Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (12)

plakát

Zatím spolu, zatím živi (2010) 

Samozřejmě, že je ve filmu spousta nesmyslů a nemožností, ale proč se nepodívat na odlehčený akční film s Tomem Cruisem a Cameron Diaz v hlavních rolích, kdy jedna akce střídá druhou, že si ani nemůžeme odpočinout? Co víc k tomu dodat? Stačí si asi přečíst oficiální text distributora a sednout k telce.

plakát

Legenda o opilém Mistrovi (1994) 

Sice to není takový klasický kung-fu film jako byla třeba jednička o umění osmi opilých bohů Mistrův syn, ale je asi můj nejoblíbenější. Pokaždé když se na něj dívám, tak se musím řehtat až se za břicho popadám, zvláště při posledním souboji, když Wong Fei-Hong vypije petrolej (nebo co to vlastně je) :) Sice už Jackiemu v té době bylo 40 let, ale s přehledem si vystříhne roli přibližně pětadvacetiletého syna a nic mu od mládí neubylo na rychlosti a šikovnosti a stále se umí dobře ohánět. Možná by to chtělo více soubojů, ale ty co ve filmu jsou, tak jsou výborně propracované a co tam musí sám Jackie i jeho sparing partneři zakusit ran a bolesti. Také nechápu kolik různých podivných zbraní se dá při souboji využít :) Milovníkům kung-fu filmům s lehce komediálním pozadím můžu jedině doporučit.

plakát

Jmenuji se Ki (2011) 

Příběh je o tom, jak jedna žena milující zábavu možná více než svého malého syna se postupně vnutí svým přátelům do života nebo do bytu, totálně jim ho převrátí a nemůže se pak divit, když jí tito přátelé nakonec vyhodí a odmítnout jí jakkoliv pomoct. Snad většina jí už musí od začátku nenávidět jako člověka i jako matku, ačkoliv se zdá být přátelská a ačkoliv se zdá, že už bude sekat dobrotu, tak to na konci pěkně zkazí.

plakát

Million Dollar Baby (2004) 

Málo filmů ve mě zanechá tolik jako zanechal tento. Zpočátku bylo mezi postavami nepřátelství nebo spíše nepochopení, ale postupně se vyvinulo v hluboké přátelství a uznání a vyvrcholilo asi největší objetí jakou může udělat člověk pro druhého. Bohužel se ukázalo, že člověk může dřít a dřít, zlepšovat se a zlepšovat, ale stejně cestu na vrchol může přerušit pád, a to doslova. Myslím, že na konci filmu mi ukápla i slza.

plakát

Na samotě u lesa (1976) 

Jsou filmy, které člověk může vidět pořád a které už nemusí vidět nikdy. Tento film patří pro mě mezi tu první skupinku. Ačkoliv jsem ty hlášky z filmu viděl už mnohokrát a nebo je i slyšel z úst různých přátel a kamarádů, tak při každém dalším shlédnutí si všimnu jiné :) Klasická konfrontace lidí z Prahy s životem na vesnici nabízí řadu vtipných situací. Prostě jeden z nejlepších Svěráko-Smoljakovských filmů.

plakát

Smrt čeká všude (2008) 

Zajímavě a nezvykle pojatý válečný film z prostředí pyrotechniků. Jako sympatičtější pyrotechnik mi však připadal Guy Pearce než Jeremy Renner, kterého jsem před tímto filmem moc neznal. Už od začátku byl nový velitel pyrotechniků dost arogantní a lehce bezohledný, ačkoliv se v průběhu filmu pak ukázalo, že ty výbušniny má asi fakt v malíku (zvláště scéna, kdy se ho ptali, kolik už toho deaktivoval). Zřejmě to jediné ho udržovalo v armádě, protože nejspíš kvůli té bezohlednosti a nedodržování vojenských pravidel v tak nebezpečném prostředí, kde jde každou chvíli o kejhák, by ho asi nadřízený brzy vyhodil s tím, že jestli chce zhebnout, tak ať zhebne sám a nestáhne s sebou ještě pár svých parťáků. Postupně se však ukázalo, že i on má smysl pro přátelství a nějaké city a kdyby se nechoval tak, jak se chová, tak by se asi brzy zcvoknul a neměl by ten správný klid a nadhled při zneškodňování bomby, která může zničit pár baráků bez oken. Například scéna, kdy zahodí celý ochranný oblek, protože když už má umřít, tak se radši bude volně pohybovat a dýchat. Závěr pak jasně ukazuje, že je to asi cvok :)

plakát

Atlas mraků (2012) 

