Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Rozhodně můj nejoblíbenější western. Viděl jsem tento snímek mnohokrát a vždy jsem ho hltal od první do poslední minuty. Slavné herecké obsazení a naprosto dokonalý hudební doprovod dělá z tohoto snímku jeden z nevýznamnějších westernů všech dob. Povinnost pro všechny filmové maniaky jako jsem já :-) Moje hodnocení je: 100%

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Filmy z prostředí věznic mě vždy bavili. Pravdou ovšem je, že těch dobrých filmů je docela málo. Tento snímek který je inspirovaný podle novely mistra Kinga je ale něco úplně jiného. Od první minuty, kdy se dozvíme v jaké situaci se nachází hlavní hrdina, musí každý zjistit proč je tento snímek tak vyjímečný. Naprosto přesvědčivé herecké výkony vlastně všech hereckých osobností. Úchvatná kamera, která tu a tam se snaží uniknout kruté realitě věznice a nabízí nám klidný pohled z ptačí perspektivy. Hudební doprovod je ozdobou celého dějství, od začátku do konce je film vyváženě doplňován hudebním motivem, který dokonale ladí s dějem jenž se právě odehrává. Moje hodnocení: 100%

Matrix

Matrix (1999)

Zatím nikdo nenatočil takový film, který bych viděl tolikrát a po každém shlédnutí měl potřebu zjišťovat, jak to vlastně s tím bytím v našem světě je. Geniální scéna ve které Morpheus vysvětluje Neovi v jakém světě ve skutečnosti žije se mi vryla do paměti stejně jako všechny akční sekvence, kterých ve filmu rozhodně není málo. Pamatuji si jak jsem se moc těšil na druhý díl, který byl nejen pro mě velkým zklamáním. Matrix bude vždy pro mě jeden. Za jednu z mých nejoblíbenějších sci-fi je moje hodnocení: 100%.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Znáte nějaký jiný český film, ze kterého si lidé tak často vypujčují hlášky a dokáže pobavit celou rodinu jak na Vánoce, tak v letním parnén dnu? Já tedy ne, tento snímek Jana Hřebejka považuji za nejlepší v jeho dosavadní kariéře. Ikdyž jsem období 1968 nezažil, podobně jako značná část ostatních fanoušků filmu zde, uvědomil jsem si díky Pelíškům, jak těžká to musela být doba pro moji babičku a dědu. Díky dokonalé vyváženosti radosti a smutku v tomto díle nelze přesně říct jestli jde o drama nebo komedii, každopádně by se na něho měl podívat každý čech a slovák, aby si uvědomil v jaké době museli naši předkové žít. Moje hodnocení: 100%.

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Dobře si vzpomínám na den, kdy jsem tento snímek viděl úplně poprvé. Po shlédnutí jsem chvilku omámeně zíral na titulky a v hlavě se mi honilo „Co to jako mělo být?” Druhý den jsem si film pustil znovu a až poté mi došly všechny spojitosti a pointa. Zkrátka a dobře tento snímek patřil vůbec mezi mé první filmy, který jsem po prvním shlédnutí nedokázal úplně vstřebat a měl jsem nutkání okamžitě vidět film znovu. Styl jakým je příběh odvyprávěn je velmi nápaditý a díky tomu film neztrácí tempo po celou dobu trvání. Klub rváčů disponuje jedním z nejlepších soundtracků všech dob a ještě více dopomáhá k tomu, že nejen poslední scénu filmu budete mít ještě dlouho před očima. Za tento neopakovatelný zážitek dávám 100%.

Sedm

Sedm (1995)

Vrcholné dílo režiséra Davida Finchera, který natočil pravděpodobně nejlepší Krimi-Thriller všech dob. Tento snímek disponuje vším co by pravý kult měl obsahovat. Vynikající scénář, strhující výkony všech hlavních postav a velmi depresivní a tížívá atmosféra kterou do naprosté dokonalosti přemění originální závěr je důvod proč by si tento film měl pustit každý milovník krimi filmů a nervy drásajících thrillerů. Moje hodnocení: 100%.

