Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní

Oblíbené filmy (10)

Vesničko má středisková

Vesničko má středisková (1985)

Naprosto brilantní. Obecně komediální žánr moc nemusím. Ale tohle je čestná vyjímka. Menzel a Svěrák to dokázali napěchovat poetikou i jadrným humorem a utahovat si ze socialistického zřízení. Perfektní reflexe doby, lidí i lidství.

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell (1995)

Sekce 9 bojuje s kriminalitou budoucnosti. Velmi vizionářský film. Geniální anime, skvělá atmosféra, výborně výtvarně zpracované a zanimované, vynikající soundtrack.... Zkrátka pecka, kterou si nemůže žádný milovníky sci-fi a animovaného filmu nechat ujít.

Matrix

Matrix (1999)

Tvůrci dokázali mistrně zpracovat a začlenit inspirační zdroje nejrůznějšího druhu a propojit s vlastními originálními nápady a divákům tak nachystat lákavou mnohavrstevnou podívanou. Vše je detailně rozpitváno a stokrát omleto na četných fanouškovských webech a diskuzních fórech a více se rozepisovat by bylo příslovečným nošením sov do Athén. Jediná věc, která mi na Matrixu vyloženě vadí, je přehypovanost daleko za hranicí kýče. Diverzní akce probíhá v těch nejkůl oblečcích, jaké mohli v Hollywoodu vymyslet. Ale hlavně nenápadně! Na druhou stranu to alespoň lépe kontrastuje se světem za "zrcadlem".

Ghost Dog - Cesta samuraje

Ghost Dog - Cesta samuraje (1999)

Ghost Dog tančí s nedbalou elegancí mezi žánry. Jediné srovnání, které mě napadá, je s Historkami z podsvětí. Ale ukázněně zjednodušené. V podstatě to ani není příběh, ale moc se mi to líbí, pokud bych měl citovat. :-) Dlouho jsem se u gangsterky tolik nenasmál. A rapu je tam jen v podstatě malinko.;-) Perfektní příjemný film, který zařazuji mezi své top.

Baraka - Odysea země

Baraka - Odysea země (1992)

Pro mě svého času zásadní snímek, který ustanovil svůj vlastní žánr dokumentu "člověk / příroda / civilizace / soundtrack". A nastavil laťku hodně vysoko. Skladba audio a vizuální složky je propojena dokonale a soundtrack patří k tomu nejlepšímu, co bylo kdy ve filmové hudbě vytvořeno. Rovněž oceňuji, že autoři jen nechali volně plynout obrazy a nechali už na divákovi, aby si vytvořil svůj vlastní názor. Tedy naprostý opak výrazně aktivistického triptychu xxx-qqatsi, kde se podstatně více tlačí na pilu.