Z počátku jsme si říkal, a jeje, takhle rychlé přechody dějových linií asi nebudu stíhat a střípky filmu asi neposkládám, ale postupně se člověk sžívá s postavami v jednotlivých liniích a nakonec dávají smysl a dokonce se mezi nimi postupně objevují i pojítka. Jednotlivé příběhy postupně gradují, ať už emocionálně či akčně a člověku se ani nezdá, že by měl film trvat 2 a 3/4 hodiny. Tom Hanks předvádí, že zvládá hlavní, vedlejší i mini role s přehledem a k tomu mu výborně sekunduje Halle Berry, nejvíc asi exceluje Hugo Weaving v podobě otravného nabádajícího ducha (či špatného svědomí nebo mýtické postavy?) nebo obávané sestry v psychiatrickém domově důchodců, podle mě mu prostě role poťouchlých lehce komických záporáků sedí. Postapokalyptická budoucnost byla zajímavě ztvárněná a možná, že k něčemu podobnému lidstvo spěje, že budeme vyrábět lidské sluhy a když doslouží, tak je využijeme jako baterky. Honička v mracích Soulu byla celkem povedená a hlavní klaďas ukázal, že i v budoucnosti se hodí pár kung-fu triků a samozřejmě se zase ukázalo, že policajti prostě nemůžou člověka v právu přemoci. Maskéři se v tomto filmu zřejmě pěkně vyřádili, to že některé postavy hráli ti kteří herci jsem se dozvědel až na konci v závěrečných titulcích a některé byly opravdu překvapující. Komu se líbí scifi mysteriózní dramata, kde člověk musí sledovat každou maličkost, aby se mu jednotlivé příběhy spojily, tak tomu mohu film jen doporučit.

plakát

Východisko (2006) 

Vynikající Mads Mikkelsen ukazuje, že ve velkém businessu jde velmi často o kejhák. Děj postupně graduje a zdá se to čím dál horší a horší, a že se z toho snad ten Thomas nedostane. Ačkoliv znám i lepší severské thrillery, tento se mi taky líbil (možná, že právě díky Mikkelsenovi). Škoda jen, že pokud se člověk tolik nepohybuje v tak vysokých finančních kruzích, těžko rozumí těm různým investicím, fúzím a odkupováním společností, o kterých se hlavní postavy celou dobu baví a kvůli kterým vlastně vzniká celá zápletka.

plakát

Fantom Morrisvillu (1966) 

Nejsem úplně příznivcem absurdního humoru, takže mě film nijak neuchvátil, alespoň že ta absurdita byla podávána celkem jemně. Prostě příjemná oddychovka se skvělými starými českými herci.

plakát

Symptom Pandorum (2009) 

Opět je tu film s tematikou opuštěné nefungující vesmírné lodi, kterou musí posádka znovu zprovoznit a doletět osídlit novou planetu, protože tu starou už lidstvo vyčerpalo. Podivné zvuky, které loď vyluzovala byly docela strašidelné a po shlédnutí prvního monstra bych se hlavní postavě nedivil, kdyby se zahrabal do hromady bot a zůstal tam. Ten naštěstí potkal půvabnou přeživší zabijáckou bioložku a kung-fu zemědělce (jež mi byl hned od začátku sympatický a přál bych mu lepší osud...), kteří mu v jeho těžké cestě za záchranou pomáhali. Zpočátku film připomíná nepřekonatelného Vetřelce, s přibývajícími monstry pak film Vetřelci :) Naštěstí to s těmi monstry nebylo tak přehnané, takže mě to nezklamalo. Proč však vždycky ti lidští protivníci musí být silnější, rychlejší a mají tak tuhý kořínek? Nejspíš asi proto, aby to ti lidé neměli tak jednoduché při cestě za záchranou lidstva :) Ponurý film, zajímavý námět, pár zvratů, které jsem nečekal (poručík Payton, černoušek), monstra, která jdou nakonec zabít a překvapivý závěr, takže nakonec se mi film celkem líbil.