Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi
  • Komedie
  • Drama

Recenze (912)

plakát

Fantastická čtyřka (2015) 

Nerad si delam o filmu predsudky, i kdyz ma treba spatne ohlasy. A i kdyz tohle dostalo Zlatou malinu, presto jsem si rikal, ze jsem fanousek komiksu, tak snad to nebude tak hrozne. No je to fakt spatny. Je to mozna jeden z nejhorsich komiksovych filmu vubec. A tim nejvetsim minusem je, ze je to proste nuda o nicem. Vedle nabusenych blockbusteru s Avengers tohle vypada jak nejaky neschvaleny prototyp z dob jeste pred prvnimi X-Meny. Stopaz je sice rozumne kratka, ale pokud je zde vseho vsudy tak deset minut trikovych zaberu, je to fail jak prase. Cele je to pojato jako restart, opet s pribehem typu "origin", coz samo o sobe mi prijde strasne zbytecne, ale ve srovnani s verzi 2005 to nejen neni trikove lepsi, ale vubec to neni tak zabavne. Vsechno predevsim pada na castingu. Herci se k sobe vubec nehodi, ani na sve komiksove predlohy, hlavne proto, ze vypadaji jak pubertaci. Nejsem ani predpojaty k cernochum, ale pokud je nekde 50 let zobrazovan bilej Johnny Storm a najednou tam nasilim vrznou multikulti afroamericana, je to proste blbe. Ale to je jeste to nejmensi. Vetsina dialogu je velmi amaterskych a nejlepe pusobi prvni "detska" tretina, kde hrdinove teprv dospivaji. Kdyz pak po nehode na cizi planete vsichni ziskaji sve schopnosti, scenaristicky "strih" po roce mi prisel jak spatny vtip. Reed utece ze zakladny absolutne bez prostredku, nahaty, ale presto odnekud ziska penize na cestovani, vyhybani se uradum i satelitum, a jeste sestavuje svuj dalsi teleport. Prisel jsem si jak v divnem snu. Kdyz pak ke konci zacina konecne nejaka akce, je to opet vyreseno jakymsi transferem na onu neznamou planetu, kde Doom cosi dela - vubec clovek nechape co - ctyrka udela bum bum a leti zpatky na Zemi, kde probehne dalsich par debilnich dialogu, aby to vse skoncilo coolovym "jsme fantastic...". // Doufam, ze tohle nebude mit pokracovani, protoze zde bylo fakt spatne vsechno uz od zacatku. Herci, story, malo triku, zcela nesedici hudba (napr. pri automobilovem zavode)....a jeste kdyz vam do titulku zazni skladba trhajici nejen usi ale primo sedou kuru mozkovou, kterou bych nepustil ani v ramci muceni ten nejhorsim zlocincum, mate chut strcit reziserovi destnik do zadku a rozevrit ho (jak by 100%ne udelal Posledni skaut Willis). Jeez. A to jsem na to chtel jit do kina.

plakát

Batman: Bad Blood (2016) 

Batman vpodstate "bez Batmana"? Proc ne :) Treti dil rady s Damianem, tedy skutecnym Batmanovym synem, je sice bat-postavami hodne "preplacany", ale ma opravdu solidni pribeh, ktery vraci Damianovu matku Taliu a Ligu stinu zpatky do hry. Autori se zrejme inspirovali jinde, protoze je tu par znamych motivu. Napr. hl zaporak Heretic podobny Baneovi a vykradeni Batmanovy zbrojnice ala "Dark Knight Rises" (2012), Luciux Fox opet znamy z Nolanovy trilogie, nebo ovladani mysli jako v "Kingsmanech" (2014). Dejovych prekvapeni je tu nekolik a dokonce je tu i lesbicka orientace - aneb LGBT hnuti vitezi :)) Zkratka Oliva vi, jak udelat dospely animak, jen to lehce prehnal s postavami, protoze tu narval asi vsechny gothamske superhrdiny. Hned na zacatku "uvolni plac" a necha Batmana umrit, takze na jeho misto musi nastoupit Nightwing. Z Himalaji se vraci spratek Damian, k tomu pribude tajemna Batwoman (ta uz je v DC vesmiru pomerne dlouho) a nakonec i Batwing (nova postava, od r. 2011). Batgirl uz nastesti ponechali v zaloze jen pro male cameo :) Je to zkratka takova netopyri seslost, protoze kdyz neni Batman na ulici, zlocinci maji pre a nekdo je musi srovnat. Zvlast, kdyz se na scene objevuje hromotluk Heretic a zaludny plan Ligy stinu... Slusne uzavreni (aspon myslim) Damianovy serie.

