Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 288)

plakát

Schumacher (2021) 

Někde mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale protože je v tom i kus mého mládí, tak zaokrouhluji směrem nahoru.

plakát

Osamělá holubice (1989) (seriál) 

Tahle série nabízí fanouškům Divokého západu velký zážitek. Jsou zde úžasné pasáže, ve kterých zejména Robert Duvall předvádí fantastický herecký výkon, když se k němu přidávají i ostatní herci, hlavně v posledním díle Tommy Lee Jones, má to skutečně koule. V rámci žánru mi nic nechybělo, jsou zde drsní chlapi (a věk jim na tvrdosti nic neubírá), krásný ženský, nádherné přírodní scenérie, skvěle vystavěný příběh a dobře napsané hlavní i vedlejší postavy (Deets, Jake, Pea Eye, Clara). Jen škoda televizního zpracování, na některých scénách se to bohužel podepsalo, zejména ve srovnání s dnešními triky působí některé momenty úsměvně, jak jsou mizerně udělané. Plus bych jinak obsadil Kačera, v jeho případě se casting nepovedl.

plakát

Přestřelka u O.K. Corralu (1957) 

Burt Lancaster a Kirk Douglas excelují v rolích známých osobností Divokého západu, jejich dialogy jsou nejlepšími momenty filmu. Výborná je ústřední píseň filmu, kterou nazpíval Frankie Laine. Pokud bych nějakou postavu ve filmu mohl vynechat, byla by to otravná Kate Fisher, případně bych do její role vybral někoho vhodnějšího.

plakát

Shenandoah (1965) 

Opravdu dobrý protiválečný film, kterému zřetelně dominuje James Stewart jako hlava početné jižanské rodiny. Hlavně ve druhé polovině film skvěle graduje a diváka vůbec nešetří. Silné čtyři hvězdy.

plakát

Záchrana vzácného plemene (1966) 

Film, který je v první řadě o krávách, chybělo mi v něm něco víc, než jen šlechtění „dokonalého“ skotu a mírně sterilní souboj o ruky atraktivní ženy (Maureen O'Hara).

plakát

Noční přepadení (1957) 

Western s hodně pozvolným rozjezdem a dobrým obsazením (James Stewart, Audie Murphy, Dan Duryea), který vrcholí závěrečnou velkou přestřelkou. Díky ní za čtyři hvězdy.

plakát

Vzdálená země (1954) 

James Stewart v pro něj poněkud netypické roli muže, který se stará zásadně jen sám o sebe a odmítá řešit problémy jiných, tedy jen do té doby, než je k tomu okolnostmi donucen.

plakát

Odhalená stopa (1953) 

Podle mého názoru jeden ze slabších westernů Anthonyho Manna, ale možná je to jen můj subjektivní dojem, protože mi nesedly postavy, zejména hledaný Ben v podání Roberta Ryana a vlastně i Janet Leigh v roli ženy, která vůbec neví, co chce. I ta lest se zlatou žílou byla až příliš průhledná, než aby se na ni starouš nechal takhle lacino nachytat.

plakát

Zlomený šíp (1950) 

Hodně zajímavý film o válce s indiány, kde lepší pasáže (jednání o míru, akční scénky) střídají horší (naivní romantické dialogy), ale celkově moc lepších filmů s podobnou tematikou (apačské války) k dispozici není. Jeff Chandler tady v roli náčelníka Cochise chvílemi trochu krade prostor a dominanci Jamesi Stewartovi, oba totiž mají charisma na rozdávání. Za povšimnutí stojí i fakt, že film se v závěru netradičně vymyká z obvyklé westernové šablony.

plakát

Bandolero! (1968) 

James Stewart tentokrát nikoliv jako typicky kladný hrdina. Po celkem solidním úvodu přichází putování za hranicemi, které už mi přišlo trochu zdlouhavé a přineslo příliš nudné pasáže. Na Raquel Welch se moc hezky koukalo, ale postavit na tom celý film je pro mě málo.