Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Elitní jednotka

Elitní jednotka (2007)

Jeden z nejlepších filmů týkající se speciálních jednotek - nejedná se o americký hurááfilm, ale o naturalistický dedpresivní pohled na realitu v Brazílii. Bravo!!

Volyň

Volyň (2016)

Polský historický film v řadě ( dal jsem si týden polského filmu ) o neskutečně drsné historii vztahu Poláků vs. Ukrajinců 1939-1945 a který mne utvrzuje,že polská kinematografie nám ujíždí o víc než parník. Reflexe vlastní historie včetně brutalit, která je tady v kratších časových intervalech dávkována šokově ( možná přes čáru stahování z kůže, rozpárání těhotné, zabalení dítěte do snopů slámy a zapálení - nejvíc mne šokovalo že ti lidé neumírali třeba jen zabitím ale i rafinovaným trýzněním.) Polsko je větší, dává víc peněz na podporu kinematografie, ale i tak je mi líto, když srovnám nejdražší český film Lída Baarová ( úplně nejsem nějaký jeho odpůrce ) s dražším polským filmem Město 44 tak to srovnání je naprosto drtivé v neprospěch českého filmu jako celku. A takových historických drahých pecek promakanější po technické stránce mají Poláci několik do roka. ( Běž chlapče běž)

Válečníci

Válečníci (1999)

"Jaký je váš oblíbený film? Warriors" odpověď veterána misí v Bosně Karla Klinovského v rozhovoru pro LN 27.11.2017. Chtěl jsem vědět co to je za film, který se líbí opravdovým účastníkům misí v Bosně. Tak teď to vím stoprocentně!!!! O válce v Jugoslávii člověk četl, slyšel i viděl záběry v televizi, ale až tenhle film mne vtáhl do té hnusné války absolutně. Je to jen tv film , žádná akční jízda, žádné počítačové triky ale naprosto realistický psychologický film, který o válce na Balkáně řekne víc než kdejaký dokument. Miniaturní mínus vidím jen, že jako Čech poznávám ty typicky české ulice, které nejsou moc balkánské. PS: tady se žehrá, že OSN nic nepomohla atd., ale když Amíci pak bombardovali Bělehrad, tak se zase hudrovalo stejně z druhé strany do čeho se to NATO montuje.

Mise

Mise (1986)

Zajímavé téma, perfektní hudba, skvělé herecké výkony, naprosto uchvacující kamera - točeno v divoké Kolumbii kde v té době rozjel bombovou válku pan Escobar a všude běhali levicoví povstalci a pravicové bojůvky . Už za tuhle odvahu dávám pět hvězd, protože exteriéry v tomto filmu předčí všechny dokumentární filmy o Amazonii.

Nedokončený film

Nedokončený film (2010)

Drsné vypovídající, tohle by měli vysílat na školách povinně.

S čerty nejsou žerty

S čerty nejsou žerty (1984)

S čerty nejsou žerty - jedna z nejlépe hodnocených pohádek asi proto, že v sobě skrývá mnoho typicky českých úkazů, které jsou pro zahraniční publikum nepřenosné. Království se slabým panovníkem, zkorumpovaný úředník, hlavní hrdina se zamiluje napoprvé do té nepravé a kladným hrdinou je čert popleta, zatímco v zahraničí je tato nepohádková bytost spojována se satanem jako absolutním zlem. Co postava, tak to excelentní herecký výkon s replikami, které se i po třiceti letech staly klasickými Na svou dobu velice akční choreografie scén díky šermířské skupině, jejichž souboje jsou točeny na jeden záběr. Nejen díky hereckým výkonům ale i dialogům velice vtipné a nadčasově zábavné.

Všichni moji blízcí

Všichni moji blízcí (1999)

Celý film má pomalejší tempo a má jednoduchou dějovou linku, takže by člověk u něj mohl usnout, ale na druhou stranu herecké obsazení, respekt k tématu a samotné osobě pana Wintona by tento film posunul ke třem hvězdám, jenže když člověk shlédne posledních pět minut jako vyvrcholení celého filmu musím přidat další dvě hvězdy. Nikdy se mi u filmu nestalo, že bych brečel, ale tady ta míra dojmutí byla absolutní. Nikdy se mnou emocionálně film nezamával tak jako tento. Přitom to celé vystihuje jednoduchý dialog bartošky s wintonem v autě, kdy se ho ptá, proč to vlastně dělá, že zachraňuje děti. A on odpoví: "Protože to je třeba."

30 minut po půlnoci

30 minut po půlnoci (2012)

Velice dobré, popisné a věrohodné a dle dokumentů na toto téma by se dalo říct i dle skutečnosti. Ovšem scéna kdy komando vstupuje do objektu, kde je Bin Ladin, je dle mého jedna z nejnapínavějích v historii filmu, naprosto dechberoucí - žádná rušivá muzika, žádné kvanta střeliva, žádný křik nebo silácký hlášky , ale dlouhé noční přítmí, šeptání a proklestění si cesty tmou v prachu zvířeném vrtulníky, likvidaci a zajmutí osazenstva, přes zastřelení Usamy až po zajištění výpočetní techniky. Bravo, nikdy jsem v kině nesledoval s otevřenou pusou 30-minutovou scénu aniž bych pípnul .

Operace Silver A

Operace Silver A (2007)

Opravdu jeden z nejlepších filmů co vznikl v posledních letech, škoda, že jen do televize a s tak omezeným rozpočtem, než by si toto téma zasloužilo. Skvělí herci, scénář kamera. Přesto se mi zdá neuctivé, že postava hrdiny bartoše byla vykreslena bohužel jen do scén sukničkaření, ačkoliv pokud si kdo prostuduje jeho zpravodajsou činnost a úspěchy, tak to byl jeden z největších vojenských hrdinů naší země. Pokud se na film podívá někdo, kdo má ponětí o historii tohoto tématu, tak ocení jako já že všichni hrdinové byli vykresleni jako lidé i se svými nešvary, ale pokud se na to podívá člověk s omezenými znalostmi, tak spadne někam do pocitu, že ti hrdinové ze Západního světa opravdu pasují do pozice, které je dehonestovala komunistická propaganda. PS: Pro mne je tento film více vypovídající o dané době než velkofilm Lidice ... PS2 po pěti letech - dávám pět hvězd, protože díky tomuto filmu jsem se začal zajímat o historii paraskupin a přečetl od té doby asi dvacet knih na toto téma.

Nikdy neodvracej zrak

Nikdy neodvracej zrak (2018)

Německý film o moderním malíři Kurtovi jehož život prolíná třicet let historie Německa od nacismu, komunismu až demokracii. Brilantní mx historického vývoje, vztah různých režimů k umění, sexy romantika, "dobrodružné" hledání vlastního malířského stylu a to vše rámováno dramatem, kdy hlavní hrdina se zamiluje do dcery bývalého nacistického lékaře, který zlikvidoval jeho tetu jako rasově nemocnou. Mám rád filmy o historii a vztah k malování, takže mi tři hodiny utekly jako voda. Pro mne asi nejlepší film o malíři, který jsem viděl. Herecké výkony Schillinga a Kocha na jednotku s hvězdičkou. PS: Po stopadesátá musím žehrat jak je česká kinematografie ohromně prudérní ohledně filmové nahoty ve srovnání s okolním světem ( zde naprosto fantastické Paula Beer a Saskia Rosendahl )