plakát

Kong: Ostrov lebek (2017) 

Pro me docela prekvapeni. "Klasicky" Kong, s romantickou linkou a transportem Konga do New Yorku, tedy Jacksonuv trioscarovy remake (2005), jde jinou cestou nez tento akcni spektakl ze sveta MonsterVerse, ale obe verze nabizeji skvelou podivanou na obri prisery, a o to tu jde. Obdobi je zde taky jine. Uz nejsme ve 30. letech 20. stol., nybrz na konci valky ve Vietnamu. Americane se stahuji a zklamany velitel S. L. Jackson vdecne prijima nabidku na posledni velkou akci. Prozkoumat dosud neobjeveny ostrov. Radoby vedecka vyprava se ovsem brzy zvrtne tim nejhorsim moznym zpusobem a pak uz je to "jen" acknak ve stylu "Predatora", tedy dostat se z bodu A (tady je bodu A nekolik, nebudu prozrazovat :) do bodu B, kde ceka odvoz. Logika pribehu, kdy jsou na expedici jen 3 dny, jinak tam vsichni zustanou, mi sice trochu unikala, ale o to tu nejde. Na ostrove ziji prisery, o kterych se cloveku ani nesnilo... // Aniz bych chtel cokoliv spoilerovat, uzijete si blockbuster se vsim vsudy, ktery vynikne predevsim na velkem platne. Libil se mi ten pro Konga netradicni styl mixu Coppolovy "Apokalypsy" (1979) - s perfektnim soundtrackem, feelingem 70. let, typickymi helikopterami, napalmem apod. - a ceske "Cesty do praveku" (1955), kdy vsichni zucastneni jsou defacto na nebezpecnem "safari" a objevuji tvory, kteri tu zili davno pred nami. Na romantiku se tu dostane jenom zlehounka, jinak je to cistokrevna trikova podivana s casto opravdu cool zabery. Hiddlestone me prekvapil, protoze zde opravdu nepusobi jako ulisny Loki, ale pomerne atleticky "bouchac". Stejne tak SL Jackson, ktery si strihl opet zaporaka. Za me je to lepsi nez Godzilla (2014) z teto nove serie (spojujicim prvkem je organizace Monarch), protoze Kong ma na monstrum aspon nejake charisma. Godzilla je "jen" prerostly leguan demolujici mesto :) [po titulcich je dotacka]

plakát

Liga spravedlivých: Temno (2017) 

Tady je opet videt, jak se DC a Marvel pretahuji o divaky :) Po velmi povedenem "Doctoru Strangeovi" (2016) se DC rozhodlo pripomenout, ze ma take postavy, ktere umi kouzlit, a ne jednu :) Nastesti se toho chopil Oliva, jehoz styl je dospely, a tak tu mame snimek s neprilis znamymi postavami, ktere se doted objevovaly hl. ve videohrach, s dobrym dejovym zvratem i solidni akci. Aby se zachovalo "pouto" na klasickou Justice League, ktera se tu jen mihne, zustal tu Batman, ktery vsechno cynicky glosuje a shromazdi nekolik magickych superhrdinu, aby se spolu postavili silenym nocnim muram, diky kterym se lide zabijeji navzajem. Asi nejdul. postavou je tu lovec demonu Constantine (v hrane verzi ztvarneny napr. K. Reevesem v r. 2005), dale kouzelnice Zatanna (konecne tuhle postavu vidim v poradne akci), nemrtvy Deadman (kteremu ale neustale rikaji jen pravym jmenem Boston), demon Etrigan uvezneny v lidskem tele a trochu i Swamp Thing, bazinata obluda. Vsichni tihle hrdinove existuji v DC svete desitky let, ale priznam se, ze je znam jen minimalne. O zaporakovi Felixi Faustovi jsem slysel vylozene poprve. Autori se sice snazili jejich osud trochu nastinit, ale na tak malem prostoru to neni mozne. Chtelo by to nejaky short film ke kazde postave zvlast, treba jako bonus na DVD. Skoda no :/ Kazdopadne dej (i kdyz je podavan zkratkovite) se pochopit da. Nejvice se to asi podoba serii "Devil May Cry", protoze tu je take spousta kouzleni a priser, na jejichz animaci je znat asijska ruka. Jako celek proste fajn animak s netradicnimi "hrdiny". Akorat by uz Batmanovi mohli prestat delat ta zahnuta ouska O:)

plakát

Život Briana (1979) 

