Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (140)

plakát

God Bye (2023) 

Rozhodně bych ocenila krásné záběry Švýcarské přírody a rozhovory s lidma o filmu a o životě, být to jen o tom, je to za mně 5 hvězdiček. Ale pak tam bylo na mě příliš lichých úvah o tom, co je filmařina. Nevadí mi si trochu popřemýšlet, ale jakoby to byla tatáž myšlenka stále dokola - film vzniká neustálou interakci umělce s okolím. Ale na tom se neutahne 124 minut. A co je to za interakci a pouť, když se spí po hotelech? Takové evropsky pohodlné... Jako je fajn, že nás tu v Evropě nic moc nepálí, a je čas si popřemýšlet, ale v porovnání s jinými festivalovými filmy nezávislých filmařů v jejichž filmech i životě jde doslova o život, vyjde tento snímek tak nějak zhýčkaně. Zároveň v kontextu současného trendu mluvit o filmu jako o kolektivní práci mi zbožňování a vynášení režiséra do nebes a takové celkové kultovní modlářství přijde značně překonané.

plakát

Svatý občan (2023) 

Velmi artové, chvílemi jsem vzpomínala na Nabarvené ptáče. A byl to pro mě takový Farářův konec po hornicku.

plakát

Svatá hora (1973) 

Surrealistické filmy nemůžou nudit. Tady jsem se trochu nudila při představování dalších postav. Že si film ujíždí na tarotu a na spoustě svatých objektů, přesvědčení, a dogmatech nenechá nit suchou by mi nevadilo. Ani to, jak to autor na konci celé shodí. To bylo až dada a dada taky nevadí. Ale ten počet zvířecích mrtvol je příliš. Velmi neveganské, velmi kruté a proč? Pro umění? Neberu. Nezastirám, že vizuální spektákl mě strhl. Ale po úvaze jsem došla k tomu, že to je tak všechno. Podívaná a nic víc.

plakát

Boylesque (2022) 

Velmi citlivý film o lásce, smrti, truchlení a běžném životě. Hlavního protagonistů nelze než mít ráda a přát mu to nejlepší. Jeho obdivuhodný drive a odvaha dělat si věci po svém, ale nikoliv z pozice pozérství, ale z pozice laskavosti a respektu byl pro mě zjevením - o tom se filmy tolik netočí. Kromě báječného příběhu je film i vizuálně dobře zpracovaný, velmi poetický. Mluvící hlavy od tohoto dokumentu nečekejte!

plakát

Vetřelec ³ (1992) 

Dávám 4 hvězdy, ale je potřeba zmínit, že jsem hodnotila pozdější 146 minutovou verzi. Kino verzi jsem nikdy neviděla.

plakát

Taking Off (1971) 

O rodičích a dětech. Poslední Formanuv film o lidech, jejich nedorozuměních, obavách, trapnosti a tak vůbec. Konkurz a Černý Petr po americku. Ten končí záběrem na rozčíleného otce, tady vidíme mlčícího znuděného potomka. Živé, satirické a pro mně po letech opětovného shlédnutí překvapivé malými rolemi dneska velkých jmen - Tiny Turnes a Kathy Bates.

plakát

Fontána (2006) 

Velmi surrealistické, a to mám ráda. Skvělá ústřední dvojice, velmi intimní, až jsem se skoro styděla, že tam jsem s nimi.  Akorát mi tam hapruje ta vesmírná loď. Sama jsem během projekce uvažovala o tom, že málo filmu si troufne zobrazit duši, nevědomí, a nebo hvězdu mrtvých, a hrozně jsem tomu fandila. Čili informace o tom, že to ma být space ship mě nepotěšila. Rozhodla jsem si ponechat svou interpretaci, jinak je to za dvě hvězdy, chloupkum ma Racheline krku navzdory.

plakát

Velryba (2022) 

Film o umírání, za mně defakto asistované sebevraždě. Myslím, že v ČR bychom volali sanitku už v pondělí, diky něčemu, čemu se říká bezodkladná péče dostanou ošetřen i lidé bez pojištění, ale jasně, nebylo by pak o čem hrát. Ale tak i tato linie, že se respektuje jeho přání nedostat pomoc, mi přijde velmi zajímavá a velmi americká. Film o tom, jak najít aspoň malou naději, že jediný potomek není zrůda, a předat jí trochu sebevědomí a lásky, co se nestihlo dřív. Film o smíření. O konci. Fraser byl úžasný, ale ty emoce ke mně nedotekly. Mile mě překvapilo, že na Aronofskeho poměry to bylo velmi komorní, velmi divadelní a s minimem ezo mumbo jumbo. Bohužel mám s Aronofskym problém, že se mně to nedokáže dotknout, možná proto, že se to příliš snaží. Racionálně to funguje, herci skvělý, ale někde se něco ztratilo a nebo to tam nikdy nebylo.

plakát

Victoria (2015) 

Nevěděla jsem, co mě čeká, a tak bych se spokojila i s romarťárnou. Nové město, noví lidé... však to známe, jaké to bylo, když nám bylo dvacet. Ale ono je to nakonec všechno jinak. Díky skvostné ruční kameře jsem mohla s Viktorií prožít celé její dobrodružství, jako bych tam byla taky. A že bych se ve svém životě rozhodovala jinak a s pochybnými týpky skákajícími po cizím autě se ani nezastavila? Tak jasně. Ale proto se lidí koukají na filmy, aby zažili něco, co je třeba pro ně v konfliktu. A že do všeho jde Viktoria po hlavě? To tady ti hnidopiši v komentářích nikdy neudělali něco ujetého jen proto, aby si našli kamarády?

plakát

Krotitelé duchů (1984) 

Možná škoda pro mě, že jsem film viděla až v dospělosti, ale nijak závratně vtipné jsem to neshledala, a část filmu ošklivě zestárla, jednak co se týče nekorektnosti a filmových triků.