Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (17)

plakát

Byli jednou dva písaři (1972) (seriál) 

Jedna z mála výjimek, kdy filmové zpracování překonalo literární předlohu. Ti dva mudrlanti kteří "vědecky" přistupují ke všemu, ale o ničem nemají páru jsou prostě kouzelní. Výkon pana Horníčka je o to obdivuhodnější, že během natáčení musel překonat smrt svého jediného syna.

plakát

Ráj na zemi - vzestup a pád socialismu (2005) (TV film) 

Tento dokument snad ani nelze hodnotit objektivně. Ať chcete nebo ne, vždy ho uvidíte prizmatem vlastního vnímaní světa. Pravičáci budou víceméně spokojeni a levičáci nadávat. Já sám, ač se považuji spíše za pravicového voliče, nemohu popřít, že čím více se autoři dostávají k současnosti, tím zřetelněji si pletou dojmy s pojmy a zaměňují svá zbožná přání za fakta. Myslím ale, že je třeba vzít v úvahu i dobu vzniku. Uprostřed boomu, tři roky před plným propuknutím hospodářské krize, která podle mínění ekonomů z roku 2005 nikdy neměla nastat, se dá jejich pohřbívání socialismu celkem pochopit.

plakát

Golfský proud a nová doba ledová (2006) (TV film) 

Pár vědců poplká o tom jaké příšernosti nás čekají následkem globálního oteplování, ale jak k těmto závěrům došli se nedozvíte. Stejně tak nám autoři neřeknou prakticky vůbec nic o Golfském proudu. Žádná fakta jen strašení. Další naprosto zbytečný dokument o globálním oteplování.

plakát

Osudy dobrého vojáka Švejka (1954) 

Rozhodně nejlepší filmová adaptace Dobrého vojáka. Jedinou chybou je, že Jiří Trnka takto nezpracoval celého Švejka - škoda.

plakát

Jistě, pane premiére (1986) (seriál) 

Platí to samé co pro Jistě pane ministře, jen Jim Hacker je už o něco protřelejší a tak jsou jeho souboje se státní správou vyrovnanější (také díky jeho politické poradkyni "Té zatracené káče Wainwrightové). Možná proto mám tato pokračování ještě raději.

plakát

Jistě, pane ministře (1980) (seriál) 

Neuvěřitelně nadčasová záležitost. Když vezmu v úvahu, jak moc se za těch více než třicet let proměnil svět kolem nás a přitom politika zůstala naprosto stejná, jedná se vlastně o tragikomedii.

plakát

Apocalypto (2006) 

Asi bych dal bez váhání čtyři, ale nemohu. Historie je mým koníčkem a jeden čas jsem se zajímal i o předkolumbovské civilizace latinské Ameriky (sice je to už hodně dávno, ale na druhou stranu jsem o Mayích četl výhradně knížky od archeologů a historiků, nikoliv astrologů). Gipson vzal artefakty předkolumbovských civilizací střední Ameriky, bez ohledu na národ který je vytvořil, nebo dobu jejich vzniku a vše spatlal do jednoho sice vizuálně působivého, ale historicky značně pomýleného filmu. S trochou nadsázky je film historicky přesný asi jako scéna ve které by Karel Veliký pokládal základní kámen římského Kolosea a do toho přiběhl posel oznámit mu, že Turci jsou u Vídně...

plakát

Jan Hus (1954) odpad!

Nějak nechápu komentáře, které sice konstatují, že z historického hlediska se jedná o zpolitizovaný paskvil a pak dají x hvězd za řemeslo. Pokud vás opilec pozvrací, oceníte, že si po té otřel ústa čistým kapesníkem?

plakát

Jan Žižka (1955) odpad!

Prznění dějin takovýmto způsobem nevytrhne sebelepší výprava ani umělecké zpracování.