Tohle je mnohem lepsi nez predchozi "Svaty Gral" (1975), kde je ten suchy anglicky humor az moc suchy. "Brian" ma ocividne nakladnejsi vypravu - vpodstate je to "historicky" film s dobrymi exteriery, kulisami i kostymy. Akorat trochu ujetejsi :) V ankete divaku z r. 2000 byl pry dokonce zvolen nejlepsi britskou komedii vsech dob. Az takova pecka to dle meho nazoru neni, ale i kdyz jsem katolik, je tu opravdu hodne vtipnych narazek na vsechno kolem fanatismu, politickych uskupeni a chovani lidi obecne :) Jak rika reziser - "zamerili jsme se na to, co je legrace, a ta neni v tom, co rika Jezis, ale jak si to lide spatne vykladaji." Koneckoncu Jezis se tu jen mihne, jinak je to hlavne satira o davovem silenstvi, slovickareni a paradoxech stesti, smuly a zivota obecne :) Tresnickou je sislajici Pilat a jeho pritel Biggus Dickus, coz by bozsky vyniklo s dabingem a strasne me mrzelo, ze ma DVD jen titulky. Kazdopadne i kdyz cely film alternuji stale ti sami herci z Pythonu, da se na to zvyknout. Biblicka tematika by mela byt sice vaznou veci, ale kdyz toho neni moc, je fajn videt i komedialni vyjimku. Znama pisnicka "Look on the Bright Side of Life" to pak vsechno optimisticky zavrsuje :)

plakát

Pochybná žena (1946) 

[pozor spoilery!] Nechapu nazev CSFD profilu, protoze v TV je to uvadeno jako "Pochybna zena". Jedna se o romanticko-spionazni snimek z obdobi tesne po valce, kdy je v USA odsouzen kolaborant s Nemci. Jeho dcera Alicie (Bergmanova) ho za jeho ilegalni cinnost nenavidi a utapi se v zalu. V tomhle stavu je na ni nasazen agent Devlin (Grant), aby ji ziskal pro tajnou akci v Brazilii, kvuli jejim kontaktum na otcovy spolupracovniky, byvale nacisty. I kdyz nerada, nakonec svoli a vydava se na cestu, podobne jako proslula valecna spionka "Mata Hari". S Devlinem se ale do sebe brzo zamiluji, coz neni pro jeji ukol vubec dobre. Ukaze se totiz, ze jeji praci je ziskat si prizen jednoho z nacistu. // Remeslne i vizuelne dobre natocena cernobila lovestory okorenena napetim. Z dnesniho pohledu uz film ale pusobi trochu tezkopadne a misty neprilis verohodne (napr. setkavani se s agentem vsem na ocich). Neni v nem ani trochu akce, je zalozen na dramaticky vystupnovanych scenach, ktere zvlada dobre. Ale napr. jeden z ukolu Alicie - odcizeni klice - je na tehdejsi dobu zvlastne vyresen. Myslim, ze i tehdy by stacilo jen obtisknout do plasteliny a nechat vyrobit kopii, jak to zname z modernich bijaku....tady se ukradne original, na coz se logicky brzo prijde, a kolem toho se pak toci cela druha pulka filmu. Mozna filmu krivdim - prece jen prvni Bond vznikl az r. 62. Kazdopadne ustredni dvojice B+G hraje skvele.

plakát

Monty Python a Svatý Grál (1975) odpad!

