Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (1 314)

plakát

Afrika z výšky (2022) (seriál) 

Pohledy z výšky baví. Ukazují svět z jiné perspektivy a ten tak vypadá skoro až panensky krásný. Dívat se však jenom z výšky je stále jen: dívat. Nikoliv poznat. Tady si s tím skvěle poradili a nezapomněli na to hlavní co dělá zemi: lidi. Skrze deseti z nich nám představí jejich svět. Afrika je chudý kontinent, ale zde její obyvatelé spolu a evropskými dokumentaristy dokazují, že i vprostřed bídy kvete naděje.

plakát

Pražský Maigret (2023) (TV film) 

Zajímavý dokument i pro lidi, co se krimi žánru a krimi zprávám spíše vyhýbají. Kriminalista Kalivoda je někdo, o kom slyším prvně a tak je ho poznávám skrze vyprávění historiků, dalšího kriminalisty a ředitele policejního muzea, kteří v dokumentu vystupují. Ti v něm vidí člověka, který je pro českou policii, vyšetřování sériových vražd a dalšího příkladný a nedoceněný. Je-li to tak, je tedy dobře, že se Kalivodovu odkazu dostává prostoru. Komentáře zúčastněných se dobře poslouchají, bývalý šéf kriminální policie je líčen jako příkladný člověk oddaný práci, přátelský k podřízeným, profesionální a slušný i k vyšetřovaným. Člověk dodržující pravidla schopný dosáhnout cíle, jež je jeho posláním více než osobní ambicí. Hůře se poslouchá o tom, jak skoro celý profesní život čelil mocenskému soupeření s StB. Dokument mi přináší ale další zajímavá byť drobná poznání - kameloti v 60. letech vykřikují na ulici ohavně znějící titulky za účelem zvýšení prodeje. Dnes, o 60 let později, kameloti nevyvolávají, ale skoro všechny televizní stanice bezostyšně přeruší film, aby nás přilákali na zprávy podávané senzačním způsobem, po němž prý člověk tolik baží.

plakát

Výzva savan (2021) (TV film) 

Zvířata východoafrických plání a rozlehlé planiny, to je něco, co se neomrzí. Tady navíc obohaceno o pohled na býložravce vs. predátory. Vzniká tak křehká přírodní rovnováha, postavená na jejich vzájemném souboji. Představeni jsou hl. lvi, o něco méně gepardi, levharti, hyeny a šakali. Na druhé straně pak buvolci topi, vodušky kop, gazely, pakoně a další. S malou exkurzí ke gorilám a šimpanzům, kteří v tom boji o potravu stojí poněkud jinde a proč. Zvláště mile jsou zde vykreslena mláďata.

plakát

Tati, chyť mě (2014) 

Možná to filmaři dneška mají těžké, když už toho bylo tolik natočeno. R tak možná o to usilovněji někteří chtějí zaujmout svou originalitou. Přijít s něčím, co tu ještě nebylo. Tenhle režisér a scénárista v jedné osobě přišel s nápadem muže, co si u pisoáru čůrá na ruce. Nevídané je to natolik, že si s filmu odnáším to a nic víc.

plakát

Purunga, muži na útesech (2021) 

Film stojí na pohledech na útesy, které bičují vlny oceánu a které se zvedají do obrovské výše snad v pravém úhlu. Tím dalším, co dělá tenhle film, je vyprávění jednoho lovce mušlí, je to vyprávění poutavé, nevtíravé, dotýká se mnoha aspektů. K práci patří klid a soustředěnost, to a působení pozoruhodného ekosystému, nebezpečného, krásného a izolovaného se autorovi podařilo předat. Dýchl na mě onen vnitřní klid a síla lidského údělu.

plakát

Bažina (2001) 

Bažina se velmi snaží přivést vás ke stejné znuděnosti, jako zažívají členové téhle velké rodiny, vyznavači života lachtanů, většinu času tráví vyvalení na posteli. Možná mi ale uniká snaha o umělecký přístup, bylo snad cílem navodit zdání každodenního života? Pak by ale situace nesměly být utnuty v polovině, výsledkem je dojem ještě větší nesmyslnosti. Jedinou hvězdu tak dávám sobě. Za to že jsem to zvládla dodívat.

plakát

Krásy divokého Španělska (2016) (TV film) 

Zvířata (medvědice s mládětem, kamzíci, skorec vodní, žlutý mlok, draví ptáci), rostliny (orchideje, kosatce a další), lidé (lovec vilejšů z nebezpečných útesů a pastevec) a především ostré obrysy nádherných vysokých hor za doprovodu keltské hudby zvou k výšinám a objevům.

plakát

Těžký život (1961) 

Jak může být tak starý film stále tak svěží a tak pravdivý?

plakát

Příroda - úžasný zdroj inspirace (2019) (seriál) 

Víc takových dokumentů, které rýsují budoucnost v dobrém světle a ukazují svět, kde jsou stroje a stavby vyvíjeny v souladu s přírodou.

plakát

Hon na Escobarovy hrochy (2020) (TV film) 

Přišlo mi, že ti dva, co to měli na starosti, místy nevěděli, co dělají, že Escobar je národní hrdina a když ne jeho, pak určitě hrochy každý v Kolumbii zbožňuje. Když se pak konečně veterinářka a odborník na odchyt velkých zvířat dostali k akci, uspí dva hrochy, které chtějí sterilizovat, operují jen mládě, které ještě ani nedosáhlo pohlavní dospělosti, takže by ještě nějaký ten rok počkalo, jeho matku už nestihnou, zjevně nechtějí přivodit zvířatům stres, ale pak ještě mládě od matky oddělí a odvezou, naštěstí cestou žralo mrkev, aby pak přišli na to, že sterilizovat všechny hrochy by stálo miliony dolarů, které nemají.