Million Dollar Baby

Million Dollar Baby (2004)

Filmů se sportovních tématikou je mnoho. Od Zuřícího býka až po nejnovější Warriory. Některé z nich do kinematografie přinesly mnoho nového, některé byli pro svůj malý přínos zapomenuty. Snímek Clinta Eastwooda rozhodně patří do té první části, protože má v sobě to nejlepší co boxerské drama může nabídnout. Ani nevím jestli mě více zaujal přístup vyprávění, ve kterém Morgan Freeman nás svým typickým hlasem prováděl celým filmem nebo mnoho dojemných scén, které člověku uvíznou v paměti dlouho potom co film poprvé uvidí. Hilary Swank tu hraje (aspoň pro mě) svoji životní roli na kterou se musela připravovat dlouhé měsíce a výsledky jsou rozhodně vidět. Jak už to u silných příběhů bývá zvykem i zde dokonalou atmosféru podtrhuje skvělý hudební doprovod na klavír. Pokud se Vám líbili Warrioři tento snímek Vás rozhodně nezklame. Moje hodnocení: 100%.

Requiem za sen

Requiem za sen (2000)

Geniálně natočený snímek. Tento snímek by se měl pouštět v hodinách rodinné výchovy na základních školách, protože kdo si z mladistvích po shlédnutí takového filmu začne s jakoukoliv ze závislostí, jenž je zobrazena ve filmu, rozhodně není v pořádku. Jistě je to možná až moc náročný snímek pro pubertální výrůstky ve školním věku, na druhou stranu pochybuji, že děti ve věku 13-15let nechodí do kina nebo se nekoukají na PC na daleko větší hrůzy, které jim dnešní doba nabízí. Nejvíce mě dostal herecký výkon Ellen Burstyn jako Saru Goldfarbovou, jejíž postupná proměna v cosi co jen vzdáleně připomíná člověka je opravdu děsivé. Zatím nejlepší film o narkotikách a závislostech co byl natočen. Moje hodnocení: 100%

In America

In America (2002)

Snímek Jima Sheridana je doslova přeplněný emocionálními scénami ve kterých excelují všichni hlavní představitelé. Ať je to scéna ve které Johnny přivleče horkem trpící rodině starou klimatizaci, která po pár vteřinách vyhodí pojistky po celém domě, dramatické házení míčků na pouti za účelem vyhrát plyšového E.T. pro malou Ariel, hraní otce s dětmi, který začne při hře hledat svého syna nebo dojemná píseň Desperado, kterou na vánoční besídce přednese Christy, je nezapomenutelná.V této i mnoha jiných scénách dává režisér prostor malé ruční kameře, která svým hrubých obrazem ještě více umocňuje divácký zážitek. Režisér Sheridan je známí svým vztahem k rodině a jistě také proto, vytvořil za pomoci svých dcer, tento částečně autobiografický příběh. Roli Sarah si zahrála Samantha Morton. Výrazem plný utrpení, strachu o rodinu a nehynoucí lásky ke svému muži si zasloužila nominaci na Oscara. Oporou jí pro tento snímek byl Paddy Considine, který si zahrál starostlivého otce Johnyho. Nedokázal bohužel udržet nasazenou laťku vysoko po celý film, proto se v určitých scénách jeho postava chová velice nepřirozeně a nepřesvědčivě. Naopak celým filmem krásně proklouzly sestry Ariel a Christy, které si hráli skutečné sestry Bolgerovi. Opravdu vynikajícím zážitkem byl pro mě herecký výkon Djimona Hounsou, který se ujmul role umírajícího černocha Matea. Film je natočen s lehkostí a bez klišé do kterých se mnoho snímků dostane. Hořkosladký příběh rodiny, která se rozhodla začít nový život na neznámém místě, je po celou dobu vyvážený a divákovi přináší nezapomenutelný filmový zážitek.