Jestli tohle ma byt britska satira, tak to jde uplne mimo me. Pythoni proste nejsou muj salek kavy. Zlatej Mr. Bean. Tahleta parodie na stredovek a legendy o Artusovi a jeho rytirich je tak zalostne trapne udelana, ze mi jde hlava kolem, proc to ma tak vysoke hodnoceni. Uz od uvodni sceny s kokosovym cvalem, pres vlastovky a dal...vpodstate kazda scena neskutecne pitoma. Sice u neceho clovek chape, jake veci z literatury o stredoveku se snazi tvurci zesmesnit, a u toho zbytku divak tusi, ze to ma co do cineni s brit. politickym systemem, ale vsechno je tak neskutecne dementne podano - od uvodnich titulku, vpodstate vsech dialogu, pres kostymy az po ty animovane sekvence.... Tenhle styl proste bud clovek chape nebo ne. Ja jsem ta druha cast publika a minimalne tenhle film od Pythonu pokladam za torturu, ktera i hodinu a pul staci. Jestli jsem se pousmal na trech mistech, tak prehanim. Vubec me tenhle radoby humor nezasahl a zvlast ne-Aglican podle me nektere veci ani nepochopi, protoze jak rikam, se tykaji jejich historie a polit. systemu. Des bes a bida.

plakát

LEGO® Batman film (2017) 

"Iron Man je srab!" :) I kdyz to je sice silenost, ktera vas nenecha moc vydechnout, a misty je scena preplacana, ze sotva stihate pobrat, co vsechno se deje, je to zaroven opravdu narvane slovnimi a vizuelnimi gagy, takze jsem se naramne bavil. Rozhodne z LEGO filmu minimalne na urovni "Lego Movie" (2014) a zcela jiste prevysujici veskerou LEGO/DC videoprodukci (v soucasnosti je tech filmu tusim 5). Graficky je to velmi vymakane, plne figurek i velkych scen (napr. Batcave). Na tom LEGO feelingu si dali zvlast zalezet, i kdyz mi trochu vadilo, ze na par mistech (asi schvalne) ponechali takovou tu stop-motion animaci, jaka je napr. u amaterskych Lego filmecku. Cili trhana, po jednotlivych zaberech, jako u loutek. U kompletne CGI filmu je to vylozene asi zamer, aby mel divak pocit, ze stale kouka jen na plastove hracky, ale klidne bych se bez toho obesel. Lego stylem je ale animovano opravdu vse, i efekty vody nebo ohne. Hudba je taky vtipna, ale hlavne se mi libil ten leitmotiv. Vse je zalozeno na samotarskosti Batmana, ktery je prece tak drsny, ze nikoho nepotrebuje :) Uziva si vpodstate svou slavu "rockove hvezdy", ale i Jokerovi odmita priznat, ze ho potrebuje, ze pro nej neni padouch c. 1. A tim si zadela na problemy, protoze jak nekoho ve "vztahu" takhle urazite, skoncite spatne :) Dulezite je ale uvest, ze je film natriskan vpodstate "easter-eggy" na vsechny dosavadni Batman filmy, takze je dobre je videt. Jsou tu nejen narazky na sceny z Nolanovy trilogie (napr. lode z "Dark Knighta"), ale objevi se ikonicke zabery ze vsech, vcetne te hrozne verze z r. 1966 a jeji "repelent na zraloky" :) Warneri navic vlastni licenci vic, a Lego filmy si o to rikaji, takze sem "vrzli", co se dalo :) Je tu Voldemort, Sauronovo oko i King Kong. Dokonce i nejaci raptori - mozna z Jurskeho parku. Zkratka je tu toho hodne a je dobre mit trochu "nakoukano", abyste si vsechny ty vtipky uzili. I kdyz se sem tam objevi nejaky ten infantilni forek jako ve videoverzich - napr. rap/beatbox sceny - jako celek je to opravdu prdel a dokonce misty i dojemne :) To kdyz dojde na Batmanovo "zjihnuti" a priznani si, ze rodinu i sveho odvekeho nepritele opravdu potrebuje :)

plakát

Logan: Wolverine (2017) 

