Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Obsahy (21)

Jak sladký byl můj Francouz

Jak sladký byl můj Francouz (1971)

Konec 16. století. Francouzský námořník považovaný za Portugalce je zajat indiány a je mu oznámeno, že bude sněden. Před tím ho ale čeká osm idylických měsíců v ráji. Pokouší se uprchnout, ale neúspěšně.

Kde je dům mého přítele?

Kde je dům mého přítele? (1987)

Malý Ahmad vzal ve škole omylem sešit svého spolužáka Mohameda. Musí mu jej vrátit a zabránit tak problémům s přísným učitelem. Bohužel ale neví, kde v sousední vesnici Mohamed bydlí a navíc ho jeho matka nechce pustit ven. Když je poslán pro chléb, vycítí Ahmed svoji šanci a vydá se Mohameda hledat. Stejně jako v Bílém balónku (ke kterému napsal Abbas Kiarostami scénář), i zde sledujeme svět dospělých pohledem malého dítěte.

Nicaragua: Free Homeland or Death?

Nicaragua: Free Homeland or Death? (1978)

Polodokumentární snímek o boji Sandinovské fronty národního osvobození proti diktátorskému rodu Somozů. Filmaři se pohybovali přímo na revoluční frontě a vytvořili tak jakési memento všem účastníkům, z nichž někteří se uvedení filmu nedožili.

Manuela

Manuela (1966)

Tragický příběh mladé a obratné Manuely, která se po smrti svých blízkých přidává ke guerillovým jednotkám bojujícím proti diktátoru Fulgenciu Batistovi. V jejich řadách nalézá opět lásku, ale nakonec i svoji smrt.

Hlavní nepřítel

Hlavní nepřítel (1973)

Film vyprávěný starým Inkou popisuje osudy rolnické vesnice, která se vzbouří proti útlaku ve chvíli, kdy se k obyvatelům donese příběh o socialistických partyzánech. Propagandisticky laděný snímek vzdává holt socialismu a partyzánům a brojí proti USA, jako zemi gringů, kteří utiskují malé národy.

¿Quién diablos es Juliette?

¿Quién diablos es Juliette? (1997)

Paralelní dokument střídající životní příběhy dvou dívek, které hledají svoji životní cestu a na školu si neváhají vydělávat i prostitucí... Celovečerní režijní debut kameramana Carlose Markoviche střídá dvě linie a dva pohledy na život a zároveň ukazuje i samotný vznik filmu.

Černý stín

Černý stín (1965)

Lehce cynický film o ženě, která si vysní velký a slavný pohřeb. Peníze, které si na něj našetří však po její smrti skončí úplně jinak...

Patakín čili bajka

Patakín čili bajka (1983)

Budovatelský muzikál se zpěvy a tanci - Čango Valdes je machistická figurka.Nemá se k práci, zato se zakouká do přítelkyně svého kamaráda. Je vyzván na souboj v němž je zabit, aby v symbolickém závěru povstal a vyslechl si s námi ponačení, abychom nebyli jako on.

Historia de una batalla

Historia de una batalla (1962)

V propagandisticky laděném dokumentu sledujeme historii jedné bitvy, bitvy za alfabetizaci Kuby. Skupiny mužů se rozjíždějí do všech koutů země, aby učili negramotné farmáře číst a psát.

Now

Now (1965)

Dokument se zaměřuje na boj amerických černochů za lidská práva. Krátké záběry a fotografie se v dynamickém střihu prolínají a zintenzivňují tak dojem z filmu.

Poslední večeře

Poslední večeře (1976)

Třtinová plantáž na konci 18. století. Majitel z rozmaru napodobuje Ježíše a inscenuje poslední večeři Páně, ale jeho pokus se mu vymkne z ruky a dojde ke vzpouře otroků.

Přijímací pohovor

Přijímací pohovor (1971)

Mladý Randit se chce ucházet o místo v západní společnosti. Na to však potřebuje "západní oblek" a divák sleduje peripetie, kterak si ho obstarává. Vtipný pohled na „třecí plochy“ staré indické společnosti a nové západní, optikou již mnohokrát osvědčeného přísloví „šaty dělají člověka“.

Zprostředkovatel

Zprostředkovatel (1976)

Mladý Somnáth Banerdží se po absolvování kalkatské univerzity vrhá do světa dospělých. Po přijetí do strýcovy firmy se mu začne dařit, leč za jeho úspěchem jsou skryty úplatky a nečisté jednání. Aby získal důležitého zákazníka, musí mu sehnat prostitutku. Z té se k jeho zděšení vyklube jeho bývalá přítelkyně…

Sambizanga

Sambizanga (1972)

Domingos Xavier, odbojář proti portugalské nadvládě, je zatčen policií a odvlečen do vězení. Jeho žena Maria se ho společně s malým synem vydávají hledat. Sledujeme tedy jejich putování a kruté výslechy Domingose. Film vznikl na motivy povídky Luandina Vieyry "Skutečný život Domingose Xaviera".

Bedrana

Bedrana (1974)

Bedrana je v očích vesnice zneuctěna, a to ačkoliv se svému únosci, chlípnému Hamzovi ubránila. Aby nebyl Davut, její muž, celé vesnici pro smích, je nucen postupovat dle tradičních zvyklostí. Film díky hereckým projevům a práci s kamerou dokonale vykresluje drsný turecký venkov.

Zápasníci

Zápasníci (2000)

Nimay a Batatám jsou dva přátelé, kteří tráví volný čas zápasením. Jejich harmonický vztah naruší až Uttara, která se stane Bataramovou ženou. Žárlivost dožene oba přátele do finálního bezhlavého zápasu, kvůli kterému nevnímají ani okolní svět.

Láska bez předpisu

Láska bez předpisu (1975)

Velmi lehká a svěží komedie o tom, kam až lze zajít v lásce k dívce. Ač plachý Arun absolvuje dvacetidenní kurz u protřelého plukovníka a stává se tak sebejistým milovníkem, nevyužije v rozhodující moment všechny nově nabyté triky, čímž si získá srdce své vytoužené Prábhy.

Boodan yaa naboodan

Boodan yaa naboodan (1998)

Zdařilý snímek řešící ožehavou tématiku transplantace srdce. Mladá Anik je od dvanácti let nemocná a právě transplantace ji může zachránit život. Když se po zranění hlavy objeví v nemocnici muslimský mladík, roztáčí se kolotoč vyjednávání s jeho rodinou, která je zprvu radikálně proti. Vše ještě komplikuje to, že Anik je Arménka.

Matka Indie

Matka Indie (1957)

Stařičká Indka Rádha vzpomíná na svůj život, který byl plný strastí, které však díky své vnitřní síle přestála. Rozsáhlá filmová freska upoutá nejen svým dějem, ale i výtvarným a hudebním zpracováním.

Když ne vy, tak já

Když ne vy, tak já (1951)

Varietní umělec přijde o místo a se zlodějíčkem, který se ho pokusil okrást, začne pracovat ve firmě, která řeší problémy. Její šéf je však terčem vendety a tak se roztáčí kolotoč bláznivých záměn a honiček. Expresivní herectví, komická nadsázka, vtipné převleky a groteskní situace činí ze snímku odlehčenou podívanou.

Reklama