem si musela opět osvěžit paměť a pustit si tuto krásnou adaptaci, kterou ve svém žebříčků řadím na první místo všech dosud shlédnutých BBC miniserií. Málokdy se povede tak věrně převést knihu na filmové plátno a tady se mi snad líbil víc film, než kniha, je-li to vůbec možné. Nádherná výprava, skvělá hudba, krásná příroda, fantastický výběr všech hl. představitelů. Ohromně se mi líbila Paloma Baeza a Nathaniel Parker, ti dva neměli chybu a vykreslili své postavy přesně tak, jak jsem je při čtení knihy viděla. Jonathan Firth jako seržant Troy byl také ohromný, těžké je ztvárnit postavu v podstatě zápornou tak, aby jste v ní našli i klady a on to dokázal a bylo to věrné. Perfektní byl i představitel Boldwooda Nigel Terry, skvěle zahraná netečnost a následně pobláznění, které se vystupňovalo až k šílenství a osobní tragédii. Parker v roli trpělivého milujícího, věrného, obětavého Oaka není jen věčně čekající na svou lásku, ale nebojí se ukázat i vlastní názor, pakliže je správný, i když si tím svou vyvolenou mnohdy popudí proti sobě a riskuje své živobytí. No a Paloma Baeza vystihuje vše, čím románová Bathseba je, tedy krásu, jemnost, inteligenci, tvrdohlavost, povýšenost, ale i pokoru, zamilovanost, zoufalství, oddanost. V průběhu celého filmu je možné sledovat, jak postupně moudří a všemi těmi děsivými skušenostmi roste v dospělou a moudrou ženu, která konečně zjišťuje, že ten jediný "pravý" je jí stále celou tu dobu na blízku. Tato verze je jen o kousek delší než její předchůdce z roku 67, ale přesto se jí podařilo prokreslit jednotlivé charaktery všech postav dle mého naprosto úžasně, na rozdíl od té starší verze, a že to zrovna u Hardyho není nic lehkého.

Obecná škola

Obecná škola (1991)

Jednoduše miluju tenhle film, pro mě je to jednoznačná jednička tandemu otce a syna Svěrákových. Nikde žádné hluché místo, naprosto geniálně napsané, dokonale vykreslená doba, ve které se to odehrává, pravda, nežila jsem v ní, ale působí to na mě ohromně věrně, všechny ty vtípky tak dokonale sedí, žádná křeč. Herecký koncert všech a tím myslím jak ty nejslavnější, jako je Tříska, Hrušínský, Šafránková, Svěrák, tak představitele dětských rolí, kteří jsou opravdu skvělí. Nádherná hudba, kamera, výprava, prostě všechno. Film jsem poprvé viděla v době, kdy se dostal do kin a od té doby jsem ho viděla snad 20x, neokouká se - pro mě dokonalá poetika. Schválně jsem si tu přečetla těch pár kritických komentářů a říkám si, že jejich pisatelé jsou snad z jiné planety.

Bio Ráj

Bio Ráj (1988)

Po letech jsem si musela znovu osvěžit vzpomínku na tento nádherný film a jen jsem si potvrdila, že některé filmy člověk může vidět tisíckrát a neztratí nic ze svého kouzla. Tento k nim rozhodně patří, je to dokonale natočený příběh nabitý láskou a něhou se skvělými hereckými výkony a polovinou úspěchu je přenádherná originální hudba maestra Ennia Morriconeho, která spolu s jeho Misií patří k tomu nejlepšímu, co kdy bylo pro film napsáno. Morricone sice letos konečně dostal svého prvního Oscara za filmovou hudbu, ale měl ho dostat minimálně za tyto dva počiny už kdysi. Nemohu se zbavit pocitu, že tímto letošním udělením se mu Akademie chtěla omluvit.

Králova řeč

Králova řeč (2010)

Toto je film, na který jsem léta čekala a doufala, že Colin Firth někdy nějakou takovou roli dostane, a když se povede i vše okolo, včetně skvělých hereckých výkonů jeho kolegů, scénáře, kamery, výpravy, hudby, je to opravdu lahůdka. Je pravda, že u filmů s Colinem a navíc týkajících se dějin Anglie si vždy ráda "přihodím" o hvězdičku navíc, tady to ale není třeba, protože toto se povedlo bezezbytku. A musím souhlasit s Linkou2, že 2. v. ze 7. symfonie se hodí do závěru skvěle, a když tam pak hodí ještě Beethovenovu 2. v. z Císařského klavírního koncertu, je to doslova nadpozemské. Díky Anglie za tak skvělé kousky!!!!