Nejbrutalnejsi a zaroven nejsmutnejsi komiksovy film, co byl dosud natocen. Opravdu velmi zridka se stane, ze me DC/Marvel produkce dojme k slzam. Naposled to bylo myslim na konci "Dark Knight Rises" (2012) a ted znova. Je to nostalgie jedne koncici 17ti lete ery, H. Jackmana jako Wolverina, posledniho X-Mena. I kdyz film nenavazuje na zadny predchozi dil, je velmi vhodne vpodstate videt vsechny "xmenovky". Clovek jen tak spravne pochopi emocionalni stranku filmu, ktera je zalozena na svym zpusobem tezkem osudu Jamese Howletta, ktery najednu stranu je vpodstate neznicitelny hrdina, nadruhou si prosel vsim moznym - od bolestiveho upgradu sve mutace pri implantaci adamantia, pres clenstvi v zabijackem komandu a ztratu pameti az po nenaplnene vztahy (Jean Greyova). Navic diky sve regeneracni schopnosti starne pomalu. To vse usti v jeho samotarskost a kumulaci (potlacovaneho) vzteku, predevsim na sebe sama. V tomhle stavu ho potkavame zde. Je to snimek vzdalene inspirovany komiksem Millara/McNivena "Old Man Logan". V Papirove verzi je to o neco vzdalenejsi budoucnost, vice postapokalypticka a vice prolnuta s marvelovskym univerzem - dulezitou postavou je tam slepy Hawkeye, byvaly Avenger. Kvuli nesmyslnym pravnim tahanicim, kdy prava na X-Meny nema Marvel ale Foxove, tu logicky nic takoveho ani byt nemuze. Je to ciste "xmenacky" film, presneji road-movie jejich poslednich dvou nejdulezitejsich clenu. Xaviera a Wolverina. Jakysi mix "Cesty" C. McCarthyho a videohry "The Last of Us": Wolverine zivori na mexicko-americke hranici a stara se o churavejiciho Xaviera, trpiciho zachvaty, dokud mu do zivota nevstoupi mala divka, ktera je mu velmi podobna... // Osobne jsem se trochu bal, ze tato holcici role bude nasilne naroubovana a nepatricna. D. Keen me vyvedla z omylu. Tak nasr.nou malou dracici jsem jeste nevidel a osobne bych se bal vzit ji i treba jen bonbon :) Jeji role je esencialni a s Jackmanem vytvorili skvelou dvojici. Jejich cesta pres hranice do Kanady je lemovana mrtvolami a to takovym stylem, ze i maloktery klasicky akcnak by se byl schopen jim rovnat. Usekane koncetiny, probodnute lebky...tenhle film si opravdu nehraje na jemnocit. Zaroven ma ale nekolik velmi dojemnych momentu, ktere vyvrcholi na samem konci a ja fakt smekam. I kdyz se misty zdalo, ze to bude trochu natahovane, jako celek to pri zpetnem pohledu pusobi velmi dospele a vyrovnane. Hudba je taky skvela a cloveka jen mrzi, ze Jackmana uz zrejme v teto roli nikdy neuvidime. Abych parafrazoval posledni dil Poirota...."Byly to dobre roky..." [vpodstate telepatisticky shodna recenze je i zde: http://film.moviezone.cz/logan-wolverine/recenze/]

plakát

Jméno růže (1986) 

Skvela detetivka a navic velmi pusobivy a presny historicky film s podobnymi prvky jako treba ceske "Kladivo na carodejnice" (1969). Connery jako William z Baskervillu prijizdi se svym novicem Adsem do italskeho opatstvi, aby se spolu s dalsimi cirkevnimi rady ucastnil disputace o tom, zda ma byt cirkev chuda nebo vlastnit bohatstvi. Krome toho se tu ale odehrava jiny a dulezitejsi pribeh, ktery se toci kolem podle vseho jedine kopie druhe knihy Aristotelovy Poetiky, pojednavajici o Komedii. O tomto dile vime z anonymniho manuskriptu Tractatus Coislinianus, na nemz je Ecuv roman zalozen. Proc je tato kniha tak dulezita, ze je nutno kvuli ni vrazdit, to se rozhodne rozresit frantiskan William. Bohuzel na patrani mu nezbyva mnoho casu, nebot prijizdi inkvizitor Bernardo Gui, jeho stary nepritel, ktery ma sve vlastni "zarucene" metody. // Vyprava a cela atmosfera je na fimu asi to nejlepsi. Ze vseho cpi spina a neutesenost stredoveku. Jsou tu telesne deformace i fanaticka nabozenska presvedceni, ktera dnesnimu cloveku mohou prijit smesna, ale bohuzel na nich stala tehdejsi Evropa. Je tu i vyznam vzdelani a nejvetsi bohatstvi tehdejsi doby - knihy. V case, kdy neexistoval knihtisk a vsechno se rucne prepisovalo, navic s krasnymi iluminacemi (i z cizich jazyku, jako treba rectiny). Osobne me taky udivilo, ze ten monumentalni hrad/klaster (exteriery) pry neexistuje, ale byl postaven specialne pro film.